Zdravá jesenná hostina: Vyskúšajte niektoré z našich hubových receptov

Chlieb

thinkstockphotos.com

Ak ste doteraz vo svojej kuchyni huby odmietali, viac už o ich zdravotných benefitoch pochybovať nemusíte. Nachádza sa v nich totiž prekvapivé množstvo živín prospešných pre vaše zdravie. Huby obsahujú veľa vody a majú nízku energetickú hodnotu, a tak sa môžu konzumovať aj pri chudnúcej diéte alebo cukrovke. Pri varení dokážu nahradiť mäso, preto sa výborne hodia aj do vegetariánskej stravy. Huby sú však zdravou potravinou najmä pre obsah vitamínov – nájdeme v nich vitamín D a tiež vitamíny zo skupiny B. Je to napríklad vitamín B2 (riboflavín) a vitamín B3 (niacín). Nie sú to ale len vitamíny, huby obsahujú aj minerály ako meď, draslík alebo selén. Okrem toho v sebe majú rovnaké množstvo antioxidantov ako niektoré druhy zeleniny, dokonca viac ako paradajky, tekvica, mrkva alebo zelená fazuľka. Vďaka nim pomáhajú chrániť bunky pred rakovinou. Dokonca môžu zlepšiť imunitný systém, pretože podporujú produkciu látok, ktoré chránia tkanivá v tele. Preto sa nebojte prípravy húb a vychutnávajte si ich po celý rok – či už mrazené alebo sušené.

Hubové lievance

Potrebujeme:

  • 150 g hlavičiek rôznych húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán
  • mleté čierne korenie
  • mleté nové korenie
  • mletý klinček
  • soľ
  • 0,5 l mlieka
  • 15 g droždia
  • cukor
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • olej

Postup: Huby nakrájajte nadrobno, zmiešajte s prelisovaným cesnakom, koreninami a soľou a chvíľu poduste. Medzitým pripravte kvások tak, že do polovice vlaženého mlieka rozdrobíte droždie, pridáte štipku cukru a necháte na teplom mieste vykysnúť. Do múky zamiešajte vajce, pridajte kvások  a okorenené huby. Vypracujte cesto, do ktorého postupne zapracujte zvyšné mlieko. Na vymastenej panvici vyprážajte doružova.


Mohlo by vás zaujať: Milujete hríby? Vyskúšajte niektorý z týchto troch receptov!


Hubový kubo

Potrebujeme:

  • 60 g sušených húb
  • 500 g krúp
  • 1 veľkú cibuľu
  • 150 g masti
  • hovädzí vývar
  • cesnak
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Umyté krúpy uvarte vo vode domäkka, sceďte a prepláchnite studenou vodou. Huby vopred namočte a uvarte v osolenej vode. Vývar z húb nalejte do uvarených krúp a huby nasekajte nadrobno. Cibuľu nakrájajte na malé kúsky a opražte na cibuli dozlatista. Cibuľu a huby zmiešajte s krúpami, pridajte vývar, roztlačený cesnak, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte, dajte na vymastený plech a upečte v rúre.


Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Hubový nákyp

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky čerstvých húb
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice masla
  • 4 rožky
  • mlieko podľa potreby
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 5 vajec
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • trochu syru na posypanie

Postup: Na masle opražte pokrájanú cibuľku, pridajte nakrájané huby, trošku podlejte vodou a poduste. Zmes nechajte vychladnúť. Potom pridajte nakrájané rožky namočené v mlieku, cesnak, žĺtky z vajec, soľ a korenie. Nakoniec vmiešajte sneh z vyšľahaných bielkov. Nákyp posypte strúhaným syrom a pečte na vymastenom a strúhankou vysypanom plechu pri 160 °C.


Mohlo by vás zaujať: Huby nemusíte spotrebovať hneď: Vďaka týmto receptom vám vydržia dlhšie


Slaný hubový koláč

Potrebujeme:

  • 500 g húb
  • 1 balíček lístkového cesta
  • 2 lyžice masla
  • 1 vajce
  • soľ

Postup: Huby pokrájané na plátky poduste na masle a osoľte. Z lístkového cesta vyvaľkajte dva obdĺžniky. Jeden opatrne preneste na plech, potrite hubovou plnkou a prikryte druhým plátom cesta. Okraje dookola dobre popritláčajte. Povrch potrite rozšľahaným vajcom a upečte vo vyhriatej rúre dozlatista. Vychladnutý koláč nakrájajte na rezy.


Ktoré ďalšie hubové recepty by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame