Zbožňujete chuť prvých REĎKOVIEK? Chrumkavá zelenina je plná zdravia – viete, kedy môže škodiť?

krájanie reďkoviek na doske

Reďkovka je bohatá na vitamín C (Zdroj: Freepik/dasteb)

Konzumácia reďkoviek má niekoľko priaznivých účinkov na zdravotný stav. Táto prvá jarná zelenina by mala byť pravidelnou súčasťou našich jedálničkov, pretože je plná vitamínov, minerálov aj antioxidantov. A hoci je zdravá, nie každý si môže dovoliť ju konzumovať. Kedy by ste sa jej mali radšej vzdať?

Konzumácia reďkoviek je dostupným zdrojom vitamínov

Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov. Na vitamíny a minerály je najvzácnejšia čierna reďkovka, ktorá okrem iného obsahuje významné množstvo draslíka. Ako uvádza regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, vysoký podiel vody a nízky obsah kalórií robia z reďkovky ideálnu potravinu pri redukčných diétach „Reďkovka je bohatá na vitamín C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a ochrane buniek pred oxidačným stresom. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a fosfor,“ vysvetlila Katarína Blažová z RÚVZ.

Pravidelná konzumácia reďkovky môže zmierniť prejavy zápalových ochorení, ako sú akné alebo ekzém. Prítomnosť draslíka v reďkovke zas pomáha chrániť srdcovo-cievny systém. Vďaka nízkemu glykemickému indexu a podielu vlákniny prispieva reďkovka aj k stabilizácii hladiny cukru v krvi.

Poďakuje sa vám trávenie i srdce

„Vláknina obsiahnutá v reďkovke pomáha zlepšovať črevnú peristaltiku a podporuje trávenie. Konzumácia reďkoviek stimuluje tvorbu žlče, čím priaznivo pôsobí na činnosť pečene a žlčníka,“ vymenovala ďalšie pozitíva Blažová. Okrem toho má mierne močopudné účinky, ktoré napomáhajú prirodzenému vylučovaniu toxínov z tela.

Prečo je dobré zaradiť reďkovku do jedálnička?

  • Čierna reďkovka ponúka významné množstvo draslíka, dôležitého pre kardiovaskulárny a nervovo-svalový systém človeka.
  • Obsahuje aj horčičné silice, ktoré sú zodpovedné za jej charakteristickú štipľavú chuť.
  • Šťava z čiernej reďkovky má veľmi dobré účinky pri niektorých problémoch so žlčníkom či pečeňou, tráviacich ťažkostiach ako sú nadúvanie, zápcha a pocit ťažoby po jedle.
  • Sirup z tohto druhu reďkovky sa používa aj na zmiernenie kašľa.
  • Pri infekciách dýchacích ciest pomáhajú aj jej protizápalové a antimikrobiálne účinky.
  • Pre veľmi nízky obsah kalórií a rýchly pocit zasýtenia je vhodnou potravinou pri chudnutí.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VYŠETRENIE očí dokáže odhaliť vážne ochorenia: Viete, že tento druh rakoviny PREZRADIA očné cievy?

Pre zachovanie čo najväčšieho množstva prospešných látok je podľa odborníčky najlepšie konzumovať reďkovku čerstvú. Môže sa pridať do šalátov, nátierok alebo použiť ako príloha k hlavným jedlám. Pred konzumáciou je dobré poradiť sa s lekárom, pretože v tehotenstve, pri ochoreniach štítnej žľazy či žalúdočných vredoch sa šťava z reďkovky neodporúča piť.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk, TASR
Odporúčame