Máte vo svojom jedálničku málo mäsa? Pravdepodobne ste tak viac chránení pred rakovinou

starší pár je zeleninu

Strava bez mäsa môže znižovať riziko vzniku rakoviny (Zdroj: Freepik/freepik)

Čoraz viac ľudí vo svojich jedálničkoch obmedzuje mäso a prechádza na rastlinnú stravu a rôzne mäsové alternatívy. Existuje mnoho dôvodov, prečo sa ľudia môžu rozhodnúť urobiť tento posun a zdravie sa často uvádza ako obľúbená motivácia. Ukazuje sa, že je to skutočne dobré rozhodnutie.

Veľký počet výskumov ukázal, že rastlinná strava môže mať mnoho zdravotných výhod – vrátane zníženia rizika chronických ochorení, ako je cukrovka 2. typu a srdcové choroby. Najnovšia štúdia však ukazuje, že rastlinná strava môže znižovať aj riziko výskytu rakoviny.

Viac ako pol milióna účastníkov

Štúdia sledovala pomocou údajov z UK Biobank (databáza podrobných genetických a zdravotných informácií od takmer 500-tisíc Britov). Keď boli účastníci náboru v rokoch 2006 až 2010, vyplnili dotazníky o svojej strave – vrátane toho, ako často jedli potraviny ako mäso a ryby.

Následne boli účastníci experimentu pozorovaní 11 rokov prostredníctvom ich zdravotných záznamov. Vedci tak mohli pochopiť, ako sa ich zdravie počas tohto obdobia menilo. Výsledne analýzy boli tiež upravené tak, aby sa zabezpečilo, že sa zohľadnia ďalšie faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko rakoviny – ako je vek, pohlavie, fajčenie alebo konzumácia alkoholu.

Červené mäso môže škodiť

V porovnaní s bežnými ľuďmi, ktorí jedia mäso úplne bežne, bolo zistené zistili, že riziko vzniku akéhokoľvek typu rakoviny bolo o dve percentá nižšie u ľudí, ktorí majú jedálniček s nízkym obsahom mäsa. O desať percent nižšie bolo u pescatariánov (ľudia, ktorí okrem zeleniny konzumujú aj ryby a morské plody) a o 14 percent nižšie u vegetariánov.

Súvislosti medzi červeným a spracovaným mäsom a rizikom rakoviny sú dobre známe – a preto sa ľuďom všeobecne odporúča obmedziť množstvo týchto potravín, ktoré konzumujú ako súčasť svojej stravy. Výskumníci však upozorňujú, že je dôležité si uvedomiť, že jednoduché vylúčenie mäsa nemusí nutne viesť k zdravšej strave. Napríklad niektorí ľudia, ktorí dodržiavajú vegetariánsku alebo pescariánsku stravu, môžu stále jesť malé množstvo ovocia a zeleniny a veľké množstvo rafinovaných a spracovaných potravín, čo môže viesť k zlému zdraviu.



Zdroj: plnielanu.sk, sciencealert.com
Odporúčame