Kuchyňa je miestom v príbytku, ktoré by malo prekypovať čistotou a poriadkom. Nejde len o estetickú stránku, ale najmä o zdravie stravníkov. Pokiaľ pri generálnom upratovaní nevyhodíte zničené kuchynské pomôcky kvôli spomienkam, mohlo by sa vám to nepekne vypomstiť. Na veľké kuchynské upratovanie je práve teraz ten najvhodnejší čas. Čo poputuje do smetí ako prvé?
Populárne dosky na krájanie
Ak ste aj vy podľahli trendu plastových dosiek na krájanie z pohodlnosti, máme pre vás zlú správu. Hoci sú, na rozdiel od drevených, vhodné do umývačky, nie sú vhodné pre styk s potravinami. Pri ich používaní sa krájaním do jedla uvoľňujú kúsky plastov, ktoré sú obrovským rizikom pre zdravie. Siahnite opäť po starých dobrých drevených verziách, ktoré sú nielen ekologickejšie, ale najmä zdravšie pre vašu rodinu.
Poškodené hrnce a panvice
Máte obľúbený hrniec, ktorý pre vašu rodinu pripravuje pokrmy už roky? Možno je na čase ho vymeniť – nepriľnavá plocha, ktorá je súčasťou teflónových nádob, môže mať nepekný dopad na ľudské zdravie. Zlúčeniny materiálov sú často karcinogénne, teda škodia aj bez toho, aby ste, nebodaj, mali v jedle kúsky ošúpaného materiálu.
Raj pre baktérie
Hoci sú drevené nástroje a dosky lepšia alternatíva ako tie z plastu, mali by ste dbať na ich pravidelnú výmenu. Pokiaľ sú nejak viditeľne poškodené, mohli by v sebe udržiavať škodliviny a baktérie, ktoré určite nechcete pridávať do svojich pokrmov. Okrem toho, opotrebované nástroje, ako napríklad varešky, sa môžu časom štiepiť a predpokladáme, že nechcete vo svojich jedlách „loviť“ drobné triesky.

Dobre mienená recyklácia
Ak sa snažíte byť aspoň trochu ekologický a používate opakovane obaly od jedál, mali by ste sa nad tým zamyslieť. Obaly od jedla z donášky, či vyumývané tégliky od jogurtov a pochúťkových šalátov môžu byť škodlivé. Látky, ktoré sú v nich napustené, aby obal vydržal plniť svoju funkciu proti pretečeniu či premasteniu, sú priam toxické. V tomto prípade dajte ekologickú stránku bokom a dajte ich nemilosrdne do koša, pretože zdravie máte len jedno.
Nevyužiteľné veci
Neskladujte kuchynské pomôcky a nádoby, ktoré už nedokážu plniť svoj pôvodný účel. Naozaj nepotrebujete misku, v ktorej môžete servírovať len sypké potraviny, pretože by nezvládla kvapalinu. Pokiaľ ste tiež vlastníkom popraskaných a netesniacich boxov a obalov na jedlo, určite ich zbytočne neopatrujte. V tomto prípade sa oplatí investovať do sklených, ktoré vydržia aj niekoľko rokov ako nové. To platí aj pre zaváraninové fľaše, na ktoré nemáte vhodné, prípadne máte zle tesniace, viečka.
Revízia koreničiek
Koreniny sú neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne. Na to, aby vám dokázali slúžiť, si musíte dať záležať na ich čerstvosti a skladovaní. Rozhodne nie je dobré, ak ich máte voľne položené v kuchynskej linke v pôvodných baleniach. Lepšou voľbou, ktorá ich ochráni nielen pred napadnutím škodcami, ale aj pred stratou chuti a vône, sú sklené nádobky. Ak nechcete investovať pár eur do vhodných koreničiek, skúste zrecyklovať fľaštičky od rôznych lekvárov či detských výživ.
Pozor na škodliviny
Pokiaľ s dobrou mienkou reckylujete sklené a keramické nádoby od sviečok, mali by ste sa mať na pozore. Takéto nádobky sú vhodné na ďalšie tvorenie či skladovanie nepotravinových maličkostí. Rozhodne by ste ich nemali používať namiesto pohárov na pitie či servírovanie dezertov a pochutín. Materiály, z ktorých sú vyrobené, často neplnia normy pre kontakt s potravinami a ich používaním by ste si mohli „zarobiť“ na poriadne zdravotné problémy.
Zdieľať na