Zeleninové polievky: Sú zdravé a hotové za pár minút

Paradajková polievka

thinkstockphotos.com

Ak máte pocit, že sa na vás počas zimy nalepilo pár kíl navyše, skúste vymeniť obedy či večere za zeleninové polievky – v dostatočnom množstve vás určite zasýtia. Výhodou je, že sú jednoduché na prípravu a sú hotové za pár minút. A to ani nehovoríme o ich prospešnosti pre vaše zdravie – a vitamíny či minerály sa vám po zime určite zídu.

Jarná zeleninová polievka

Potrebujeme:

  • zeleninu podľa chuti : mrkvu, zemiaky, kalerab, pór, hrášok, petržlen
  • petržlenová vňať
  • lyžica masla
  • malá/stredná cibuľa
  • vegeta bez glutamanu
  • soľ

Postup: Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme očistenú zeleninu pokrájanú na menšie kúsky (kto má rád, môže ju nahrubo postrúhať). Chvíľku dusíme – nezabúdame miešať, následne zalejeme vodou. Dochutíme soľou a vegetou a varíme kým zelenina nezmäkne. Dáme na tanier a ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Krémová hrášková polievka

Potrebujeme:

  • veľký hrnček hrášku
  • cibuľu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • zemiak
  • lyžica masla
  • vegeta bez glutamanu
  • čierne korenie
  • soľ
  • trochu smotany na varenie (nemusí byť)

Postup: Na masle si speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme hrášok, nakrájaný zemiak a pretlačený cesnak a chvíľu restujeme. Zalejeme vodou, ochutíme soľou, vegetou a korením podľa chuti a varíme kým zelenina nezmäkne. Ak chcete v polievke aj celý hrášok, odoberte časť na mištičku. Ostatnú zeleninu rozmixujte ponorným mixérom. Na tanieri pridajte celý hrášok a ozdobte lyžičkou smotany na varenie – vytvorí estetický dojem a zároveň polievku ešte zjemní. Ak ju však nemáte poruke, nevadí. Polievku môžete ozdobiť napríklad aj krutónmi.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Polievka z čerstvých paradajok

Potrebujeme:

  • 5-6 väčších paradajok
  • soľ, cukor
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • oregano
  • lyžica hladkej múky
  • olivový olej
  • strúhaný eidam alebo parmezán

Postup: Paradajky nakrojíme do kríža a zalejeme vriacou vodou. Počkáme pár minút a stiahneme z nich šupku. Na oleji opražíme múku a pridáme nakrájané rajčiny, podlejeme vodou a ochutíme. Varíme kým paradajky nezmäknú a časť vody sa nevyvarí, aby polievka nebola priveľmi riedka. Rozmixujeme ponorným mixérom a podávame posypané strúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Pripravte si chutnú paradajkovú polievku po novom


Aké ďalšie recepty na zaleninové polievky poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close