TOP domáce dresingy a omáčky k mäsu aj zelenine: Zabudnite na „hotovky“ z obchodu, s týmito ohúrite!

Omáčky a šaláty v pohároch

Tieto dresingy vám zachutia (Zdroj: GettyImages)

Dlhšie dni, teplejšie počasie a rodinné grilovačky. To sú presne víkendové momenty, ktorým sa nedá odolať. Ku grilovačke sa okrem dobrých mäsových pochúťok výborne hodia aj dresingy a omáčky. Skôr, ako siahnete po hotových výrobkoch z obchodu, v ktorých sa to hemží samými neznámymi dochucovadlami, vyskúšajte nasledujúce recepty na domáce dresingy. Sú výborne k mäsu, zelenine, ale aj do tortíl.

So syrom s modrou plesňou

Budeme potrebovať:

  • 150 g syru s modrou plesňou
  • 150 g kyslej smotany
  • 3 lyžice domácej majonézy
  • šťavu z ½ citróna
  • 1 lyžicu nasekanej pažítky

Postup: Syr rozdrobíme a vidličkou popučíme najemno. Vymiešame s ostatnými ingredienciami. Podľa chuti môžeme pridať aj korenie, so soľou opatrne – samotná slanosť syru rýchlo ovládne celý dresing. Perfektne ladí ku grilovaným kuracím krídelkám.


Mohlo by vás zaujať: Dajte zbohom nezdravej tatárskej omáčke: Vyskúšajte tieto domáce dresingy


Kari dresing

Budeme potrebovať:

  • 4 lyžice kyslej smotany
  • 4 lyžice domácej majonézy
  • 1 lyžičku kari korenia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička octu/citrónovej šťavy
  • soľ, korenie

Postup: Smotanu dôkladne vymiešame s majonézou, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a karí korenie. Dochutíme soľou, korením a kyslou zložkou. Dresing je najlepší vychladený, kedy sa chute krásne prepoja.

Medovo-horčicový s jogurtovým základom

Budeme potrebovať:

  • ½ šálky gréckeho jogurtu
  • ¼ šálky dijonskej horčice
  • 3 až 4 lyžice medu, podľa chuti
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

Postup: Jogurt, horčicu, med a olivový olej dôkladne vymiešame do rovnomerne jemnej zmesi. Primiešame citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a dochutíme soľou a korením. Ak by bol dresing pikantnejší, neváhajte pridať ešte jednu lyžicu medu.


Mohlo by vás zaujať: Grilovačka podľa vášho gusta: Tieto fantastické dobroty sa hodia ku všetkému, potešia aj trávenie


Netradičný s cviklou

Budeme potrebovať:

  • 200 g varenej cvikle
  • 2 strúčiky cesnaku alebo jednu menšiu šalotku
  • 1 lyžičku čerstvého zázvoru
  • 100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • citrónovú šťavu
  • soľ, mleté biele korenie

Postup: Cviklu uvaríme v osolenej vode a po vychladnutí ju olúpeme a nastrúhame. Pridáme k nej prelisovaný cesnak (alebo šalotku, ak máte radi jemnejšiu chuť) a zázvor nastrúhaný na jemno. Premiešame a postupne zapracujeme smotanu. Ochutíme soľou, citrónovou šťavou a mletým bielym korením. Veľmi dobrá kombinácia ku grilovaným rybám!

Avokádový dresing k mäsu aj zelenine

Budeme potrebovať:

  • 2 zrelé avokáda
  • 1 šalotku
  • 200 g ricotty (alebo iného krémového syru)
  • 1 lyžicu limetkovej šťavy
  • ½ lyžičky mletého koriandru
  • soľ, korenie
  • (3 lyžice domácej majonézy – podľa potreby)

Postup: Avokáda prepolíme, zbavíme kôstky a ich mäkkú dužinu vydlabeme. Presunieme do mixéra, kde pridáme aj šalotku. Postupne do mixéra pridávame krémový syr, limetkovú šťavu, koriander. Dochutíme soľou a korením. Dresing je hustejší, môže sa rozriediť pridaním domácej majonézy. V hustejšej verzii je však výborný nielen k mäsu a čerstvej zelenine, ale aj na chrumkavé pečivo.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close