Španielsko na tanieri: Vďaka týmto jednoduchým a nezameniteľným potravinám ho zažijete v pohodlí domova aj vy!

španielske jedlá

Španielske jedlá si pripravíte doma veľmi jednoducho, stačí vám k tomu sedem základných ingrediencií (Zdroj: Freepik/orwald)

Španielske jedlá sú jednoduché a pritom veľmi špecifické. Každý, kto sa aspoň raz za život ocitol v Španielsku, vie, že ich národná kuchyňa je nezameniteľná. Ak si tieto chute chcete pripomenúť a na chvíľu sa preniesť do tejto krajiny plnej temperamentu a výborného jedla, stačí vám k tomu len zopár jednoduchých ingrediencií, a to sedem základných potravín: olivový olej, sherry ocot, cibuľa, cesnak, údená paprika pimentón a šafran

Stavte aj na jednoduchosť a morské plody 

Monika Linton, zakladateľka španielskeho lahôdkového baru, zásobuje svoje regály konzervami kvalitných rýb – tuniakom do listových alebo fazuľových šalátov, ančovičkami na prípravu tapas či v našich končinách nie veľmi rozšírenými mäkkýšmi. Strukoviny vždy varí sušené a predtým ich namočí do vody, no možno použiť aj tie z plechovky. Tiež odporúča mať po ruke veľa orechov – vlašské, lieskové, píniové a marcona mandle – na posypanie šalátov, jedál z ryže či pudingov.

Šéfkuchár a majiteľ viacerých španielskych reštaurácií v Anglicku, Peter Sanchez-Iglesias, má tiež skvelé tipy na prípravu jednoduchých španielsky pokrmov. Napríklad pre správne pan con tomate, čo v podstate predstavuje opečený kúsok chleba s paradajkami a cesnakom. Chlieb jednoducho opečte, potrite cesnakom a na vrch pridajte paradajky, ktoré tam vytlačte – nekrájajte ich. Všetko potom zvrchu polejte olivovým olejom a dochuťte soľou.

Omáčky sú základ, správne pripravené sa hodia ku všetkému

Sofrito patrí k základu viacerých španielskych jedál. Odborníci pri jeho príprave však neodporúčajú používať mimosezónne paradajky. Podľa nich je lepšie urobiť si zásoby na dlhšie, ktoré uskladníte v zaváraninových pohároch. Ide o hustú červenú omáčku, ktorú okrem uskladnenia v spomínaných pohároch môžete pokojne aj zmraziť – na chuti jej to neuberie.

Pre Paca Martina Romana, šéfkuchára z Edinburghu, je omáčka salsa española ďalším základom. Na olivovom oleji speňte nakrájanú cibuľku, šampiňóny a cesnak, pridajte štipku španielskej brandy a potom vmiešajte trochu múky ako zápražku. Povarte s červeným vínom a mäsovým vývarom, napokon zredukujte. Vegetariánska verzia bez vývaru je tiež prijateľnou alternatívou. Omáčku používajte napríklad k pečenému mäsu či ako základ pre paellu a všetky ostatné jedlá z ryže.

španielske jedlá
Pokrmy, ku ktorým patrí aj tradičná paella, často obsahujú jednoduché ingrediencie (Zdroj: Freepik/GarryKillian)

Španielske jedlá dopĺňa ďalšia skvelá omáčka, ktorá sa hodí k ryži. Nazýva sa salmorreta a pozostáva z cesnaku, petržlenu a paradajok posypaných rehydratovanými papričkami ñora. V prípade prípravy paelly sa pomaly varí zelenina – papriky všetkých farieb a cibuľa, potom sa pridá ryža a všetko sa opeká pri neustálom miešaní. Nakoniec sa pridá salmorreta. Správny pomer pri varení sú dve šálky vývaru na šálku ryže, od oka môže byť aj trochu viac preto, aby sa paprika pimentón nepripálila.

Použite kvalitné a vždy dostupné suroviny

Niečo podobné ako sofrito je aj picada. Aj picada sa podobne ako sofrito používa na zahustenie omáčok a duseného mäsa, ako aj na zvýraznenie chuti. Ingrediencie sa líšia, ale zvyčajne sa kombinuje škrobový výrobok (pražené nesolené orechy, chlieb alebo sušienky, drvené) s arómou (šafran, bylinky, zrnká korenia, chilli, papričky ñora, paradajky, čerstvá paprika, cesnak, dokonca aj čokoláda) a tekutou prímesou (olivový olej, vývar, víno).

Marianna Leivaditaki, bývalá šéfkuchárka z Londýna, navrhuje mať vždy nejaké zásoby sušenej bravčovej šunky ibérico v mrazničke a fľašu alkoholu – manzanilly. Oboje dodajú veľkú hĺbku jedlám z morských plodov. Nezabudnite na salámu chorizo, tá dodá jedlám tiež špecifickú chuť. Šéfkuchárka zdôrazňuje, že španielska kuchyňa je najlepšia, keď je čo najjednoduchšia – kvalitné mäso alebo ryby, olej a silný ocot sú často všetko, čo potrebujete.



Zdroj: guardian.com, plnielanu.sk
Odporúčame