Máte radi vôňu tymiánu a oregana? Môžu pomáhať pri rôznych ochoreniach

tymián

Tymián a oregano majú liečivé účinky (Zdroj: Freepik/sashakochetkova)

Bylinky sa pri varení využívajú veľmi často. Avšak už naše staré mamy vedeli, že nejde len o chuť, ktorú jedlám dodávajú. Môžu mať totiž aj liečivé účinky a to pri viacerých ochoreniach. Vedci z univerzity Halle-Wittenberg a Purdue zistili, že tymián a oregano majú veľké množstvo priaznivých účinkov.

Proces výroby

Ich esenciálne oleje obsahujú látky tymol a karvakrol, ktoré im dodávajú typickú chuť. Tymol, ktorý sa získava hlavne z tymiánu, má sekretolytické, antibakteriálne a antispazmodické vlastnosti. Rastlina sa preto často používa do čaju pri prechladnutí, do sirupov proti kašľu a ako bylinný liek na bronchitídu.

Naproti tomu oregano obsahuje obzvlášť vysoký obsah karvakrolu, ktorý má podobné vlastnosti. Jeho vôňa sa často spája s omáčkou na pizzu a inými stredomorskými jedlami. Obe látky sú chemicky blízko príbuzné a vyrába ich tymián a oregano vo viacstupňových procesoch. Spolu s výskumníkmi z Univerzity Purdue tím vedcov dekódoval jednotlivé výrobné kroky.

Liečba zápalu aj rakoviny

Nové poznatky výskumníkov pomôžu napríklad pri genetické návrhoch rastlín, z ktorých sa pôvodne tymol získaval. Ide o špeciálny druh tabaku. Výsledky štúdie pomôžu k zlepšeniu procesu šľachtenia a napomôžu k výrobe lepšieho produktu ako doteraz.

Nové poznatky sú dôležité aj pre šľachtenie rastlín. Až doteraz boli rastliny väčšinou náhodne krížené medzi sebou a potom vybrané na pestovanie na základe ich vône. Tieto nové molekulárne poznatky môžu jedného dňa umožniť vývoj značiek, takzvaných biomarkerov pre cielený výber rastlín s vysokým obsahom esenciálnych olejov. Zistenia by tiež mohli pomôcť pri vývoji nových účinných látok na báze tymolu, karvakrolu a tymohydrochinónu na boj proti bakteriálnym infekciám, zápalom a rakovine.



Zdroj: plnielanu.sk, sciencedaily.com
Odporúčame