Nepodceňujte nenápadnú BYLINKU, ktorá dokáže veľké veci: Využijete ju nielen v kuchyni

Využite tymian inak než len na ochutenie jedla (Zdroj: Freepik/wirestock)

Ste milovníkom byliniek a využívate ich vo veľkom vo svojej kuchyni? Rôzne aromatické kúsky môžu doladiť aj to najbežnejšie jedlo a urobiť z neho skutočný zážitok. Medzi takéto bylinky rozhodne patrí aj tymian, ktorý so sebou, okrem vône a chutí, prináša aj rad benefitov pre ľudské zdravie. Prezradíme vám, ako ho môžete využiť nielen pri varení, ale aj pri niektorých zdravotných ťažkostiach.

Klenot staroveku

Nenápadná aromatická bylinka, ktorá je súčasťou našich bylinkových záhrad, sa využívala už v staroveku. Už naši predkovia poznali jeho účinky a používali ho na balzamovanie mŕtvych či ako kadidlo v chrámoch. Neskôr objavili jeho dochucovacie predpoklady a začali ho využívať ako „zlepšovák“ syrov a alkoholických nápojov.

Tymián sa dodnes používa nielen ako bylinka v kuchyni, ale aj ako overená prírodná medicína s antibakteriálnymi, dezinfekčnými a diuretickými účinkami. Pomáha nielen v prevencii ochrany tráviaceho traktu pred problémami po skonzumovaní pokazeného alebo inak infikovaného jedla, ale aj ako premožiteľ kvasinkových infekcií či podpora imunity. Je zdrojom vlákniny, medi, železa a mangánu, plus obsahuje vitamíny C a A, čím prospieva nášmu telu.

Všestranná bylinka

Využíva sa najmä pri liečbe horných dýchacích ciest, uvoľňuje kašeľ, priaznivo vplýva na priedušky a odporúča sa aj astmatikom. Okrem toho, pozitívne pôsobí aj na baktérie, plesne či črevné parazity, pomôcť môže aj pri migréne, hnačke, nadúvaní, menštruačných bolestiach či infekcii močových ciest. Pri prvých príznakoch spomenutých problémov sa odporúča okamžité pitie tymianového čaju, ktorý môžete v prípade bolesti svalov a svalovej horúčky využiť aj ako kúpeľ.

Tymián využijete tiež v prírodnej lekárničke. (Zdroj: Gettyimages.com)

Na vonkajšie použitie je vhodný aj tymianový olej. Ten je účinný v boji s reumatickými bolesťami artritíde či ako prírodná dezinfekcia drobných kožných rán. Odporúčame ho využiť taktiež na ľahkú masáž opuchnutých a boľavých končatín, prípadne ako ústnu vodu, ktorá pomôže s problémami v ústnej dutine.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Aj počas zimy môžete pestovať chutné a svieže bylinky: Ktoré sú na to ako stvorené?

Vedľajšie účinky

Všetkého veľa škodí – to platí aj pri prírodnej medicíne. Ani s tymianom by ste to nemali príliš preháňať. Jeho dlhodobé vnútorné užívanie môže podráždiť žalúdok alebo spôsobovať bolesti hlavy. Nejde o predávkovanie ani otravu, len reakciu tela na nadmerný prísun byliny.

Preto odporúčame, aby ste čaj či olej používali v prípade nástupu ťažkostí, nie ako prevenciu. Po zlepšení zdravotného stavu urobíte najlepšie, ak ho vyradíte zo svojej rutiny a siahnete po ňom opäť v prípade, že by sa znovu objavili zdravotné problémy.

Domáca medicína

Naplňte svoju domácu prírodnú lekárničku produktmi vlastnej výroby, ktoré sa vám budú určite hodiť. Skúste si domácu výrobu tymianového oleja, na ktorý vám stačí len uzatvárateľná nádoba, do ktorej vložíte rozkvitnuté vetvičky tymianu a zalejete ich vhodným olejom – ideálne olivovým alebo mandľovým. Takto naložené bylinky nechajte na svetlom mieste odpočívať aspoň 3 týždne, počas ktorých fľašu občas pretrepte.

Skvelou alternatívou je aj sirup proti kašľu, ktorý sa hodí najmä v aktuálnom chrípkovom období. Stačí, ak prevaríte 200 mililitrov vody a 200 gramov cukru. Horúcou hladkou zmesou prelejte približne 60 gramov čerstvého (alebo 40 gramov sušeného) tymianu a necháte prikryté lúhovať aspoň 2 hodiny. Následne hotovú zmes prelejte cez husté sitko a sirup skladujte v dobre uzatvorenej nádobe v chladničke. Odporúčané dávkovanie je 1 polievková lyžica 5-krát denne počas trvania suchého a dráždivého kašľa.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame