Vajcia mali dlho povesť cholesterolovej bomby. Výskumy však ukázali, že ich konzumácia v primeranom množstve nemá vplyv na vznik kardiovaskulárnych ochorení. Naopak, sú bohatým zdrojom bielkovín a ďalších dôležitých živín, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť našich svalov i mozgu. Dopriať by sme si ich preto mali niekoľkokrát do týždňa, a vôbec to nemusí byť len na raňajky. Nechajte sa inšpirovať našimi rýchlovkami, ktoré vám padnú vhod napríklad po dni strávenom v prírode či po práci v záhrade.
Vaječný nákyp
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 2 plátky sendviča
- 150 g šunky
- mlieko (cca 10 polievkových lyžíc)
- ementál
- pažítka
- maslo na vymastenie misy
- soľ
Postup:
Zapekaciu misu vymastíme maslom a vsypeme na kocky nakrájaný sendvič. Vajcia rozšľaháme v mlieku, zalejeme nimi sendvič a pridáme pokrájanú šunku. Premiešame, osolíme, posypeme strúhaným syrom a pažítkou. Vložíme do rúry a necháme zapiecť.
Nadýchaná omeleta s čerstvým špenátom
Potrebujeme:
- 5 vajec
- 200 ml kyslej smotany
- 100 g balkánskeho syra
- čerstvý špenát
- pažítka
- 2 lyžice masla
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
V mise si vyšľaháme žĺtka so smotanou a nastrúhaným syrom. V druhej nádobe vyšľaháme bielka do tuhého snehu. Opatrne stierkou vmiešame žĺtkovú zmes k bielkom. Cesto nalejeme na rozpálenú panvicu s maslom a na strednom plameni smažíme z obidvoch strán dozlatista. Pridáme čerstvý špenát, omeletu zrolujeme a posypeme pažítkou. Môžeme ochutiť aj dresingom, ktorý si pripravíme zmiešaním jogurtu s cesnakom.
Jarný zemiakový šalát
Potrebujeme:
- 600 g šalátových zemiakov
- 2 vajcia
- 10 reďkoviek
- 4 mladé cibuľky
- hrsť medvedieho cesnaku (prípadne petržlenovej vňate)
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne horenie
- citrón
- med
- horčica
- voda
Postup: Zemiaky si umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode. Scedíme, nakrájame na väčšie kúsky a vložíme do misy. Ešte teplé zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme vyšľahaním citrónovej šťavy, vody, medu, horčice, čierneho korenia a soli. Premiešame a necháme odstáť 30 minút. K zemiakom pridáme lyžicu oleja, reďkovky nakrájané na tenké plátky a jarnú cibuľku aj s vňaťou, pokrájanú na väčšie kúsky. Nakoniec pridáme posekaný medvedí cesnak a pokrájané vajcia.
Zdieľať na
Zdieľaní