Ak ste doteraz rozmrazovali mäso tak, že ste ho niekoľko hodín nechali položené na kuchynskej linke, zvolili ste nesprávny spôsob. Takouto metódou zvyšujete riziko, že vonkajšia vrstva sa dostane do tzv. nebezpečnej zóny, ktorá sa pohybuje medzi 4 a 60 stupňami celzia. Je to zóna, v ktorej sa rýchlo množia baktérie. A vnútorná časť bude ešte stále zamrznutá. Ak chcete mäso rozmrazovať bezpečným spôsobom, používajte iba tieto tri metódy.
Rozmrazovanie mäsa v chladničke
Odborníci na bezpečnosť potravín odporúčajú použiť tento spôsob pred akoukoľvek inou metódou. Teplota mäsa sa nehýbe z extrému do extrému a mäso sa rozmrazuje postupne. Zároveň ho udržíte mimo nebezpečnej zóny. Uistite sa, že vaša chladnička je nastavená na maximálne 4 °C.
Potom presuňte zabalené mäso z mrazničky do chladničky. Ideálne miesto je na spodnej polici. Odporúčame použiť tanier alebo misku, aby vám šťava z mäsa nezašpinila chladničku, prípadne iné potraviny. Po rozmrazení by ste mali mäso uvariť do jedného až dvoch dní.
Ako dlho trvá rozmrazenie v chladničke?
Táto technika rozmrazovania je rovnaká bez ohľadu na to, aký druh a časť mäsa použijete, s kosťami či bez. Záležať však bude na veľkosti jednotlivých kusov. Napríklad celé kurča bude potrebovať na rozmrazenie aj celý deň. Ak viete, že na ďalší deň budete variť kura, môžete si ho vybrať z mrazničky už večer predtým. Ak pôjde kuracie prsia, ktoré sa chystáte variť večer, stačí ich dať do chladničky v ten deň ráno.
Rozmrazovanie mäsa v studenej vode
Hoci pri tomto spôsobe netrvá rozmrazovanie dlho, vyžaduje si viac pozornosti ako rozmrazovanie v chladničke a nie je ideálny pre každú časť mäsa. Dôvodom je, že voda musí zostať po celý čas studená, aby sa proteín nedostal do už spomínanej nebezpečnej zóny. Túto metódu by ste nemali používať vtedy, ak by mäsu trvalo rozmrazenie viac než dve hodiny. Napríklad pri celom kurčati. V poriadku je menšie balenie kuracích pŕs. To sa rozmrazí do hodiny.
Mäso by malo byť vo vzduchotesnej nádobe alebo v dobre uzatvorenom vrecku, aby sa nič nedostalo ani dovnútra, ani von z obalu. Použite dostatočne hlbokú nádobu, aby bolo mäso úplne ponorené. Voda by mala mať menej ako 15 stupňov a nezabudnite ju vymeniť každú polhodinu, aby zostala po celý čas studená. Keď sa mäso rozmrazí, mali by ste ho okamžite spracovať.
Rozmrazovanie mäsa v mikrovlnke
Pred rozmrazovaním mäsa v mikrovlnke odstráňte akýkoľvek obal vrátane penových podnosov alebo plastových misiek, v ktorých sa predáva. Takýto typ obalu nie je veľmi odolný voči vysokým teplotám a zohrievaním by ste mohli mäso vystaviť chemikáliám.
Mikrovlnku nastavte na funkciu rozmrazovania. V niektorých mikrovlnkách sa pri tejto funkcii nemusí točiť tanier ako pri klasickom ohrievaní. Takýto pohyb zabezpečuje rovnomerné rozmrazenie. Preto, ak vaša mikrovlnka touto funkciu nedisponuje, mäso priebežne kontrolujte a pootočte nádobu ručne.
Ako dlho trvá rozmrazenie v mikrovlnke?
Vo všeobecnosti je to asi sedem až osem minút na 500 gramov mäsa, ale tento údaj sa môže líšiť v závislosti od výkonu mikrovlnnej rúry a hrúbky mäsa. Neodporúčame takto rozmrazovať celé kurča. Keď už mäso rozmrazíte v mikrovlnke, mali by ste ho ihneď tepelne spracovať.
Zdieľať na
Zdieľaní