Zlatistý med ako domáca medicína: Pomôže pri množstve zdravotných problémov

Med

sxc.hu

Lieči, chutí, je zdravá a upokojuje. Taká je hustá žltá tekutina, nazývaná med. Včelí produkt, ktorý je už po stáročia ceneným a vyhľadávaným prírodným sladidlom, či liekom účinným pri množstve problémov. Dokáže pomôcť pri nachladnutí, chrípke, bolestiach hrdla, ale aj pri vysokom krvnom tlaku, nepravidelnom srdcovom rytme, či pooperačných a poúrazových stavoch.

Hlavný včelí produkt

Med je najdôležitejším produktom, ktorý pre nás vyrábajú usilovné včielky. Okrem toho patrí medzi ich produkty aj propolis a včelia materská kašička. Propolis je veľmi dobrý proti plesniam, má antibakteriálne účinky a podporuje hojenie rán. Materská kašička sa zas využíva na zlepšenie imunity, bunkovú regeneráciu, prekrvuje mozog, zlepšuje stav vlasov a pleti a pomáha pri nespavosti.

Včely sa pri výrobe nezastavia

Nie nadarmo sa hovorí – usilovný ako včela. Pretože tie pracujú usilovne počas celého dňa a neprestajne od skorej jari, až do neskorej jesene. Mnoho ľudí si myslí, že med vyrábajú z peľu. No nie je tomu tak. Sladučký a liečivý med vyrábajú z nektárov kvetov, alebo iných prírodných zdrojov, ktoré zozbierajú a donesú do úľa. Tam ho už spracujú úľové robotnice, ktoré ho zahusťujú a obohacujú o výlučky žliaz a enzýmy, ktoré majú za úlohu rozštiepiť zložité cukry na glukózu a fruktózu. Z takto upraveného nektáru vznikol med, ktorý uložia do plástov, kde dozrie.


Tiež by vás mohlo zaujať: Sladký všeliek: Med proti nespavosti či namiesto antibiotík!


Med obsahuje minerálne látky, enzýmy, antioxidanty a vitamíny

Prírodný a zdravý včelí med obsahuje okrem spomínaných jednoduchých cukrov – glukózy a fruktózy aj organické kyseliny, ako napríklad kyslinu jablčnú, kyselinu vínnu, či citrónovú. Okrem toho obsahuje tiež množstvo antioxidantov, enzýmy, aminokyseliny, minerálne látky, napríklad vápnik, horčík, draslík a sodík, stopové prvky: železo, zinok, meď, kobalt, mangán, vitamíny: B1, B2, B6, B12, C.

Vylieči kašeľ, ale aj problémy so srdcom

Med je skvelá domáca medicína. Využiť ho môžete pri všetkých týchto problémoch:

  • žalúdočné vredy
  • problémy so stolicou
  • pečeňové a žlčníkové problémy
  • zápal žalúdka, dvanástornika, či sliznice hrubého čreva
  • nespavosť, podráždenosť, pri stresoch
  • srdcové problémy a krvný tlak
  • zlepšuje imunitu
  • vhodný pri chudokrvnosti
  • po operáciách a úrazoch
  • pri nachladnutí a chrípke
  • ateroskleróza

Med môže byť aj levanduľový, alebo pomarančový

Medzi najčastejšie druhy medu, ktoré sa predávajú v obchodoch patrí med kvetový, agátový, horský a medovicový, ktorý sa získava z výlučkov vošiek žijúcich na stromoch. Tento je vhodný najmä pri chorobách dýchacích ciest a ľuďoch s alergiou. Okrem toho však poznáme aj medy, ktoré sa vyrábajú z levandule, rozmarínu, tymianu, eukalyptu, pomarančových kvetov, jablkový či jedľový.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zapchatý nos či boľavé hrdlo? Rady starých mám zaberú!


Kryštalizácia a zohrievanie medu

Niektorí ľudia si myslia, že skryštalizovaný med je nekvalitný. No pravdou je presný opak. Med, ktorý po čase skryštalizuje iba potvrdí svoju povahu čisto prírodného produktu. Je to totiž jeho prirodzená vlastnosť. Tmavšie druhy medu kryštalizujú rýchlejšie. Po nahriatí pri teplote nie vyššej ako 40 stupňov, sa vám medík krásne rozpustí. Zároveň platí aj pravidlo, že med si nikdy nedávajte do vriaceho čaju. Zničíte všetko pozitívne, čo obsahuje. Nemal by byť zohriaty, alebo rozpustený v nápoji s teplotou vyššou ako 45 stupňov.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Oliver

Odporúčame