Zbožňujete vajíčka? Prinášame vám tip na tri jednoduché a rýchle večere, ktoré vám zachutia

omeleta

Perfektné recepty z vajec, ktoré vám zachutia na raňajky aj večeru (Zdroj: GettyImages)

Vajcia mali dlho povesť cholesterolovej bomby. Výskumy však ukázali, že ich konzumácia v primeranom množstve nemá vplyv na vznik kardiovaskulárnych ochorení. Naopak, sú bohatým zdrojom bielkovín a ďalších dôležitých živín, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť našich svalov i mozgu. Dopriať by sme si ich preto mali niekoľkokrát do týždňa, a vôbec to nemusí byť len na raňajky. Nechajte sa inšpirovať našimi rýchlovkami, ktoré vám padnú vhod napríklad po dni strávenom v prírode či po práci v záhrade.

Vaječný nákyp

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 2 plátky sendviča
  • 150 g šunky
  • mlieko (cca 10 polievkových lyžíc)
  • ementál
  • pažítka
  • maslo na vymastenie misy
  • soľ

Postup:

Zapekaciu misu vymastíme maslom a vsypeme na kocky nakrájaný sendvič. Vajcia rozšľaháme v mlieku, zalejeme nimi sendvič a pridáme pokrájanú šunku. Premiešame, osolíme, posypeme strúhaným syrom a pažítkou. Vložíme do rúry a necháme zapiecť.

Nadýchaná omeleta s čerstvým špenátom

Potrebujeme:

  • 5 vajec
  • 200 ml kyslej smotany
  • 100 g balkánskeho syra
  • čerstvý špenát
  • pažítka
  • 2 lyžice masla
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

V mise si vyšľaháme žĺtka so smotanou a nastrúhaným syrom. V druhej nádobe vyšľaháme bielka do tuhého snehu. Opatrne stierkou vmiešame žĺtkovú zmes k bielkom. Cesto nalejeme na rozpálenú panvicu s maslom a na strednom plameni smažíme z obidvoch strán dozlatista. Pridáme čerstvý špenát, omeletu zrolujeme a posypeme pažítkou. Môžeme ochutiť aj dresingom, ktorý si pripravíme zmiešaním jogurtu s cesnakom.

Jarný zemiakový šalát

Potrebujeme:

  • 600 g šalátových zemiakov
  • 2 vajcia
  • 10 reďkoviek
  • 4 mladé cibuľky
  • hrsť medvedieho cesnaku (prípadne petržlenovej vňate)
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne horenie
  • citrón
  • med
  • horčica
  • voda

Postup: Zemiaky si umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode. Scedíme, nakrájame na väčšie kúsky a vložíme do misy. Ešte teplé zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme vyšľahaním citrónovej šťavy, vody, medu, horčice, čierneho korenia a soli. Premiešame a necháme odstáť 30 minút. K zemiakom pridáme lyžicu oleja, reďkovky nakrájané na tenké plátky a jarnú cibuľku aj s vňaťou, pokrájanú na väčšie kúsky. Nakoniec pridáme posekaný medvedí cesnak a pokrájané vajcia.



Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame