Nejde o najzdravšiu pochúťku, no miluje ju pravdepodobne každý. Zemiakové placky sú skvelou večerou, ale pri vhodnej príprave tiež hlavným chodom. Pre inšpiráciu sme vybrali štyri rôzne recepty na ne. Od klasického postupu, cez plnené kuracím soté, roztopeným syrom až k placke, na ktorú nepotrebujeme takmer žiadne ingrediencie. A je hotová za tri minúty.
Nejde o najzdravšiu pochúťku, no miluje ju pravdepodobne každý. Zemiakové placky sú skvelou večerou, ale pri vhodnej príprave tiež hlavným chodom. Pre inšpiráciu sme vybrali štyri rôzne recepty na ne. Od klasického postupu, cez plnené kuracím soté, roztopeným syrom až k placke, na ktorú nepotrebujeme takmer žiadne ingrediencie. A je hotová za tri minúty.
Klasické zemiakové placky
Potrebujeme:
- 5 zemiakov
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 PL múky
- 1 vajíčko
- soľ
- majorán
- mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky očistíme a umyjeme. Nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Dodáme vajíčko, ktoré vidličkou rozšľaháme. Dosolíme a okoreníme, pridáme tiež majorán a roztlačený alebo najemno nakrájaný cesnak. V prípade, že ste pridali príliš veľa soli, stačí cesto “rozriediť” ďalším zemiakom. Pridáme múku a vymiesime cesto. To opekáme na rozpálenej panvici na oleji alebo masti.
Mohlo by vás zaujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby
Zemiakové placky s kuracím soté
Potrebujeme:
- zemiakové placky (viď vyššie)
- 300 g kuracích pŕs
- 1 cibuľu
- 1 ČL sójovej omáčky
- 1 PL horčice
- 1 PL kečupu
- soľ, čierne korenie
- 1 PL paradajkového pretlaku
- konzervu nakladaných šampiňónov
- tvrdý syr
Postup: Pripravíme si zemiakové placky, ktoré odložíme na teplé miesto. Kuracie prsia nakrájame na prúžky. Opražíme cibuľu a následne mäso. Dodáme šampiňóny bez šťavy, soľ a mleté čierne korenie. Po chvíli pridávame horčicu, kečup, pretlak a sólovú omáčku. Za pravidelného miešania varíme pár minút. Soté vložíme do placiek, ktoré preložíme na polovicu. Podávame s nastrúhaným tvrdým syrom.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Cuketovo-zemiakové placky: Výborné ako príloha aj samostatne
Zemiakové placky plnené syrom
Potrebujeme:
- 5 uvarených zemiakov
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 PL múky
- 2 vajíčka
- strúhanku
- tvrdý syr
- soľ
- majorán
- mleté čierne korenie
Postup: Uvaríme si zemiaky v šupke, ošúpané ich najemno nastrúhame. Dodáme vajce, majorán a cesnak. Vypracujeme hustejšie cesto, z ktorého vytvoríme menšie placky. Do ich stredu vložíme kúsok syra a zrolujeme ich na tvar palaciniek. Obalíme vo vajíčku, strúhanke a následne vypražíme na panvici.
Mohlo by vás zaujímať: Geniálne jednoduché zemiakové placky za 3 minúty: Tento recept už Slováci nebudú musieť googlovať
Megarýchla placka bez múky
Potrebujeme:
- zemiak
- soľ
- maslo
Postup: Tento recept je absolútne jednoduchý a pochádza od amerického kritika jedla Josha Ozerskeho. Na panvici si roztopíme maslo a priamo naň nastrúhame približne polovicu zemiaka. Medzi jednotlivými slížikmi musí byť dostatok priestoru, aby vytvorili štruktúru placky. Zemiak posolíme. Po dvoch minútach placku otočíme a opečieme z druhej strany. Po minúte servírujte.
Na aké spôsoby si pripravujete placky vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na