Ak chcete mať istotu, že hosťom ulahodíte občerstvením, stavte na jednohubky. Vždy sa totiž rozchytajú medzi prvými a nikto sa nebude okúňať s ponúknutím. Nie sú náročné na prípravu a čo je ešte lepšie – pri správnej kombinácii ingrediencií si ich chuť zamiluje každý. Aby to nebola nuda, je dobré mať v zálohe niekoľko obľúbených receptov na nátierky na jednohubky, od pálivých až po jemne krémové.
Tradičná vajíčková nátierka
Budeme potrebovať:
- 5 natvrdo uvarených vajec
- 100 g masla
- 1 lyžicu kyslej smotany
- 1 lyžicu majonézy
- 2 lyžičky horčice
- zväzok pažítky/jarnej cibuľky
- čierne mleté korenie, soľ
Postup: Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno a zľahka vymiešame so zmäknutým maslom, smotanou, majonézou a horčicou. Pridáme pažítku, osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame na čerstvom pečive alebo s chrumkavými krekrami.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Mohlo by vás zaujať: Štyri nátierky pre pravých chlapov: Hitom je chrenová či oškvarková
Oškvarková nátierka nielen pre chlapov
Budeme potrebovať:
- 300 g mletých bravčových oškvarkov
- 3 lyžice plnotučnej horčice
- 2 sterilizované uhorky
- 3 natvrdo uvarené vajcia
- 1 cibuľu
- čierne mleté korenie, soľ
Postup: Jemne zomleté oškvarky vymiešame s horčicou a nakrájanými, natvrdo uvarenými vajíčkami. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, uhorky, soľ a mleté čierne korenie. Tradičnú chuť môžeme ozvláštniť aj primiešaním bryndze.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Chrenová nátierka
Budeme potrebovať:
- 60 g nastrúhaného chrenu
- 1 mozzarellu
- 150 g syrokrému
- 2 lyžice kyslej smotany
- soľ
Postup: Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a vymixujeme ho extra hladkej, jemnej nátierky. Na ozvláštnenie farby môžeme pridať štipku kurkumy. Kto má rád ešte viac pikantnejšie chute, nemusí sa báť ani chilli.
Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Zdravé nátierky bez masla a syru, sú hotové za pár minút
Tuniaková nátierka
Budeme potrebovať:
- 1 tuniaka v konzerve (cca 180 g)
- 2 vajcia natvrdo
- 2 zemiaky uvarené v šupke
- 1 červenú cibuľu
- 100 g masla
- 6 lyžíc majonézy
- 1 lyžicu horčice
- čierne mleté korenie, soľ
Postup: Tuniaka potlačíme vidličkou, vymiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou a maslom. Pridáme nastrúhané zemiaky, vajíčka, majonézu a horčicu. Dôkladne premiešame, ochutíme soľou a korením.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Nátierka z červenej repy
Budeme potrebovať:
- 2 uvarené stredne veľké červené repy
- 4 natvrdo uvarené vajíčka
- 2 sterilizované uhorky
- 2 lyžice majonézy
- 2 lyžice masla
- 1 lyžicu horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- čierne mleté korenie, soľ
Postup: Cviklu aj vajíčka necháme po uvarení vychladnúť. Ošúpanú cviklu nastrúhame spolu s vajíčkami najemno. Pridáme prelisovaný cesnak, na drobné kúsky nakrájané uhorky, maslo, majonézu a horčicu. Vymiešame a podľa chuti osolíme a okoreníme. Necháme pár hodín odstáť v chlade. Na samotné jednohubky potom netreba veľa, postačí zdobenie pažítkou a vlašskými orechmi.
Mohlo by vás zaujať: Na raňajky, pre návštevu alebo k televízoru: Zoznam viac ako 40 overených nátierok sa vám vždy zíde
Nátierka z pečenej mrkvy
Budeme potrebovať:
- 5 väčších mrkiev
- 2 lyžice olivového oleja
- 150 g tučného tvarohu
- 2 lyžice šťavy z citróna
- čierne mleté korenie, soľ
Postup: Mrkvu očistíme, nakrájame na hranolky a v miske zmiešame s olivovým olejom. Upečieme ju v rúre do mäkka. Do mixéra vložíme vychladnutú upečenú mrkvu, tvaroh, štavu z citróna a vymixujeme dohladka. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Mrkvu v receptúre môžeme nahradiť aj tekvicou hokkaido alebo batátmi.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Výborná kápiová nátierka
Budeme potrebovať:
- 1 kápiu
- 1 šalotku
- 250 g tvarohu
- 3 lyžice masla
- 1 lyžičku mletej sladkej červenej papriky
- soľ
Postup: Ako prvé nakrájame kápiu na malé kocky. Šalotku nakrájame nadrobno a necháme speniť na panvici na lyžici masla. Zľahka pridáme prehriať kúsky kápie a následne panvicu odložíme zo sporáka. Tvaroh vymiešame so zmäknutým maslom, soľou a mletou paprikou. Vmiešame vychladnutý obsah panvice.
Zdieľať na