Utopence sú vychýrená pivovarská špecialita. Avšak nemusíte byť milovník piva, aby ste podľahli lahodnej chuti špekáčikov, nakladaných v octovom náleve s poriadnou dávkou cibule. Sú skvelé aj bez neho. Urobte si vlastné domáce utopence podľa tradičného receptu, vylepšeného pikantnými feferónmi.
Budeme potrebovať:
- 1,2 kg špekáčikov
- 0,5 kg cibule
- 2 feferónky
Nálev
- 6 dcl vody
- 4 dcl octu
- 1 lyžičku oleja
- 3 lyžice cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 3 ks bobkového listu
- 5 guľôčok nového korenia
- 1 lyžičku celého čierneho korenia
Mohlo by vás zaujať: Milujete klobásky, špekáčky či slaninku? Pripravte si cestoviny s týmito dobrotami
Postup:
- Ako prvý pripravíme nálev. Do hrnca nalejeme vodu, ocot, olej, cukor, pridáme koreniny a privedieme do varu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Špekáčiky stiahneme zo šupky. Takto sa budú ľahšie jesť a nasiaknu všetky chute. Potom každý špekáčik pozdĺžne rozkrojíme.
- Cibuľu očistíme, nakrájame na kolieska a časť uložíme na dno veľkej sklenenej nádoby. Nasleduje vrstva špekáčikov, trocha nasekaných feferónov a opäť cibuľa. Takto pokračujeme kým neminieme všetky suroviny.
- Naplnený pohár zalejeme vychladnutým nálevom, dobre zatvoríme a odložíme na tmavé, chladné miesto. O 7 dní máme skvelé domáce utopence.
Zdieľať na