Viete rozoznať kvalitu nebalenej zmrzliny? Všímajte si toto – zvracanie ani hnačka vás neohrozia

ponuka nebalenej zmrzliny v chladiacich boxoch zmrzlinárne

Prvé druhy zmrzliny sú staré ako ľudstvo samo (Zdroj: Pexels/Lukas)

Viete si predstaviť leto bez zmrzliny? Asi málokto by sa nechcel osviežiť touto chladenou alebo mrazenou pochúťkou. Ako sa správne rozhodnúť pri kúpe nebalenej zmrzliny tak, aby nebola zdrojom zdravotných komplikácií? Existuje niekoľko zásadných znakov, ktoré si môžete všímať už pri nákupe a podľa nich vybrať nielen obľúbenú príchuť, ale aj kvalitnú a nezávadnú zmrzlinu.

Pri kúpe nebalenej zmrzliny sledujte tieto znaky

Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať vôňu, chuť aj farbu zodpovedajúcu použitým surovinám. Mala by mať hladkú konzistenciu, bez kryštálikov a hrudiek spracovaných surovín a prísad. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že zmysly pomôžu rozoznať kvalitu zmrzliny, no na potvrdenie zdravotnej bezpečnosti treba odborníka.

„Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po zmrazení. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti, ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti a starší ľudia,“ poznamenali.

Pozorne si prezrite predajný priestor a čistotu prostredia

Odborníci na ľudí apelujú, aby si pri kúpe nebalenej zmrzliny dávali pozor, či sú informácie o prítomnosti alergénov viditeľne uvedené. „V prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 musí byť uvedená informácia ‚môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí‘,“ ozrejmili.

Podľa odborníkov si treba tiež všímať:

  • čistotu pracovných plôch aj náradia,
  • či sú oblátky chránené pred znečistením z vonkajšieho prostredia,
  • či pracovníci používajú jednorazové rukavice,
  • či porciovacie náradie nie je skladované v nádobe so stojacou vodou (nesmie byť, množia sa tam mikroorganizmy).

Zdravotnú bezpečnosť zmrzliny preverujú odborníci. „Odborní pracovníci z úradov verejného zdravotníctva každé leto náhodne odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie. Preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako sú napríklad koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva,“ dodala hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Kliešte prenášajú nebezpečné choroby: Ktoré príznaky by ste nemali podceniť, aby nebolo neskoro?

Aký typ zmrzliny je váš obľúbený?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, TASR
Odporúčame