Čo si všímať v stánkoch na vianočných trhoch? Toto by ste podľa hygienikov určite nemali prehliadnuť!

Čo si všímať na vianočných trhoch? (Zdroj: Freepik/simonova1407)

Ako zistiť, či v stánkoch na vianočných trhoch predajcovia dodržiavajú hygienu? Ako zákazník to dokážete vyhodnotiť podľa čistoty pracovných dosiek, kuchynských pomôcok a čistoty pracovného odevu zamestnancov. Hygienici radia, aby ste si tiež všímali, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami.

Všímajte si hlavne tieto aspekty

Tieto skutočnosti vyplývajú z odporúčaní hygienikov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.
„Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia, prikryté aspoň ochrannou fóliou,“ upozornili hygienici.

Osoby v stánkoch, ktoré hotové pokrmy podávajú, by mali mať pri ich príprave a narábaní s nimi jednorazové rukavice a pokrývku hlavy. Chladené potraviny a polotovary nesmú byť podľa ÚVZ SR uložené voľne, patria do chladiacich zariadení.

V prípade stiesnených podmienok v rade pred stánkom odborníci odporúčajú chrániť sa respirátorom alebo rúškom. Regionálne úrady verejného zdravotníctva plánujú s cieľom prevencie zdravia obyvateľov ako obvykle vykonávať na vianočných trhoch kontroly, aby sa dbalo na dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch na vianočných trhoch.

Zdroj: TASR, plnielanu.sk
Odporúčame