Medvedí cesnak 5-krát inak: Takto ho budete mať po ruke celý rok!

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak sa dá pripraviť na množstvo spôsobov (Zdroj: GettyImages)

Príroda sa o nás stará a nezištne ponúka svoje dary. Napríklad taký medvedí cesnak. Zamysleli ste sa niekedy, prečo začína rásť v marci? Predsa aby sme očistili organizmus po dlhej zime. Ponúkame vám niekoľko prekvapivo jednoduchých nápadov ako zakonzervovať medvedí cesnak a užiť si jeho chuť po dlhšiu dobu.

Chutná bylinka plná antioxidantov zaplavila vlhké lúky a lesné tône sviežou zeleňou a jemnou cesnakovou vôňou. Keď rastlina zakvitne, stratí svoju moc a čarovaniu v kuchyni je koniec. Zostáva teda už len pár týždňov, aby sme jej benefity využili.


Mohlo by vás zaujať: Jarná pochúťka menom medvedí cesnak už rastie: Kde ho nájdete a čo si z neho pripravíte?


Zelená soľ 

Úžasná aromatická soľ perfektne dochutí mäso aj zeleninu. Alebo dajte lyžičku do jogurtu a parádny dresing na je na svete. Soľ z medvedieho cesnaku v kuchyni určite zužitkujete.

Vyrobíte ju úplne jednoducho:

Do mixéra dajte dobrú hrsť medvedieho cesnaku, hrnček soli a vymixujete na pastu. Tú potom zmiešate s čistou soľou a dáte sušiť do rúry na 3 hodiny pri nízkej teplote. Medvedí cesnak v podobe soli vám v sklenenej nádobe vydrží ozaj dlho.

Mrazený zelený bujón

Najlepší spôsob, ako zakonzervovať medvedí cesnak na dlhšie obdobie je mrazenie. Zachová si tak veľa zdraviu prospešných látok aj chuťové a aromatické vlastnosti. Bujón v podobe praktických kociek môžete kedykoľvek použiť pri varení. Stačí vylúpnuť kocku z formy na ľad a polievka bude mať hneď iný ráz.

Medvedí cesnak zľahka rozmixujte s trochou vody. Zmes nalejte do formy na ľad a dajte do mrazničky.

Cesnakový olej

Aromatické oleje sú obľúbené v teplej aj studenej kuchyni. Zakonzervujte chuť medvedieho cesnaku v oleji.

  1. Čerstvo nazbieraný medvedí cesnak opláchnite a vysušte. Listy musia byť úplne suché, pretože voda by olej znehodnotila.
  2. Cesnak nasekajte, vložte na dno sklenenej nádoby, zalejte kvalitným olejom a odložte na tmavé miesto.
  3. O 2 týždne olej preceďte a máte výborné dochucovadlo mäsa, syrov aj zeleniny.

Mohlo by vás zaujať: Bylinky a ich účinky: Ktoré čaje zatočia v zime s chorobou na počkanie?


Bylinkové maslo

Načo by ste bylinkové maslo kupovali v obchode, keď si ho môžete urobiť doma. Maslo z medvedieho cesnaku najlepšie chutí na čerstvom chlebe alebo hriankach.

Medvedí cesnak nasekajte nadrobno a zmiešajte so zmäknutým maslom, soľou, korením a citrónovou kôrou. Z masla urobte valček a zabaľte do potravinárskej fólie. V chladničke vydrží nejaký ten týždeň. Maslo môžete tiež nakrájať na hrubé kolieska, dať do mrazničky a kúsok vytiahnuť vždy, keď dostanete chuť na medvedí cesnak.

Zaváraná zelená pasta

Napadlo by vám, že medvedí cesnak môžete aj sterilizovať? Prečo nie, veď gazdinky zavárajú kadečo. Pasta z medvedieho cesnaku dochutí polievku, smotanovú omáčku aj nátierku.

Medvedí cesnak posekajte, dajte do mixéra s trochou soli a rozmixujte dohladka. Zmesou naplňte malé zaváraninové poháre a sterilizujte 10 minút pri teplote 80 °C.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame