Liečivé účinky niektorých potravín poznáme už storočia. Vedeli ste však, že aj taká nenápadná a takmer bezkalorická potravina, akou sú huby, dokážu vášmu telu priniesť určité zdravotné benefity? Ich konzumáciu odborníci odporúčajú nielen tým, ktorí si strážia váhu, ale aj osobám, ktoré potrebujú podporiť imunitu.
Protirakovinová huba
Pečiarka dvojvýtrusná (latinsky Agaricus bisporus) patrí k najpestovanejším jedlým hubám na našej planéte. Jej konzumácia vám prinesie mnohé zdravotné benefity, ktoré určite oceníte. Je zdraviu nápomocná aj napriek tomu, že sa oficiálne nepovažuje za liečivú.
Ako uvádza portál Science Alert, spomínaná huba má mať rad benefitov, ktoré by mohli byť nápomocné v boji proti niektorým typom rakoviny. A to aj napriek tomu, že nebola oficiálne schválená Americkým úradom pre potraviny a lieky ako výrobok, ktorý by mohol pôsobiť ako prevencia či liečba rakoviny prostaty.
Prelomový výskum
Výskumný tím z inštitúcie City Hope, ktorá sa zaoberá prevenciou a bojom proti rakovine uviedol, že „užívanie testovaného výživového doplnku s obsahom výťažku tejto huby sľubuje spomalenie vzniknutej rakoviny prostaty medzi mužmi, či dokonca zabraňuje jej vzniku.“
Lekári v štúdii dodávajú, že „pri pohľade na predklinické údaje pacientov sa zistilo, že užívanie preparátov v tele znižuje koncentráciu imunitných buniek, ktoré sa spájajú s vývojom a šírením rakovinového ochorenia.“
Po rokoch práce na výskume zistili, že ich najnovšie zistenia posilňujú tvrdenie, že huby majú vplyv na „nutraceutický prístup k spomaleniu progresie rakoviny prostaty“, pokiaľ sa pacientom podávajú ako podporná liečba popri tej hlavnej.
Budúcnosť liečby
„Odborníci skúmajú potenciálne liečivé vlastnosti potravín. Okrem húb sú to výťažky z hroznových jadierok, granátové jablko či bobule nazývané Jamun. Zistili sme, že dané rastlinné látky by mohli jedného dňa slúžiť ako podpora tradičných postupov liečby a prevencie rakoviny,“ uviedol Shiuan Chen, doktor z oddelenia rakovinovej biológie a molekulárnej medicíny inštitútu v Hope.
„Naša štúdia naznačuje, že liečba potravinami by sa mohla stať normálnou a na dôkazoch založenou starostlivosťou, ktorá sa bude odporúčať všetkým pacientom s týmto ochorením,“ dodáva na záver.
Zdieľať na