Základné druhy cesta by mal poznať každý milovník pečenia: Urobíte z nich tie najlepšie koláče

Ovocný jahodový koláč na plechu

Kombináciou chutného cesta s ovocím získate vynikajúci domáci koláč (Zdroj: GettyImages)

S týmito troma základnými druhmi ciest sa pečenie vždy podarí. Stačí pridať vaše najobľúbenejšie ovocie a výsledkom bude zaručene skvelý koláč, ktorý nabudúce môžete zasa obmeniť a ulahodiť tak aj ďalším členom rodiny.

Koláč z kysnutého cesta s čučoriedkami a posýpkou

Na cesto budeme potrebovať:

– 750 g polohrubej múky
– 125 g masla
– 40 g kvasníc
– 1 vajce
– 3 čajové lyžičky kryštálového cukru
– 3 dcl mlieka

Na ozdobenie a posýpku budeme potrebovať:

– 1 pohár zaváraných, mrazených, alebo čerstvých čučoriedok
– 100 g zmäknutého masla
– 200 g hrubej múky
– 80 g kryštálového cukru

Postup:

Do múky si urobíme jamku, kam postavíme pohár s kváskom. Ten si pripravíme rozdrobením kvasníc a pridaním kryštálového cukru do vlažného mlieka. Necháme vykysnúť 10-15 minút a vykysnutý kvások pridáme k múke. Ďalej pridáme 1 vajce, štipku soli a roztopené maslo. Dobre vymiesime rukami. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme ešte mlieko, ak je veľmi mäkké, pridáme múku a pár kvapiek oleja, aby sa nelepilo.

Vypracujeme hladký bochník, ktorý prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 20 minút. Cesto rozdelíme na 3 časti (množstvo zodpovedá trom plechom). Dve časti odložíme naspäť do misky, tretiu dáme na vymastený plech. Roztiahneme ho valčekom alebo rukami, aby bolo rovnomerne rozložené po celom plechu.

Na cesto poukladáme zavárané čučoriedky, ktoré sme nechali odkvapkať. Použiť však môžeme aj iné variácie ovocia, napríklad ríbezle či marhule. Na posýpku si v miske zmiešame 100 g zmäknutého masla, 200 g hrubej múky a 80 g kryštálového cukru. Mrveničkou posypeme koláč a pečieme približne 15 minút v rúre vyhriatej na 200 ºC.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Ovocný koláč zo špaldovej múky: Zdravo, rýchlo a hlavne chutne


Koláč z liateho kysnutého cesta s mrveničkou

Na cesto budeme potrebovať:

– 2 hrnčeky polohrubej múky
– ¾ hrnčeka cukru
– 1 prášok do pečiva
– ½ hrnčeka oleja
– dve vajcia
– mlieko (množstvo podľa potreby)

Na ozdobenie a posýpku budeme potrebovať:

– cca 800 g ovocia – jablká, marhule, ríbezle či akékoľvek iné druhy
– 100 g zmäknutého masla
– 200 g hrubej múky
– 80 g kryštálového cukru

Postup:

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Vylejeme ho do vymasteného a múkou vysypaného plechu, navrch poukladáme ovocie, posypeme cukrom a nakoniec aj posýpkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním masla, cukru a polohrubej múky. Pečieme asi 40 minút.


Mohlo by vás zaujať: 4-krát letný ovocný koláč: Skúsite bublaninu, cheesecake či piškótovú tortu?


Ríbezľový koláč z krehkého cesta

Na cesto budeme potrebovať:

– 300 g hladkej múky
– 170 g masla
– 130 g práškového cukru
– 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva
– 2 polievkové lyžice studenej vody

Na ozdobenie budeme potrebovať:

– 400 g ríbezlí
– 50 g trstinového cukru
– 30 g zemiakového škrobu

Postup:

Zo surovín spracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve časti, tak, aby jedna bola väčšia ako druhá. Menšiu odložíme do mrazničky. Dno plechu alebo formy vyložíme papierom na pečenie a natlačíme naň väčšiu časť cesta. Pečieme pri teplote 170 ºC približne 15 minút. Ríbezle si umyjeme, zbavíme stopiek a necháme odkvapkať. Zmiešame ich s cukrom a škrobom. Rozložíme na predpečený korpus a navrch nastrúhame zvyšnú časť cesta. Pečieme do zlatista pri teplote 160 ºC.


Mohlo by vás zaujať: Jeseň, to je čas štrúdlí: Vyskúšajte jablkovú klasiku, ale i slané verzie


Mriežkovaný koláč z treného cesta s višňami

Na cesto budeme potrebovať:

– 140 g zmäknutého masla
– 100 g práškového cukru
– dve žĺtka
– 240 g hladkej múky
– 150 g mletých mandlí

Na plnku budeme potrebovať:

– 300 g zaváraných višní
– citrónovú kôru z jedného citróna a šťavu z polovice citróna
– mletú škoricu a mleté klinčeky
– 20 g strúhanky

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a dvoma žĺtkami. Pridáme hladkú múku a mleté mandle Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odpočinúť v chlade. Medzitým si pripravíme višňovú náplň.

Višne rozvaríme s dvoma lyžicami práškového cukru, citrónovou kôrou z jedného citróna a šťavou z polovice citróna. Pridáme na špičku noža voňavého korenia – mletej škorice a mletého klinčeka. Zmes mierne prehrejeme a necháme dobre vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame 20 g strúhanky. Ak je zmes príliš hustá, upravíme ju šťavou z višňového kompótu.

Cesto rozdelíme na dve časti. Z 2/3 cesta vyvaľkáme plát a vložíme ho do maslom vymazanej a hrubou múkou vysypanej formy na koláč. Pridáme višňovú zmes a nakoniec zvyšné cesto, ktoré vyvaľkáme, nakrájame na rovnomerné pásy a vytvoríme na koláči mriežku. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 ºC približne 40 minút. Pred podávaním necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close