POROVNANIE Prehľad najlepších tabletov je tu! Vybrali sme cenovo dostupné kúsky, zlatú strednú cestu aj top kvalitu

Tablet je skvelým pomocníkom na každý deň

Tablet je skvelým pomocníkom na každý deň (Zdroj: pexels.com/Michael Morse)

Rozmýšľate nad pomocníkom, s ktorým vyriešite administratívnu prácu a užijete si s ním aj hodiny zábavy? Alebo chcete spríjemniť voľné chvíle vašim deťom? V tom prípade hľadáte menšiu a lacnejšiu obdobu počítača. Investícia do stolného počítača si však môže vypýtať pokojne aj viac ako tisíc eur. V tomto prípade je pre vás vhodnejšou alternatívnou tablet.

Ak hovoríme o tabletoch, hovoríme nielen o lacnejších a šikovnejších pomocníkoch na prácu a voľný čas, ale aj skvelom partnerovi na cesty. Mobilný telefón nemusí mať dostatočnú výdrž batérie a má menší displej. Na druhú stranu stolný počítač alebo notebook stojí radovo stovky eur a obmedzuje vás v cestovaní. Tablet hravo zatieni oboch.

Takmer každá väčšia firma, ktorá vyrába smartfóny a počítače má v ponuke aj vlastné tablety – Samsung, Lenovo, Huawei, Apple… Prezradíme, ktoré sú dnes najpopulárnejšie na slovenskom trhu, na čo sú konkrétne modely určené a, najmä, koľko za ne zaplatíte.

Lacnejšie modely

Štandardne si rozdelíme tablety do troch cenových skupín. Pri lacnejších sa zameriame na cenovú triedu do 150 eur. Pôjde o značky Lenovo a Samsung, ktoré svojim zákazníkom vedia okrem drahších modelov ponúknuť aj cenovo dostupnejšie varianty.

Aktuálne medzi obľúbenými lacnými modelmi nájdeme Lenovo M7. Váži necelých 300 gramov, takže práca s ním je skutočne jednoduchá a nezaťaží ani váš batoh na cestu. Má krásny 7 palcový HD displej, na ktorom pekne vyniknú aj nové filmy. Samozrejmosťou je WiFi a bluetooth, ale aj GPS, vďaka čomu už nepotrebujete navigáciu. Slabšiu vnútornú pamäť posilníte pamäťovou kartou. Batéria vydrží nepretržite 10 hodín a v cene necelých 100 eur dostanete aj zadný 2 Mpx fotoaparát.

O niečo väčší, 8 palcový displej, ponúka model Samsung Galaxy Tab A z roku 2019. Má väčší výkon, a preto vám práca s ním pôjde od ruky. Nájdete tu WiFi, bluetooth, rýchle nabíjanie, GPS, aj slot pre pamäťovú kartu. Obrovským plusom Galaxy Tab A je batéria, ktorá podľa výrobcu vydrží bežať až dva dni. Tento šikovný 350 gramový tablet kúpite už za 130 eur.

Veľmi obľúbeným modelom pri pomere kvality a ceny je Lenovo Tab M10. Už pri kúpe dostanete najnovší operačný systém, takže ho nemusíte zbytočne inštalovať. Zadná strana ponúka krásny 8 Mpx fotoaparát, s ktorým zvečníte každý váš zážitok. Tab M10 má však už väčší,10.1 palcový displej, na ktorom hravo vylúštite nejednu krížovku, a to z pohodlia domova, ale aj v autobuse. Samozrejmosťou je WiFi, veľká 64 GB vnútorná pamäť, GPS, ale aj 8 hodinová výdrž batérie – to všetko za 150 eur.


Mohlo by vás zaujímať: Technika priťahuje prach i baktérie ako magnet: Takto si poradíte s jej čistením


Zlatá stredná cesta

Tablety nad 150 eur ponúkajú už lepšie vlastnosti a výkonnejšie procesory ako lacnejšie modely. Sporadicky sú však ťažšie a väčšie. Cenovo sa budeme pohybovať medzi 200 až 350 eur.

Lenovo Yoga Smart Tab 10 sa už dlhší čas radí medzi špičku na našom trhu. Okrem štandardných vlastností ponúka navyše aj gyroskop či akcelerometer. Na zadnej strane nájdete 8 Mpx fotoaparát, na prednej 10.1 palcový Full HD displej. Vďaka držiaku umiestnenom v tele ho kedykoľvek dáte do vertikálnej polohy. Poteší aj výkonná batérie, ktorá vydrží bežať až dva dni, avšak zvyšuje hmotnosť tabletu až na 570 gramov. Lenovo Yoga kúpite na slovenských eshopoch a v kamenných predajniach už od 220 eur.

Najobľúbenejší model od Samsungu je Galaxy Tab S6 Lite. V tele má zabudovaný nový procesor Exynos, ktorý nájdete aj v ich najnovších smartfónoch. Nechýba 8 Mpx fotoaparát, WiFi, GPS či rýchle nabíjanie. Podobne ako Yoga od Lenovo má obrovskú výdrž batérie. Samsung však vyriešil aj otázku hmotnosti a napriek ťažkej batérii má len 465 gramov. Ak radi kreslíte, užijete si s ním množstvo zábavy aj s perom Galaxy S Pen, ktoré sa predáva samostatne už od 15 eur. Za Tab S6 Lite zaplatíte veľmi príjemných 280 eur.

Po prvýkrát sa stretávame so značkou Apple. Minuloročný iPad uzavrie kategóriu zlatej strednej cesty. Miesto Androidu tu nájdeme operačný systém iOS (podobne ako v iPhonoch) a výkonný procesoch Bionic A12. Apple iPad sa vyníma krásnym 10.2 palcovým displejom a ponúka všetky funkcie spomenuté vyššie. Je vhodným pomocníkom najmä do Apple rodiny, ak už teda vlastníte Mac a iPhone, iPad s nimi prepojíte ľavou zadnou. Minuloročné iPady kúpite od 350 eur, dobre si však zvoľte kapacitu úložiska, pretože neobsahujú slot na pamäťovú kartu.


Mohlo by vás zaujímať: Tablety majú čoraz viac fanúšikov: Stanete sa jedným z nich aj vy?


Za kvalitu sa pripláca

V tej najvyššej cenovej kategórii sa s cenou dostaneme ďaleko za 350 eur. Tieto tablety však ponúknu profesionálny výkon a nadštandardné parametre. Vyberieme jeden model od Samsungu s Androidom a jeden od Apple s iOSom.

Začneme modelom Samsung Galaxy Tab S7. Ponúka elegantné spracovanie a dvojitý zadný fotoaparát. Na prácu z domu je vhodné k nemu pripojiť magnetickú klávesnicu a pero S Pen. Na 11 palcovom displeji s rozlíšením QuadHD vyniknú vaše kresby, ale potešia vás aj najnovšie filmy. Jeho výkon je vhodný aj na hranie náročnejších hier či bezproblémovú online výučbu. Dajte si však pozor na to, že tento tablet už nemá zabudovaný výstup na slúchadlá (budete potrebovať bezdrôtové). Batéria vydrží bez nabíjania celý deň a skvelá je aj 500 gramová hmotnosť. Tu však už hovoríme o cene približne 550 eur.

Naším posledným modelom je Apple iPad Pro z roku 2020. Tohtoročné modely majú jednoducho prestrelené ceny (až do 2 400 eur). Minuloročné tablety od Apple obsahujú taktiež dvojité zadné fotoaparáty, fotia ale lepšie ako Samsung. Všetky procesy bude poháňať novší čip a hravo si poradí s každou prácou, ktorú mu zadáte. Nenájdete tu však GPS (tablet sa riadi len internetovými mapami), slot pre pamäťovú kartu, ani výstup pre slúchadlá. Má tiež možnosť pripojenia magnetickej klávesnice a pera Apple Pencil – tieto produkty sú už štandardne predražené. Hmotnosť minuloročných iPadov je len 470 gramov a kúpite ich od 750 eur.

Zdroj: plnielanu.sk, heureka.sk
Odporúčame