Naša súťaž o najlepší veľkonočný recept je na konci. Poslali ste nám do redakcie veľa skvelých receptov a o najlepšie z nich ste mohli počas minulého týždňa hlasovať prostredníctvom nášho článku na webe. Práve vaše hlasy rozhodli o tom, kto získa vecné ceny od našich sponzorov.
Odmenu však dostanete aj vy – skvelé recepty a inšpirácie, ktoré môžete pripraviť na ďalšiu Veľkú noc. Samozrejme, ak dovtedy vydržíte! Veľmi pekne ďakujeme všetky zúčastneným a budeme vám držať palce v ďalšej súťaži.
Sponzormi tejto súťaže sú spoločnosti Powerlogy, Delimano, Záhradkársky obchod a kníhkupectvo Albatrosmedia. Tešíme sa na vaše inšpirácie!
3. miesto – Cviklová torta bez múky pani Márie
Potrebujeme:
Na tortu:
- 500 g cvikly
- 1 dl oleja
- 20 g čerstvého zázvoru
- 1/2 čl škorice
- 1ks citrónu (šťava aj kôra)
- 1 čl bourbon vanilky
- 1 ks prášku do pečiva
- 90 g kukuričnej múky – polenty
- 50 g mletých orechov
- 4 ks vajíčka
- 130 g trstinového cukru
Na polevu:
- 100 g čoklády (akú máte radi)
- 100 ml smotany na šľahanie
- drvené orechy
Postup:
Uvarenú cviklu (dá sa kúpiť aj hotová) nakrájame na menšie kúsky, zázvor očistíme a tiež nakrájame na drobno. Spolu všetko rozmixujeme na kašu a postupne pridáme olej – mixujeme kým sa nevstrebe. Do cviklovej hmoty vmiešame všetky ostatné suroviny okrem cukru a vajíčok. Necháme stáť kým nevyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny a z bielok tuhý sneh so štipkou soli.
Do cviklovej hmoty vmiešame žĺtkovú zmes a na záver veľmi zľahka zapracujeme sneh. Vylejeme do papierom vystlanej formy (22 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 60 min. – skúsime špajdľou. Korpus necháme vychladnúť a podľa chuti ozdobíme.
Vrch môžeme potrieť jablkovo-hruškovým maslom a poliať ganache, ktorý si pripravíme nasledovne. Zohrejeme si smotanu a necháme v nej rozpustiť čokoládu. Pokiaľ neholdujete čokoláde, tortu môžete poliať aj citrónovou polevou alebo len posypať cukrom.

2. miesto – Roláda z mletého mäsa pani Anny
Potrebujeme:
Roláda:
- 1 kg mleté mäso bravčové
- 3 PL Solamylu
- 2 dcl studeného mlieka
- soľ
- korenie čierne
- rasca mletá
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 ks cibuľa
- 1 PL masti
Plnka:
- 1 ks červenej papriky
- 6 ks vajec
- 2 páry spišských párkov
- maslo
- soľ
Postup:
Mleté mäso vymiešame so Solamylom, mliekom a ochutíme korením a troma strúčikmi cesnaku, vložíme do chladničky. Na druhý deň pripravíme obdĺžnik z mikroténového vrecúška, navrstvíme naň mäso. Medzitým si zo šiestich vajec usmažíme na masle praženicu, dochutíme soľou.
Vychladnutú praženicu navrstvíme na mäso, na to položíme 2 páry Spišských párkov, a ak chcete, môžete na párky položiť plátok červenej papriky. Za pomoci igelitu zrolujeme do tvaru rolády a preklopíme na pekáč. Na pekáč pridáme cibuľu, masť, 3 strúčiky cesnaku, podlejeme vodou a pečieme 1 hodinu na 180 stupňoch. Vrch môžeme posypať mletou rascou, grilovacím korením, atď.

1. miesto – Exotické sushi pani Marcely
Potrebujeme:
Na základ:
- 250g sushi ryže,
- 4ks Nori riasy,
- 50ml ryžového octu,
- 25g hnedého cukru,
- štipka soli.
Na naplnenie:
- wasabi pasta
- čerstvý losos
- čerstvý tuniak
- krabie tyčinky
- biela reďkovka
- avokádo
- uhorka
- a iné, podľa chuti….
Postup:
Ryžu najskôr preplachujeme vo vode, až kým voda z nej neostane číra. Ryžu necháme približne 30 minút odmočiť, aby napučala. Následne ju dáme variť s tým, že ju zalejeme v pomere 1 a štvrť hrnčeku vody na 1 hrnček ryže. Varíme približne 15 minút. Potom ju odstavíme a necháme vychladnúť avšak s tým, že hrniec prikryjeme navlhčenou utierkou.

Zdieľať na