Vianočné sviatky sú okrem času, ktorý trávime v okruhu rodiny, tiež obdobím maškrtenia. O niečo ťažšie to však majú tí, ktorí nedokážu tráviť lepok, prípadne majú problémy s cukrovkou. Aj pre nich však existujú alternatívy. Vybrali sme pre vás tri klasické pochúťky, ktoré sa dajú pripraviť aj inak, ako sme ich doteraz poznali.
Bezlepkové ne-medovníky
Potrebujeme:
- 500 g bezlepkovej múky
- 2 PL stévie
- 100 g masla
- 4 vajcia
- 2 PL tuzemského umu
- 1 PL octu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL medovníkového korenia
Postup: Bezlepkové ne-medovníky, sú o niečo viac krehké a mäkké, no chuťou sa vyrovnávajú tým klasickým. Na prípravu môžeme využiť jednu z bezlepkových múčnych zmesí. Všetky ingrediencie si necháme odležať hodinu pri izbovej teplote, následne zmiešame múku s maslom, pridáme celé vajcia a tiež stéviu. Vzhľadom na to, že je omnoho sladšia, ako med či cukor, s jej pridávaním musíme byť opatrní, inak budú koláčiky príliš sladké. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme trošku vody. Dolejeme ocot a tuzemský um a dochutíme medovníkovým korením. Cesto necháme ideálne odstáť aspoň 24 hodín a pečieme ako klasické medovníky, pár minút na 180 stupňov. Zdobíme vlašskými orechmi.
Mohlo by vás zaujímať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie?
Vanilkové rožteky
Potrebujeme:
- 100 g bezlepkovej múky
- 100 g pohánkovej múky
- 1 vajíčko
- 70 g cukru
- práškový cukor na obaľovanie
- 1 balíček vanilínového cukru
- 150 g masla
- 150 g mletých orechov
- 1 ČL ľanových semienok
Postup: Múku zmiešame s hnedým cukrom, pridáme maslo, vajce, mleté orechy a ľanové semienka s troškou vod. Vymiešame cesto. To necháme odstáť v chladničke aspoň hodinu. Následne tvarujeme rožteky, ktoré pečieme pri 180 stupňoch približne 10 minút. Ešte za horúca ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru.
Mohlo by vás zaujímať: 3 rokmi overené recepty: Upečte si vanilkové rožky, linecké pečivo či oriešky
Šuhajdy bez cukru
Potrebuejeme:
- 2,5 PL stévie
- 500 g vlašských orechov
- 3 PL tmavého kakaa
- 100 g masla
- 2 dl mlieka
- 400 g stuženého tuku
- 1 dl tuzemského umu
- 600 g tmavej kvalitnej čokolády (ideálne DIA alebo bez cukru)
- cukor vanilkový
Postup: Mlieko varíme so stelviou a necháme prevrieť. Po odstavení doňho vmiešame maslo a kakao. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Počkáme, kým sa zmes ochladí a začne tuhnúť, následne primiešame tuzemský um a orechy. Vo vodnom kúpeli zmiešame tuk na pečenie s polámanou dia tmavou čokoládou a necháme roztopiť. Pripravené košíčky najskôr plníme jednou lyžicou čokolády, následne dáme vrstvu kakaovej plnky a na koniec opäť čokoládu. Šuhajdy môžeme ozdobiť vlašským orechom. Necháme stuhnúť, najlepšie na balkóne v chlade.
Aké zdravšie varianty vianočných koláčikov si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na