UKONČENIE Súťaže o najlepší veľkonočný recept: Pozrite si fotky víťazných pochúťok aj s postupmi!

domáce sushi

Exotické sushi pani Marcely (Zdroj: Marcela Zigová)

Naša súťaž o najlepší veľkonočný recept je na konci. Poslali ste nám do redakcie veľa skvelých receptov a o najlepšie z nich ste mohli počas minulého týždňa hlasovať prostredníctvom nášho článku na webe. Práve vaše hlasy rozhodli o tom, kto získa vecné ceny od našich sponzorov.

Odmenu však dostanete aj vy – skvelé recepty a inšpirácie, ktoré môžete pripraviť na ďalšiu Veľkú noc. Samozrejme, ak dovtedy vydržíte! Veľmi pekne ďakujeme všetky zúčastneným a budeme vám držať palce v ďalšej súťaži.

Sponzormi tejto súťaže sú spoločnosti PowerlogyDelimanoZáhradkársky obchod a kníhkupectvo Albatrosmedia. Tešíme sa na vaše inšpirácie!

3. miesto – Cviklová torta bez múky pani Márie

Potrebujeme:

Na tortu:

  • 500 g cvikly
  • 1 dl oleja
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1/2 čl škorice
  • 1ks citrónu (šťava aj kôra)
  • 1 čl bourbon vanilky
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 90 g kukuričnej múky – polenty
  • 50 g mletých orechov
  • 4 ks vajíčka
  • 130 g trstinového cukru

Na polevu:

  • 100 g čoklády (akú máte radi)
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • drvené orechy

Postup:

Uvarenú cviklu (dá sa kúpiť aj hotová) nakrájame na menšie kúsky, zázvor očistíme a tiež nakrájame na drobno. Spolu všetko rozmixujeme na kašu a postupne pridáme olej – mixujeme kým sa nevstrebe. Do cviklovej hmoty vmiešame všetky ostatné suroviny okrem cukru a vajíčok. Necháme stáť kým nevyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny a z bielok tuhý sneh so štipkou soli.

Do cviklovej hmoty vmiešame žĺtkovú zmes a na záver veľmi zľahka zapracujeme sneh. Vylejeme do papierom vystlanej formy (22 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 60 min. – skúsime špajdľou. Korpus necháme vychladnúť a podľa chuti ozdobíme.

Vrch môžeme potrieť jablkovo-hruškovým maslom a poliať ganache, ktorý si pripravíme nasledovne. Zohrejeme si smotanu a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Pokiaľ neholdujete čokoláde, tortu môžete poliať aj citrónovou polevou alebo len posypať cukrom.

cviklová torta bez múky
Cviklová torta bez múky (Zdroj: Mária Bukovská)

2. miesto – Roláda z mletého mäsa pani Anny

Potrebujeme:

Roláda:

  • 1 kg mleté mäso bravčové
  • 3 PL Solamylu
  • 2 dcl studeného mlieka
  • soľ
  • korenie čierne
  • rasca mletá
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL masti

Plnka:

  • 1 ks červenej papriky
  • 6 ks vajec
  • 2 páry spišských párkov
  • maslo
  • soľ

Postup:

Mleté mäso vymiešame so Solamylom, mliekom a ochutíme korením a troma strúčikmi cesnaku, vložíme do chladničky. Na druhý deň pripravíme obdĺžnik z mikroténového vrecúška, navrstvíme naň mäso. Medzitým si zo šiestich vajec usmažíme na masle praženicu, dochutíme soľou.

Vychladnutú praženicu navrstvíme na mäso, na to položíme 2 páry Spišských párkov, a ak chcete, môžete na párky položiť plátok červenej papriky. Za pomoci igelitu zrolujeme do tvaru rolády a preklopíme na pekáč. Na pekáč pridáme cibuľu, masť, 3 strúčiky cesnaku, podlejeme vodou a pečieme 1 hodinu na 180 stupňoch. Vrch môžeme posypať mletou rascou, grilovacím korením, atď.

mäsová roláda
Plnená mäsová roláda (Zdroj: Anna Ciprusová)

1. miesto – Exotické sushi pani Marcely

Potrebujeme:

Na základ:

  • 250g sushi ryže,
  • 4ks Nori riasy,
  • 50ml ryžového octu,
  • 25g hnedého cukru,
  • štipka soli.

Na naplnenie:

  • wasabi pasta
  • čerstvý losos
  • čerstvý tuniak
  • krabie tyčinky
  • biela reďkovka
  • avokádo
  • uhorka
  • a iné, podľa chuti….

Postup:

Ryžu najskôr preplachujeme vo vode, až kým voda z nej neostane číra. Ryžu necháme približne 30 minút odmočiť, aby napučala. Následne ju dáme variť s tým, že ju zalejeme v pomere 1 a štvrť hrnčeku vody na 1 hrnček ryže. Varíme približne 15 minút. Potom ju odstavíme a necháme vychladnúť avšak s tým, že hrniec prikryjeme navlhčenou utierkou.

domáce sushi
Exotické sushi pani Marcely (Zdroj: Marcela Zigová)


Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame