Vianočné sviatky neboli vždy ovplyvnené komerciou. Pôvodné sviatky, ktoré oslavovali naši predkovia sa niesli v úplne inom duchu. Ľudia si zakladali na tradíciách a skromnosti, no aj napriek tomu si dopriali výdatnú niekoľkochodovú večeru, ktorá bola pestrá. Čaro Vianoc spočívalo v príprave jedál a kresťanských zvyklostí a obdarúvanie blízkych sa posúvalo na druhú koľaj. Zaspomínajte si s nami na hrejivé spomienky z detstva aj vy.
Dôraz na dodržanie tradícií
Predkovia v našich končinách oslavovali Vianoce trochu inak. Večera sa začínala v momente, kedy sa na oblohe objavila prvá hviezda. Vtedy rodina zasadla k prestretému stolu, pomodlila sa a poprosila o požehnanie.
Symbolom štedrej večere nebol majonézový šalát a vyprážaný kapor, ale široká ponuka rôznych druhov jedál, vrátane tých zo strukovín. Sviatočná večera predstavovala symbol hojnosti ako aj dnes a na tanieroch ľudí v minulosti nechýbalo nielen rybie mäso, ale aj iné vodné živočíchy, ktorých konzumáciu cirkev povoľovala.
Tradičná večera s kaprom sa k nám dostala až začiatkom 20. storočia, kedy sa zvyky rozšírili aj k našim západným susedom. Počet chodov sa líšil naprieč regiónmi, v priemere išlo 7 až 9 jedál. Väčšina z nich sa dnes už na sviatočný stôl nepripravuje, no niektoré z nich sa preniesli aj do súčasnosti.
Sucho za stolom
Tak, ako sa podľa kresťanských tradícií nemohlo konzumovať iné než rybie mäso, platil zákaz aj pre alkoholické nápoje. Ľudia si robili honosné večere s mäsom a alkoholom deň pred 24. decembrom, aby si mohli „legálne“ dopriať tučnú hostinu. Štedrovečerná tabuľa tak bola bez akéhokoľvek vína či iných podobných nerestí, ktoré boli považované za „nečisté“.
Klasika na tanieri
Gazdiné, zvyčajne od rána, pripravovali rôzne druhy kysnutých ciest, z ktorých pripravovali nielen klasickú vianočku, ale aj bobaľky, opekance či štedrák. Nechýbali ani tradičné zemiakové šaláty – s cibuľou nakyslo, neskôr majonézový, či polievky ako napríklad hubová, rybacia, šošovicová či kapustnica. Nezabúdalo sa ani na oblátky s medom a cesnakom, čerstvý kysnutý závin s makom, kakaom alebo lekvárom, či čerstvé a sušené ovocie.
Zdieľať na