Túžite po sladkom, no chcete si udržať postavu? Tieto tri dezerty vám pomôžu!

Dajte si dezert, ktorý nepridá kilá navyše! (Zdroj:Freepik/j_comp)

Sladkosti sú v podstate závislosť, to je všetkým zrejmé. Ako s tým ale bojovať, ak chcete chudnúť alebo udržať si postavu? Našťastie, existujú alternatívy, ktorými si môžete osladiť život bez výčitiek. Prinášame vám top trojicu nápadov, ktoré uspokoja vaše chute na sladké, no zároveň telu dodajú živiny, a neublížia figúre. Samozrejme, veterník či punčové nimi nenahradíte, ale za skúšku to stojí! Ktovie, možno si nájdete nový obľúbený dezert, ktorý si budete vychutnávať bez výčitiek…

FIT čokoládová pena

Milujete lahodnú chuť čokoládovej peny, ktorá sa rozplýva na jazyku? Áno, aj takéto potešenie si môžete dopriať v zdravšej verzii. Postačí vám k tomu obyčajné avokádo.

Avokádo je potravina, ktorá má neutrálnu chuť, preto ho nemusíte pripravovať len na slano, ale môžete zvoliť aj sladkú alternatívu. To, že tento dezert chutí famózne zaručujeme!

Stačí, ak si na jedno avokádo roztopíte cca 50 g horkej čokolády vo vodnom kúpeli. Medzitým si jedno avokádo rozmixujte s jedným banánom (najmä kvôli sladkej chuti) a následne pridajte roztopenú vychladnutú čokoládu.

Dezert podávajte v pohárikoch dozdobený drobným ovocí a lístkami mäty. Môžete si ho dopriať ako dezert po hlavnom jedle, no skvelo poslúži aj ako zdravá desiata či olovrant.

Tiramisu trochu inak

Dezerty, ktoré sú plné bielkovín sú vždy dobrou voľbou. Ak milujete tiramisu, pripravte si ho vo verzií, ktorá je doslova nabitá bielkovinami. Stačí, ak jemný tvaroh zmiešate s bezkalorickým sladidlom (flavdrops, xylitol…) či medom.

Potom už len vrstvíte do pohárikov – vrstva (cca 1 lyžica) nasucho opražených ovsených vločiek, vrstva tvarohovej zmesi. Vločky môžete zmiešať aj s mandľami či inými orechmi pre vylepšenie chuti.

Ak chcete, aby bol dezert viac šťavnatý, doplňte ho o čerstvé ovocie, ktoré nemusíte dať len navrch, ale môžete ho zakomponovať aj do samotných vrstiev pohárikov.

Jablkový koláč tak ako ho nepoznáte

Ak vďaka diéte vynechávate lepok alebo máte naň intoleranciu, tento dezert je ako stvorený pre vás. Bez výčitiek si môžete dopriať túto pochúťku, ktorá zachutí aj tým, čo si nestrážia líniu!

Do menšieho plechu, ktorý ste potreli maslom a medom, si uložte hrubšie plátky očistených a nakrájaných jabĺk. Dochuťte ich škoricou, zľahka polejte medom, môžete pokvapkať citrónovou šťavou. Takto pripravené jabĺčka zalejte zmesou z pol kila nízkotučného tvarohu osladeného zdravšou verziou sladidla a dvoma vajíčkami.

Rozotrite tvaroh po jablkách, posypte ho sušenými hrozienkami a opäť prikryte vrstvou nakrájaných jabĺk (skúsiť môžete aj alternatívu z hrušiek). Pokvapkajte citrónovou šťavou a pečte  25 – 30 minút pri 180°.

Ak máte radi oriešky, nasekajte ich a ešte pred pečením ich pridajte buď do tvarohovej plnky, alebo na vrch jabĺčok.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame