Vajcia sú pre niekoho základná potravina, bez ktorej si nevie predstaviť svoju obživu. No pre iného môžu predstavovať terč pohŕdania a kritiky. Vajcia sa stali v posledných rokoch predmetom mnohých sporov a diskusií. Pravda je však taká, že vajcia predstavujú takmer kompletný zdroj výživných látok, potrebných pre život a sú pre telo veľmi zdravé. Najmä ak máte možnosť zaobstarať si vajcia z domáceho chovu, alebo biovajcia. Pripraviť sa z nich dajú skutočné dobroty, ktoré navyše ani nezaberú veľa času za sporákom.
Vajcia sú pre niekoho základná potravina, bez ktorej si nevie predstaviť svoju obživu. No pre iného môžu predstavovať terč pohŕdania a kritiky. Vajcia sa stali v posledných rokoch predmetom mnohých sporov a diskusií. Pravda je však taká, že vajcia predstavujú takmer kompletný zdroj výživných látok, potrebných pre život a sú pre telo veľmi zdravé. Najmä ak máte možnosť zaobstarať si vajcia z domáceho chovu, alebo biovajcia. Pripraviť sa z nich dajú skutočné dobroty, ktoré navyše ani nezaberú veľa času za sporákom.
Vajíčková polievka
Potrebujeme:
- 100 g hrachu (mrazeného)
- soľ
- sójovú omáčku
- 1 dcl mlieka
- 3 vajcia
- bylinky
Postup: Do vody dáme soľ (poprípade aj vegetu), trochu sójovej omáčky a nasypeme do nej mrazený hrach. Necháme 15 minút povariť. Vo väčšom pohári si rozmiešame vajcia s mliekom a vylejeme ich do vriacej polievky. Na koniec môžeme polievku posypať ľubovoľnými bylinkami.
Zapekané vajíčkové cestoviny
Potrebujeme:
- 200 g cestovín (mašličiek)
- 3 vajcia
- 300 ml mlieka
- 100 g strúhaného syra
- 1 malú cukinu
- 1 papriku
- soľ
- maslo
- korenie
Postup: Cestoviny dáme uvariť do osolenej vody. Papriku a cukinu nakrájame na malé kocky a krátko opečieme na masle. V mlieku rozmiešame vajcia, strúhaný syr a korenie. Zapekaciu misu vymastíme maslom a naukladáme do nej cestoviny, ktoré zmiešame s opraženou paprikou a cuketou. Zalejeme vajíčkovou zmesou a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 180 ˚C.
Vajíčková nátierka s tuniakom
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 1 konzervu drveného tuniaka
- maslo
- soľ
- cibuľu (podľa chuti)
Postup: Vajcia dáme uvariť natvrdo. Z tuniaka zlejeme šťavu alebo olej, dáme ho do misky a posypeme jemne soľou. Primiešame trochu zmäknutého masla a nakoniec pridáme aj uvarené na drobno pokrájané alebo podrvené vajcia. Všetko spolu zmiešame a podávame s celozrnným pečivom.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na