Má síce prívlastok „veľkonočná“, no pokojne by sme ju mohli volať aj „jarná“. Plnka sa totiž s rôznymi obmenami dá pripravovať počas celej jari, aj keď veľmi dobre sa vyníma najmä na sviatočnom stole.
Veľkonočnú plnku môžeme servírovať na raňajky či večeru s nakrájanou zeleninkou alebo šalátom, no pokojne sa dá konzumovať aj samotná, či už teplá, alebo studená. Výhodou je veľká variabilita pokrmu. My sme použili kvalitnú šunku, tú však môžete nahradiť slaninkou, údeným mäsom či kuracími pečienkami. Rovnako bylinky môžete namiešať podľa vlastnej chuti, fantázii sa tu medze naozaj nekladú.
Potrebujeme:
- 4 rožky (klasické biele môžete nahradiť grahamovými)
- 4 vajcia
- 350 g šunky
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- hrsť petržlenovej vňate
- zelenú časť jarnej cibuľky (zvoliť môžete aj pažítku, mladú jarnú žihľavu, medvedí cesnak či mladý špenát)
- mlieko alebo vývar na zaliatie rožkov
- olej
- soľ, čierne korenie
Mohlo by vás zaujať: Tri veľkonočné recepty, ktoré musíte skúsiť: Ohúrte rodinu úžasnými pochúťkami
Postup:
1. Rožky nakrájame na menšie kocky a zalejeme mliekom alebo vývarom tak, aby sa napili (nemali by v tekutine plávať).
2. Nadrobno pokrájanú cibuľu osmažíme na oleji a pridáme k nej najemno nasekaný cesnak. Chvíľu restujeme, dáme však pozor, aby cesnak nezhorel a nezhorkol. Hotovú zmes pridáme k rožkom.
3. Šunku pokrájame na kocky, bylinky nasekáme.
4. Do zmesi pridáme vajíčka, soľ, korenie, šunku a nasekanú petržlenovú vňať s cíbikmi. Všetko spolu dobre premiešame a necháme postáť 5 minút.
5. Pekáč alebo formu na biskupský chlebík vystelieme papierom na pečenie, tak, aby sa plnka dala prekryť. Zmes nalejeme, zakryjeme papierom, aby sa dobre prepiekla aj zvnútra. Pečieme na 180 stupňoch približne 50 minút. Asi 10 minút pred koncom pečenia plnku odokryjeme a necháme zapiecť kôrku. Hotová plnka by mala byť po stlačení pevná.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní