Banány a ich farby: Najzdravšie sú takmer čierne, po tomto zistení ich už nikdy nevyhodíte!

Druhy banánov

Ktorý druh banánov je vaším obľúbeným? (Zdroj: GettyImages)

Dozrievaním banánov sa mení nielen ich farba a textúra, ale aj zdravotné prínosy. Každá úroveň zrelosti má však isté slabiny, preto je dôležité vybrať ten správny plod. My vám ukážeme, podľa čoho si vyberiete vždy ten ideálny.

Populárne po celom svete

Banány sú všeobecne jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. V Južnej Amerike sú dokonca jedným z hlavných zdrojov obživy. Majú vysoký obsah sacharidov, medzi ktoré patria škroby, ovocný a hroznový cukor. Čím sú menej zrelé, tým vyšší je podiel škrobov a menší podiel cukrov – nie sú skoro vôbec sladké. O čo sú však zrelšie, o to viac škrobu sa rozloží na cukor a plod sa stáva sladším.

Prednosťou banánov je množstvo dôležitých minerálnych látok a stopových prvkov ako draslík, horčík, vápnik, ale tiež vitamínov B. Obsiahnutá vláknina je užitočná pri látkovej premene sacharidov. Tie sa len pomaly dostávajú do krvi, vďaka čomu ovocie zasýti dlhodobo a pritom nezaťaží organizmus. Navyše aminokyselina tryptofán v tomto plode zodpovedá za znižovanie stresu.

Zelené banány pre diabetikov a pri diéte

Podobne ako celozrnná múka, surové zemiaky či zelenina, obsahujú nezrelé plody vysoký obsah rezistentného škrobu. Hovorí sa o ňom, ako o novom type vlákniny, ktorá má priaznivý vplyv na vylučovací systém. Je živnou pôdou pre črevné baktérie, znižuje črevné pH a výrazne napomáha znižovať riziko rakoviny hrubého čreva. Zelené banány obsahujú okolo 70 – 80 percent tohto škrobu, zatiaľ čo zrelé ho majú len 1 percento. Platí, že čím je banán zelenší, tým viac rezistentného škrobu obsahuje.

Ak si strážite svoju váhu a snažíte sa vyhnúť potravinám s vysokým obsahom cukru, zelené banány môžu byť pre vás skvelou voľbou. Potraviny bohaté na rezistentný škrob pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, sú vhodné pri liečbe obezity, nadváhy a cukrovky druhého typu. Zelené banány môžu navyše stimulovať vstrebávanie vápnika, čím prispievajú k zdravším kostiam. Nevýhodou je tvrdšia textúra a horkejšia chuť, kvôli nižšiemu obsahu cukru. Pre citlivejšie osoby môžu byť ťažšie stráviteľné a spôsobovať plynatosť.


Mohlo by vás zaujať: Máte radi banány? Potom využite aj ich šupku – pre krásu, v záhrade aj domácnosti


Žlté banány ulahodia športovcom

U nás dávame prednosť najmä svetložltému banánu. Pre mnoho ľudí je tým najlepším. Sladší a mäkší plod je ľahšie stráviteľný a v porovnaní so zeleným má vyššiu hladinu antioxidantov. Ocenia ich aj športovci. Sacharidy im dodajú potrebnú energiu, minerálne látky draslík a horčík zase spoľahlivo vyrovnajú straty pri cvičení.

Ak kupujete banány a chcete ich zjesť až o niekoľko dní, vyberte si žlté so zeleným koncom. Takéto plody sú už zrelé, no vydržia ešte pár dní bez stmavnutia. Ak ich chcete zjesť hneď, vyberte si žlté s drobnými tmavými bodkami – tieto plody sú zrelé na 100 percent.

A čo banány s hnedými fľakmi?

Hnedé škvrny na plodoch naznačujú množstvo škrobu, ktoré sa premenilo na cukor. Čím viac škvŕn, tým vyšší obsah cukru sa v nich nachádza, a tým lepšie posilňujú náš imunitný systém.

Keď banány celkom zhnednú, mnohí ľudia ich zvyknú vyhodiť. To je však veľká škoda, pretože spomedzi všetkých odtieňov práve takto sfarbené plody majú najviac antioxidantov. Je však potrebné ich čo najskôr skonzumovať. Ak vás neodradí ich farba ani mäkká konzistencia, môžete si z nich pripraviť banánové lievance alebo bábovku. Nevýhodou je vysoký obsah cukru, preto by sa im mali úplne vyhnúť ľudia s cukrovkou.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame