Konzumácia reďkoviek má niekoľko priaznivých účinkov na zdravotný stav. Táto prvá jarná zelenina by mala byť pravidelnou súčasťou našich jedálničkov, pretože je plná vitamínov, minerálov aj antioxidantov. A hoci je zdravá, nie každý si môže dovoliť ju konzumovať. Kedy by ste sa jej mali radšej vzdať?
Konzumácia reďkoviek je dostupným zdrojom vitamínov
Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov. Na vitamíny a minerály je najvzácnejšia čierna reďkovka, ktorá okrem iného obsahuje významné množstvo draslíka. Ako uvádza regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, vysoký podiel vody a nízky obsah kalórií robia z reďkovky ideálnu potravinu pri redukčných diétach „Reďkovka je bohatá na vitamín C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému a ochrane buniek pred oxidačným stresom. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a fosfor,“ vysvetlila Katarína Blažová z RÚVZ.
Pravidelná konzumácia reďkovky môže zmierniť prejavy zápalových ochorení, ako sú akné alebo ekzém. Prítomnosť draslíka v reďkovke zas pomáha chrániť srdcovo-cievny systém. Vďaka nízkemu glykemickému indexu a podielu vlákniny prispieva reďkovka aj k stabilizácii hladiny cukru v krvi.
Poďakuje sa vám trávenie i srdce
„Vláknina obsiahnutá v reďkovke pomáha zlepšovať črevnú peristaltiku a podporuje trávenie. Konzumácia reďkoviek stimuluje tvorbu žlče, čím priaznivo pôsobí na činnosť pečene a žlčníka,“ vymenovala ďalšie pozitíva Blažová. Okrem toho má mierne močopudné účinky, ktoré napomáhajú prirodzenému vylučovaniu toxínov z tela.
Prečo je dobré zaradiť reďkovku do jedálnička?
- Čierna reďkovka ponúka významné množstvo draslíka, dôležitého pre kardiovaskulárny a nervovo-svalový systém človeka.
- Obsahuje aj horčičné silice, ktoré sú zodpovedné za jej charakteristickú štipľavú chuť.
- Šťava z čiernej reďkovky má veľmi dobré účinky pri niektorých problémoch so žlčníkom či pečeňou, tráviacich ťažkostiach ako sú nadúvanie, zápcha a pocit ťažoby po jedle.
- Sirup z tohto druhu reďkovky sa používa aj na zmiernenie kašľa.
- Pri infekciách dýchacích ciest pomáhajú aj jej protizápalové a antimikrobiálne účinky.
- Pre veľmi nízky obsah kalórií a rýchly pocit zasýtenia je vhodnou potravinou pri chudnutí.
Pre zachovanie čo najväčšieho množstva prospešných látok je podľa odborníčky najlepšie konzumovať reďkovku čerstvú. Môže sa pridať do šalátov, nátierok alebo použiť ako príloha k hlavným jedlám. Pred konzumáciou je dobré poradiť sa s lekárom, pretože v tehotenstve, pri ochoreniach štítnej žľazy či žalúdočných vredoch sa šťava z reďkovky neodporúča piť.
Zdieľať na