Vitamín C a jeho preukázateľne zázračné benefity v kozmetike: Ak ho ešte nepoužívate, mali by ste začať!

Používate vitamín C v kozmetike? (Zdroj: Freepik/etonastenka)

Rovnako ako móda, aj kozmetický priemysel sa riadi trendmi. A v súčasnosti je v kurze vitamín C. Tento trend však bude pretrvávať, pretože má vedecké štúdie, ktoré ho podporujú. Vitamín C je antioxidant, ktorý ponúka silnú ochranu pred voľnými radikálmi a zároveň bojuje proti jemným líniám, vráskam, tmavým škvrnám či hyperpigmentácii.

Vhodný je pre všetkých

Okrem toho prospieva všetkým typom pleti a všetkým etnikám, pričom vôbec nie je zameraný na konkrétnu vekovú skupinu. Musíte si však vybrať tie správne produkty, aby vám koncentrát skutočne pomohol. Vitamín C sa v tele vyskytuje prirodzene, ale vekom sa vyčerpáva, preto je nevyhnutné dopĺňať ho prípravkami starostlivosti o pleť.

Kyselina L-askorbová je čistý vitamín C v najúčinnejšej forme, ktorú na trhu nájdete. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov hľadajte pH prípravkov v rozsahu 2,0 až 3,5. Iné formy vitamínu C, ako je tetrahexyldecyl askorbát, askorbyl palmitát, askorbyl fosfát sodný a etylovaná kyselina askorbová – aj keď nie sú také účinné – stále patria k silným alternatívam a nemali by byť prehliadané.

Začnite s malým množstvom a koncentráciou

Nesnažte sa však každý deň natierať si ho na tvár vo veľkých množstvách a očakávať rýchle výsledky. Vitamín C – najmä pri nízkej hladine PH – môže spôsobiť podráždenie pokožky, preto je zo začiatku vhodné začítať s jemnejšími sérami, postupne pridávať na intenzite. Do svojej rutiny začleňujte produkty pomaly, kým ich vaša pokožka nebude plne tolerovať a pamätajte – menej je viac.

Na trhu nájdete rôzne dostupné produkty, a to najmä séra, ktoré si môžete primiešať do krému. Vitamín C sa taktiež odporúča kombinovať s ochranným krémom proti slnku. Znesie sa takmer so všetkým, a teda kombinovať ho môžete s inými antioxidantmi, kyselinami, niacínamidom (vitamín B) či dokonca aj retinolom (vitamín A).


Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: theguardian.com, plnielanu.sk
Odporúčame