Rakovina hrubého čreva a konečníka je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na zhubné ochorenia na Slovensku. Pritom elimináciou rizikových faktorov a účasťou na skríningových vyšetreniach by sme mnohým prípadom dokázali predísť alebo ich aspoň odhaliť v skorých, lepšie liečiteľných štádiách. Ako sa môžete čo najlepšie chrániť?
Aká je situácia na Slovensku?
Ročne na rakovinu hrubého čreva a konečníka ochorie v Európe 400-tisíc ľudí, z ktorých približne polovica zomrie. Na Slovensku sa toto ochorenie diagnostikovalo v roku 2020 až u 4 821 ľudí. V posledných desaťročiach sa to netýka už len tých v dôchodkovom veku, ale začínajú pribúdať prípady aj u ľudí mladších ako 50 rokov. Je to pritom liečiteľný typ rakoviny, pokiaľ sa diagnostikuje včas.
Práve preto sa lekárnici zo siete lekární Dr.Max rozhodli šíriť povedomie o tomto ochorení a prispieť tak k lepšej informovanosti spoločnosti. V termíne 21. – 25. 3. 2022 bude v každej lekární Dr.Max a na webovej stránke spoločnosti prebiehať edukačná kampaň, na ktorej sa dozviete všetky dôležité informácie o rizikových faktoroch a systéme skríningových vyšetrení na Slovensku. Na našej webovej stránke si navyše môžete stiahnuť užitočný e-book o tejto téme úplne zadarmo.
Príďte medzi nás a nechajte si poradiť. Rakovina hrubého čreva a konečníka totiž vôbec nemusí byť smrteľná. Čo sa v rámci poradenstva dozviete?
Aké sú rizikové faktory pre rozvoj rakoviny hrubého čreva a konečníka?
Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa nám doteraz nepodarilo odhaliť. Poznáme však rizikové faktory, ktoré môžu tento proces podporiť. Rakovina hrubého čreva a konečníka je typická pre vyspelé krajiny a môžeme ju zaradiť medzi civilizačné ochorenia. Dodržiavaním zdravého životného štýlu vieme znížiť riziko vzniku tohto ochorenia o 27 – 52 %.
Medzi faktory, ktoré dokážeme životným štýlom ovplyvniť, patria:
- fajčenie,
- konzumácia alkoholu,
- dodržiavanie liečby cukrovky 2. typu,
- obezita,
- nesprávna strava, najmä vysoká konzumácia mäsa, mäsových výrobkov a nízka konzumácia potravín bohatých na vlákninu,
- nedostatok pohybu,
- stres.
Zdieľať na