Dobrá správa pre vašu postavu: Jesť môžete aj večer, stačí poznať pár pravidiel – máme aj recepty!

Stolovanie

Ani večera v neskorších hodinách nie je neprípustná (Zdroj: GettyImages)

Snažíte sa riadiť odporúčaním, podľa ktorého treba večerať najneskôr o piatej či šiestej hodine? Možno robíte veľkú chybu. Podstatné je totiž niečo úplne iné.

Ak patríte k tým, ktorí zaľahnú do postele, len čo sa skončia večerné správy, posledné jedlo dňa o osemnástej je v absolútnom poriadku. Ak ale pracujete dlho do večera, alebo chodievate spať až pri polnoci, určite by ste nemali od šiestej hladovať. Tvrdenie, že ak chceme schudnúť, po šiestej večer by sme už nemali nič jesť, je len mýtus.

Podľa medzinárodne uznávaného výživového poradcu Manuela Villacortu tu žiadne zovšeobecňovanie neplatí. Pre niekoho môže byť neskorá večera zdravšia a prirodzenejšia, ako večerná hladovka. Smerodajné koniec koncov bude, kedy pôjdete spať a čo si ako posledné doprajete.

Jednoduché zásady

Villacorta hovorí, že jesť možno kedykoľvek, dokonca aj večer. Určité pravidlá však predsa len platia. Tým základným je prijať počas dňa 70 % kalórií a na večeru si nechať len 30 %. Zároveň treba telu pred nočným spánkom dopriať dostatok času na trávenie, preto posledné jedlo odporúča konzumovať aspoň 90 minút pred uložením do postele. Takto človek nebude mať plný žalúdok, ktorý by mu bránil v pokojnom spánku. Taktiež nebude ani hladný, čo by mu takisto mohlo sťažiť zaspávanie.


Mohlo by vás zaujať: Pri chudnutí je dôležité, kedy jedlo jete: Kilá stratíte jednoduchšie


Kvalitný odpočinok

Podobne k otázke večerného stravovania pristupuje aj slovenský profesionálny osobný tréner Michael Achberger. Podstatné podľa neho býva nejesť ani veľmi neskoro, ale ani príliš skoro. Ak sa navečeriame niekoľko dlhých hodín pred spánkom, v noci nás môže budiť hlad a ráno sa budeme prebúdzať unavení a slabí.

Jesť sa však tesne pred spaním taktiež neodporúča. „Keď sa najete na noc, udržujete v chode tráviaci trakt vrátane pečene, čo sa môže negatívne prejaviť na regenerácii. Telo bude nútené v noci spracovávať dodanú stravu. Bude ju tráviť dlhšie ako cez deň, pretože mnoho orgánov je počas spánku v útlmovom režime a aj efektivita spotreby energie bude odlišná, takže hrozí, ukladanie tukových zásob.“

Jedlo si môžete rozdeliť

Achberger na rozdiel od Villacortu odporúča večerať nie 1,5 hodiny pred spánkom, ale približne dve až tri hodiny pred ľahnutím do postele. Zaujímavým riešením môže byť aj druhá večera. „Ak chodíte do postele okolo desiatej, môžete jesť o siedmej večer, ak si líhate až s polnocou, posuňte si večeru pokojne na deviatu. Môžete si dokonca rozdeliť večeru na dve menšie. Prvú si dať o piatej alebo o šiestej a druhú, ľahšiu, práve okolo deviatej.“ 

V prípade druhej večere však Achberger zdôrazňuje, že treba šetriť sacharidmi, ak sa dá, zaobísť sa úplne bez nich. Ideálne je dať si niekoľko plátkov šunky, trochu zeleniny či nízkotučný syr bez pečiva. Ak surovú zeleninu trávite ťažko, môžete si ju zľahka podusiť či ugrilovať.


Mohlo by vás zaujať: Pri raňajkovaní sa dopúšťame množstva chýb: Napraviť ich je jednoduché


Zvoľte niečo ľahké

Obidvaja odborníci sa jednoznačne zhodujú na tom, že večera má byť ľahká, bez ohľadu na to či si ju doprajete o šiestej, alebo o deviatej. Oplatí sa sledovať svoj denný príjem a postarať sa o to, aby bol nižší ako výdaj – teda, ak práve nepotrebujete pribrať. Čo si teda na večeru dopriať? „Miesto rizota alebo špagiet uprednostnite miešanú zeleninu s kúskom syra, šunky, vajíčka alebo tuniaka. Zeleninu zvoľte tú, ktorá obsahuje menej sacharidov, napríklad karfiol, baklažán, cuketu alebo tekvicu,“ radí Michael Achberger.

Ak vám takáto večera pripadá slabá, môžete si jedálniček spestriť strukovinami. Obsahujú veľa bielkovín a výborne zasýtia. Ak sa obávate, že by vás nadúvali, použite pri ich príprave bylinky a koreniny proti nadúvaniu, napríklad rascu, fenikel, bazalku, majorán či rozmarín.

Tipy M. Achbergera na zdravé a ľahké recepty:

– Kuskus s paradajkami, olivovým olejom, syrom a bylinkami
– Grilovaná zelenina s gréckym syrom a rozmarínom
– Kuracie karí s cícerom (bez prílohy)
– Špagety z tekvice so zeleninou a syrom


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close