Recept na dnes: Pripravte si tradičnú pochúťku Veľkej noci, tieto Judáše učarujú každému gurmánovi!

Judáše patria medzi tradičné veľkonočné pečivo (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Judáše sú ďalšou veľkonočnou klasikou, ktorá nemôže chýbať na sviatočnom stole vo viacerých domácnostiach. Mnohé gazdiné majú svoj overený recept, iné stále hľadajú ten správny, ktorý by si mohli trochu vylepšiť. My vám prinášame náš, ktorý je chutný, rýchly a potrebujete k nemu len pár základných ingrediencií.

Potrebujeme

  • 500 g polohrubej múky,
  • 15 g droždia,
  • cca 175 ml vlažného mlieka,
  • 60 g masla,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • vajce a med na potretie.

Postup

  1. Z droždia, časti mlieka, trošky cukru a múky si pripravte kvások, ktorý nechajte poriadne nakysnúť.
  2. Do väčšej misky si odvážte múku, pridajte štipku soli, zvyšok cukru, rozpustené maslo, žĺtok a pripravený kvások.
  3. Postupne pridávajte mlieko, aby ste vytvorili hladké a hutné cesto, ktoré sa nelepí. Nechajte ho vykysnúť na teplom mieste.
  4. Nakysnuté cesto nakrájajte na kúsky, z ktorých vytvorte valčeky.
  5. Pripravené kúsky cesta potom stočte do špirály alebo esíčok a ukladajte na plech s papierom na pečenie.
  6. Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a upečte dozlatista. Odporúčame prvých 10 minút na 200 stupňoch Celzia, potom stiahnite teplotu a dopečte na 180 stupňoch Celzia.
  7. Po upečení Judáše potrite tekutým horúcim medom. Ochutenie medom dáva judášom typickú chuť a vôňu, ktorá vo svojej podstate patrí k Veľkej noci.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame