Príroda sa o nás stará a nezištne ponúka svoje dary. Napríklad taký medvedí cesnak. Zamysleli ste sa niekedy, prečo začína rásť v marci? Predsa aby sme očistili organizmus po dlhej zime. Ponúkame vám niekoľko prekvapivo jednoduchých nápadov ako zakonzervovať medvedí cesnak a užiť si jeho chuť po dlhšiu dobu.
Chutná bylinka plná antioxidantov zaplavila vlhké lúky a lesné tône sviežou zeleňou a jemnou cesnakovou vôňou. Keď rastlina zakvitne, stratí svoju moc a čarovaniu v kuchyni je koniec. Zostáva teda už len pár týždňov, aby sme jej benefity využili.
Mohlo by vás zaujať: Jarná pochúťka menom medvedí cesnak už rastie: Kde ho nájdete a čo si z neho pripravíte?
Zelená soľ
Úžasná aromatická soľ perfektne dochutí mäso aj zeleninu. Alebo dajte lyžičku do jogurtu a parádny dresing na je na svete. Soľ z medvedieho cesnaku v kuchyni určite zužitkujete.
Vyrobíte ju úplne jednoducho:
Do mixéra dajte dobrú hrsť medvedieho cesnaku, hrnček soli a vymixujete na pastu. Tú potom zmiešate s čistou soľou a dáte sušiť do rúry na 3 hodiny pri nízkej teplote. Medvedí cesnak v podobe soli vám v sklenenej nádobe vydrží ozaj dlho.
Mrazený zelený bujón
Najlepší spôsob, ako zakonzervovať medvedí cesnak na dlhšie obdobie je mrazenie. Zachová si tak veľa zdraviu prospešných látok aj chuťové a aromatické vlastnosti. Bujón v podobe praktických kociek môžete kedykoľvek použiť pri varení. Stačí vylúpnuť kocku z formy na ľad a polievka bude mať hneď iný ráz.
Medvedí cesnak zľahka rozmixujte s trochou vody. Zmes nalejte do formy na ľad a dajte do mrazničky.
Cesnakový olej
Aromatické oleje sú obľúbené v teplej aj studenej kuchyni. Zakonzervujte chuť medvedieho cesnaku v oleji.
- Čerstvo nazbieraný medvedí cesnak opláchnite a vysušte. Listy musia byť úplne suché, pretože voda by olej znehodnotila.
- Cesnak nasekajte, vložte na dno sklenenej nádoby, zalejte kvalitným olejom a odložte na tmavé miesto.
- O 2 týždne olej preceďte a máte výborné dochucovadlo mäsa, syrov aj zeleniny.
Mohlo by vás zaujať: Bylinky a ich účinky: Ktoré čaje zatočia v zime s chorobou na počkanie?
Bylinkové maslo
Načo by ste bylinkové maslo kupovali v obchode, keď si ho môžete urobiť doma. Maslo z medvedieho cesnaku najlepšie chutí na čerstvom chlebe alebo hriankach.
Medvedí cesnak nasekajte nadrobno a zmiešajte so zmäknutým maslom, soľou, korením a citrónovou kôrou. Z masla urobte valček a zabaľte do potravinárskej fólie. V chladničke vydrží nejaký ten týždeň. Maslo môžete tiež nakrájať na hrubé kolieska, dať do mrazničky a kúsok vytiahnuť vždy, keď dostanete chuť na medvedí cesnak.
Zaváraná zelená pasta
Napadlo by vám, že medvedí cesnak môžete aj sterilizovať? Prečo nie, veď gazdinky zavárajú kadečo. Pasta z medvedieho cesnaku dochutí polievku, smotanovú omáčku aj nátierku.
Medvedí cesnak posekajte, dajte do mixéra s trochou soli a rozmixujte dohladka. Zmesou naplňte malé zaváraninové poháre a sterilizujte 10 minút pri teplote 80 °C.
Zdieľať na