TOP domáce dresingy a omáčky k mäsu aj zelenine: Zabudnite na „hotovky“ z obchodu, s týmito ohúrite!

Omáčky a šaláty v pohároch

Tieto dresingy vám zachutia (Zdroj: GettyImages)

Dlhšie dni, teplejšie počasie a rodinné grilovačky. To sú presne víkendové momenty, ktorým sa nedá odolať. Ku grilovačke sa okrem dobrých mäsových pochúťok výborne hodia aj dresingy a omáčky. Skôr, ako siahnete po hotových výrobkoch z obchodu, v ktorých sa to hemží samými neznámymi dochucovadlami, vyskúšajte nasledujúce recepty na domáce dresingy. Sú výborne k mäsu, zelenine, ale aj do tortíl.

So syrom s modrou plesňou

Budeme potrebovať:

  • 150 g syru s modrou plesňou
  • 150 g kyslej smotany
  • 3 lyžice domácej majonézy
  • šťavu z ½ citróna
  • 1 lyžicu nasekanej pažítky

Postup: Syr rozdrobíme a vidličkou popučíme najemno. Vymiešame s ostatnými ingredienciami. Podľa chuti môžeme pridať aj korenie, so soľou opatrne – samotná slanosť syru rýchlo ovládne celý dresing. Perfektne ladí ku grilovaným kuracím krídelkám.


Mohlo by vás zaujať: Dajte zbohom nezdravej tatárskej omáčke: Vyskúšajte tieto domáce dresingy


Kari dresing

Budeme potrebovať:

  • 4 lyžice kyslej smotany
  • 4 lyžice domácej majonézy
  • 1 lyžičku kari korenia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička octu/citrónovej šťavy
  • soľ, korenie

Postup: Smotanu dôkladne vymiešame s majonézou, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a karí korenie. Dochutíme soľou, korením a kyslou zložkou. Dresing je najlepší vychladený, kedy sa chute krásne prepoja.

Medovo-horčicový s jogurtovým základom

Budeme potrebovať:

  • ½ šálky gréckeho jogurtu
  • ¼ šálky dijonskej horčice
  • 3 až 4 lyžice medu, podľa chuti
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

Postup: Jogurt, horčicu, med a olivový olej dôkladne vymiešame do rovnomerne jemnej zmesi. Primiešame citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a dochutíme soľou a korením. Ak by bol dresing pikantnejší, neváhajte pridať ešte jednu lyžicu medu.


Mohlo by vás zaujať: Grilovačka podľa vášho gusta: Tieto fantastické dobroty sa hodia ku všetkému, potešia aj trávenie


Netradičný s cviklou

Budeme potrebovať:

  • 200 g varenej cvikle
  • 2 strúčiky cesnaku alebo jednu menšiu šalotku
  • 1 lyžičku čerstvého zázvoru
  • 100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • citrónovú šťavu
  • soľ, mleté biele korenie

Postup: Cviklu uvaríme v osolenej vode a po vychladnutí ju olúpeme a nastrúhame. Pridáme k nej prelisovaný cesnak (alebo šalotku, ak máte radi jemnejšiu chuť) a zázvor nastrúhaný na jemno. Premiešame a postupne zapracujeme smotanu. Ochutíme soľou, citrónovou šťavou a mletým bielym korením. Veľmi dobrá kombinácia ku grilovaným rybám!

Avokádový dresing k mäsu aj zelenine

Budeme potrebovať:

  • 2 zrelé avokáda
  • 1 šalotku
  • 200 g ricotty (alebo iného krémového syru)
  • 1 lyžicu limetkovej šťavy
  • ½ lyžičky mletého koriandru
  • soľ, korenie
  • (3 lyžice domácej majonézy – podľa potreby)

Postup: Avokáda prepolíme, zbavíme kôstky a ich mäkkú dužinu vydlabeme. Presunieme do mixéra, kde pridáme aj šalotku. Postupne do mixéra pridávame krémový syr, limetkovú šťavu, koriander. Dochutíme soľou a korením. Dresing je hustejší, môže sa rozriediť pridaním domácej majonézy. V hustejšej verzii je však výborný nielen k mäsu a čerstvej zelenine, ale aj na chrumkavé pečivo.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame