Ak máte pocit, že sa na vás počas zimy nalepilo pár kíl navyše, skúste vymeniť obedy či večere za zeleninové polievky – v dostatočnom množstve vás určite zasýtia. Výhodou je, že sú jednoduché na prípravu a sú hotové za pár minút. A to ani nehovoríme o ich prospešnosti pre vaše zdravie – a vitamíny či minerály sa vám po zime určite zídu.
Jarná zeleninová polievka
Potrebujeme:
- zeleninu podľa chuti : mrkvu, zemiaky, kalerab, pór, hrášok, petržlen
- petržlenová vňať
- lyžica masla
- malá/stredná cibuľa
- vegeta bez glutamanu
- soľ
Postup: Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme očistenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky (kto má rád, môže ju nahrubo postrúhať). Chvíľku dusíme – nezabúdame miešať, následne zalejeme vodou. Dochutíme soľou a vegetou a varíme kým zelenina nezmäkne. Dáme na tanier a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny
Krémová hrášková polievka
Potrebujeme:
- veľký hrnček hrášku
- cibuľu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- zemiak
- lyžica masla
- vegeta bez glutamanu
- čierne korenie
- soľ
- trochu smotany na varenie (nemusí byť)
Postup: Na masle si speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme hrášok, nakrájaný zemiak a pretlačený cesnak a chvíľu restujeme. Zalejeme vodou, ochutíme soľou, vegetou a korením podľa chuti a varíme kým zelenina nezmäkne. Ak chcete v polievke aj celý hrášok, odoberte časť na mištičku. Ostatnú zeleninu rozmixujte ponorným mixérom. Na tanieri pridajte celý hrášok a ozdobte lyžičkou smotany na varenie – vytvorí estetický dojem a zároveň polievku ešte zjemní. Ak ju však nemáte poruke, nevadí. Polievku môžete ozdobiť napríklad aj krutónmi.
Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed
Polievka z čerstvých paradajok
Potrebujeme:
- 5-6 väčších paradajok
- soľ, cukor
- čierne korenie
- bobkový list
- oregano
- lyžica hladkej múky
- olivový olej
- strúhaný eidam alebo parmezán
Postup: Paradajky nakrojíme do kríža a zalejeme vriacou vodou. Počkáme pár minút a stiahneme z nich šupku. Na oleji opražíme múku a pridáme nakrájané rajčiny, podlejeme vodou a ochutíme. Varíme kým paradajky nezmäknú a časť vody sa nevyvarí, aby polievka nebola priveľmi riedka. Rozmixujeme ponorným mixérom a podávame posypané strúhaným syrom.
Mohlo by vás zaujať: Pripravte si chutnú paradajkovú polievku po novom
Aké ďalšie recepty na zaleninové polievky poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.