Zuby ako perličky: Rozžiarte svoj chrup prírodnými prostriedkami

Zuby

thinkstockphotos.com

Krásny a žiarivý úsmev každému človeku dodá určitú dávku sebavedomia. Ak vám k dosiahnutiu bielych zubov nepomáhajú zubné pasty s bieliacim účinkom a chemické bielidlá považujete za drastické riešenie, vyskúšajte niektorú z nasledujúcich babských rád. Belosť zubov síce nedosiahnete okamžite, ale v dlhodobejšom meradle určite spoznáte rozdiel.

Stavte na surovú zeleninu

Nepríjemný povlak, ktorý spôsobuje zafarbenie zubov pomáhajú odstraňovať rôzne druhy surového ovocia a zeleniny. Najvhodnejšie sú tie, ktoré sú bohaté na kyseliny, ako napríklad zeler, mrkva, jablko, paprika, uhorka či karfiol. Ich chrúmanie a žuvanie pomáha odstrániť zvyšky jedla a rozpúšťať a zmývať zubný povlak. V ústach sa teda správajú ako prírodné zubné kefky. Jedením surového ovocia a zeleniny navyše dodáte telu vitamín C a vlákninu.

Kyselina jablčná dokáže eliminovať povrchové škvrny vyskytujúce sa na zuboch. Hoci po ňom môžete siahnuť ako po núdzovom riešení, ak nemáte po ruke zubnú kefku, nezabúdajte, že ide stále o potravinu, ktorej pozostatky v zuboch prispievajú ku vzniku zubného kazu.


Mohlo by vás zaujať: Žiarivo biely úsmev môžete mať aj vy: Vyskúšajte tieto jednoduché tipy!


Sladučké jahody

Jahody obsahujú enzým, ktorý je prírodným bielidlom a tiež vitamín C a kyselinu jablčnú, ktorá má schopnosť odstrániť škvrny na zuboch. Existujú dve metódy, ako jahody použiť. Nahryznite plod a šťavnatou časťou si pár minút potierajte chrup. Druhá možnosť je, že niekoľko jahôd roztlačíte vidličkou na pastu a vyčistíte si ňou zuby. Pastu nechajte chvíľu pôsobiť, neskôr si zuby povyplachujte čistou vodou. Výhoda jahodovej pasty spočíva v tom, že ňou dočiahnete aj na zuby v zadnej časti úst. Bielenie zubov jahodami neprináša okamžitý ale dlhodobý efekt.

Kokosový olej

Bielosť zubnej skloviny obnovuje prirodzenou cestou, bez agresívnych chemických látok. Jeho ďalšou výhodou je antibakteriálne pôsobenie, zuby teda nielen vybielite, ale posilníte ďasná, rozpustíte zubný povlak a zabránite tiež vzniku bolestivých aftov. Stačí si dať čajovú lyžičku oleja do úst, podržať ho na zuboch niekoľko minút a následne ho do zubov vtierať kefkou či prstom. Táto metóda je už stáročia súčasťou indickej medicíny, Ájurvédy.

Citrónová a pomarančová kôra či šupka z banána

Ďalšou metódou na prírodné vybielenie zubov je trenie zubov kôrou z ovocia. Šupka zo zrelého banána má najväčší obsah draslíka, horčíka a mangánu. Mnohé zdroje hovoria, že dvojminútová masáž tubou vnútornou stranou šupky a následné ich vyčistenie zubnou kefkou má viditeľné bieliace účinky už pri používaní dvakrát denne.

Podobný bieliaci účinok má aj citrónová a pomarančová kôra. Vonkajšiu časť kôry najprv dôkladne umyte od chemických postrekov a následne si vnútornou stranou prechádzajte po zubnej sklovine asi tri minúty. Jej používanie musí byť dlhodobejšie. Po chvíli vypláchnite ústa vodou a a pol hodinu od použitia je potrebné si vyčistiť zuby zubnou pastou, pretože priveľa kyselín z citrusov pomáha k rýchlejšiemu rozširovaniu zubného kazu.


Mohlo by vás zaujať: Zázračná sóda bikarbóna: Pomáha pri trávení aj proti bolesti hrdla!


Syrom ku krajším zubom

Vďaka kyseline mliečnej sa syry považujú za jeden z najúčinnejších prírodných čističov zubov. Navyše na zuboch zanechávajú vápnik brániaci kazovosti.

Diskutabilná sóda bikarbóna a citrónová šťava

Soľ, citrónová šťava, sóda bikarbóna a ich kombinácie sú azda najdiskutovanejšími bieliacimi prostriedkami na zuby. Vyznačujú sa pomerne vysokou účinnosťou (bieliacim efektom), avšak rovnako účinne dokážu poškodiť zubnú sklovinu.

Bieliaci účinok sódy bikarbóny alebo kuchynskej soli spočíva v tom, že majú tvar zrniečok, ktoré mechanicky odstránia nánosy povlaku a povrchové sfarbenie. Pri intenzívnej aplikácii dôjde až k zosvetleniu zubnej skloviny. Lekári však vystríhajú, že rovnako ako dokážu zrniečka odstrániť zubný povlak, môžu poškriabať aj sklovinu, ktorá sa už neobnoví.

Sóda bikarbóna má tiež schopnosť rozpúšťať zubný kameň, neutralizovať baktérie, bojovať proti zápachu z úst a má tiež viditeľný bieliaci efekt. Výhodou použitia soli (okrem zbrúsenia povlaku) je sťahujúci účinok na ďasná. Tento trik môže pomôcť v prípade, že sa vám začínajú uvoľňovať zuby. Samotným ďasnám sa však vyhnite, rovnako ako pri čistení jedlou sódou, aby ste ich neporanili.

O niečo radikálnejšia kombinácia je vytvorenie bieliacej pasty použitím sódy bikarbóny a citrónovej šťavy. Táto pasta je absolútne nevhodná pre ľudí s citlivou zubnou sklovinou či paradentózou. Sóda bikarbóna by sa na bielenie zubov mala používať maximálne po dobu jedného mesiaca a len dvakrát do roka.


Mohlo by vás zaujať: Kurkuma je viac ako korenie: „Indický šafran“ pôsobí proti rakovine aj žltým zubom


Na čo nezabudnúť…

Žiadny z prírodných bielidiel zubnej skloviny nedokáže nahradiť dôkladné vyčistenie zubov pastou a kefkou. Navyše, po bielení zubov pomocou chemických bieliacich látok či sódy bikarbóny, sú zuby náchylnejšie na vstrebávanie farbív z potravín. Dodržiavajte preto nasledujúce zásady, aby vaše zuby vydržali biele čo najdlhšie.

Ako udržať biele zuby čo najdlhšie?

  • po každej konzumácii kávy, zeleného a čierneho čaju, vína, kolových a iných bublinkových nápojov, kyslých džúsov a pestrofarebných potravín (čučoriedok, černíc, cvikly, čokolády, kečupu, sójovej omáčky či červenej kápie) si vypláchnite ústa vodou
  • obmedzte tabak a tabakové výrobky
  • zuby si umývajte aspoň dvakrát denne, používajte dentálnu niť a zubnú kefku každý mesiac vymeňte za novú
  • tvorbu zubného povlaku počas dňa zmiernite pitím čistej vody
  • nečistite si zuby ihneď po konzumácii kyslých jedál, napríklad ovocných štiav, vždy počkajte aspoň pol hodiny a až potom pristúpte k čisteniu
  • namiesto chemického bielenia sa u zubára objednajte na profesionálnu dentálnu hygienu

Ako sa o svoj chrup staráte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zuzana Čapčíková

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close