Dlhšie dni, teplejšie počasie a rodinné grilovačky. To sú presne víkendové momenty, ktorým sa nedá odolať. Ku grilovačke sa okrem dobrých mäsových pochúťok výborne hodia aj dresingy a omáčky. Skôr, ako siahnete po hotových výrobkoch z obchodu, v ktorých sa to hemží samými neznámymi dochucovadlami, vyskúšajte nasledujúce recepty na domáce dresingy. Sú výborne k mäsu, zelenine, ale aj do tortíl.
So syrom s modrou plesňou
Budeme potrebovať:
- 150 g syru s modrou plesňou
- 150 g kyslej smotany
- 3 lyžice domácej majonézy
- šťavu z ½ citróna
- 1 lyžicu nasekanej pažítky
Postup: Syr rozdrobíme a vidličkou popučíme najemno. Vymiešame s ostatnými ingredienciami. Podľa chuti môžeme pridať aj korenie, so soľou opatrne – samotná slanosť syru rýchlo ovládne celý dresing. Perfektne ladí ku grilovaným kuracím krídelkám.
Mohlo by vás zaujať: Dajte zbohom nezdravej tatárskej omáčke: Vyskúšajte tieto domáce dresingy
Kari dresing
Budeme potrebovať:
- 4 lyžice kyslej smotany
- 4 lyžice domácej majonézy
- 1 lyžičku kari korenia
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička octu/citrónovej šťavy
- soľ, korenie
Postup: Smotanu dôkladne vymiešame s majonézou, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a karí korenie. Dochutíme soľou, korením a kyslou zložkou. Dresing je najlepší vychladený, kedy sa chute krásne prepoja.
Medovo-horčicový s jogurtovým základom
Budeme potrebovať:
- ½ šálky gréckeho jogurtu
- ¼ šálky dijonskej horčice
- 3 až 4 lyžice medu, podľa chuti
- ¼ šálky olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, korenie
Postup: Jogurt, horčicu, med a olivový olej dôkladne vymiešame do rovnomerne jemnej zmesi. Primiešame citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a dochutíme soľou a korením. Ak by bol dresing pikantnejší, neváhajte pridať ešte jednu lyžicu medu.
Mohlo by vás zaujať: Grilovačka podľa vášho gusta: Tieto fantastické dobroty sa hodia ku všetkému, potešia aj trávenie
Netradičný s cviklou
Budeme potrebovať:
- 200 g varenej cvikle
- 2 strúčiky cesnaku alebo jednu menšiu šalotku
- 1 lyžičku čerstvého zázvoru
- 100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- citrónovú šťavu
- soľ, mleté biele korenie
Postup: Cviklu uvaríme v osolenej vode a po vychladnutí ju olúpeme a nastrúhame. Pridáme k nej prelisovaný cesnak (alebo šalotku, ak máte radi jemnejšiu chuť) a zázvor nastrúhaný na jemno. Premiešame a postupne zapracujeme smotanu. Ochutíme soľou, citrónovou šťavou a mletým bielym korením. Veľmi dobrá kombinácia ku grilovaným rybám!
Avokádový dresing k mäsu aj zelenine
Budeme potrebovať:
- 2 zrelé avokáda
- 1 šalotku
- 200 g ricotty (alebo iného krémového syru)
- 1 lyžicu limetkovej šťavy
- ½ lyžičky mletého koriandru
- soľ, korenie
- (3 lyžice domácej majonézy – podľa potreby)
Postup: Avokáda prepolíme, zbavíme kôstky a ich mäkkú dužinu vydlabeme. Presunieme do mixéra, kde pridáme aj šalotku. Postupne do mixéra pridávame krémový syr, limetkovú šťavu, koriander. Dochutíme soľou a korením. Dresing je hustejší, môže sa rozriediť pridaním domácej majonézy. V hustejšej verzii je však výborný nielen k mäsu a čerstvej zelenine, ale aj na chrumkavé pečivo.