10 vecí, ktoré treba zažiť v Abú Dhabí: Čo má dovolenkový raj spoločné s Parížom?

Abú Dhabí

Západ slnka na pláži v Abú Dhabí má neopakovateľné čaro (Zdroj: GettyImages)

Zvažujete dovolenku v Spojených arabských emirátoch? Abú Dhabí je mestom plným luxusu, skvelých pláži a atrakcií, ktoré medzi cestovateľmi naberá na čoraz väčšej popularite. Čo všetko sa v ňom oplatí vidieť a zažiť?

Abú Dhabí je hlavné mesto Spojených arabských emirátov a zároveň druhým najväčším mestom po Dubaji. Táto veľkolepá metropola si napriek svojmu luxusnému a modernému vzhľadu zachovala typické arabské črty. Polohou sa tiahne po pobreží Perzského zálivu, približne 150 kilometrov od Dubaja.

Hoci Abú Dhabí bolo pôvodne púštnym mestom, dnes je známe množstvom zelene, ktoré lemujú ulice aj cesty. V jeho panoráme dominujú ikonické výškové budovy, luxusné hotelové reťazce či nákupné centrá. Žije tu rôznorodá a multikultúrna spoločnosť, preto okrem mešít budete mať príležitosť obdivovať aj kresťanské kostoly či hinduistické chrámy.

1. Mešita šejka Zayeda

Šejk Zayed bol známy predovšetkým pre svoju filozofiu, ktorá hovorila o tolerantnej verzii islamskej viery a dištancovala sa od fanatizmu či extrémizmu. Vo Veľkej mešite videl potenciálne miesto uctievania, kde sa ľudia budú spoločne stretávať, aby pochopili význam islamu a videli ho ako náboženstvo, ktorého posolstvom je miera, tolerancia a rozmanitosť. V súčasnosti sa komplex mešity rozkladá na ploche 22 412 metrov štvorcových a maximálna kapacita je 40-tisíc návštevníkov.

Vo vnútri sa rozprestiera koberec o rozlohe viac ako 5 600 metrov štvorcových, ktorý ručne viazalo približne 1 300 iránskych remeselníkov. Na spotrebu použili asi 35 ton vlny a 12 ton bavlny, pričom prevládajúcou farbou bola zelená, obľúbená farba šejka Zayeda. Veľmi výrazným prvkom mešity je sedem pozlátených lustrov v rôznych veľkostiach z krištáľu Swarovski.

Najväčší luster v mešite je zároveň najväčším na svete. Určite však nenechajte bez povšimnutia tiež biele mramorové kupoly, vonkajšie stĺpy či bazény, ktoré v sebe nesú turecké, marocké, egyptské aj pakistanské prvky. Okrem toho, že pred vstupom sa musíte vyzuť, je dôležitý výber vhodného oblečenia. Kódex nepovoľuje žiadne šortky ani sukne alebo odhalené ramená.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Zábavné rekordy z ríše zvierat: Ktorý tvor je najväčší jedák?
Mešita šejka Zayeda sa rozpestiera na ploche 22 412 metrov štvorcových
Mešita šejka Zayeda patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky v Spojených arabských emirátov  (Zdroj: Instagram/ellisreed)

2. Louvre Abu Dhabi

Parížsku galériu Louvre pozná zrejme každý a milovníci výtvarného umenia ju už určite navštívili. Vedeli ste však, že v Abú Dhabí sa nachádza druhá pobočka tohto svetoznámeho múzea? Autorom futuristického projektu je uznávaný francúzsky architekt Jean Nouvel, ktorý sa inšpiroval modernými architektonickými prvkami a dizajnom, do ktorého zakomponoval prvky tradičnej arabskej kultúry.

Exkluzívna stavba má rozlohu piatich futbalových ihrísk, čo dáva spolu úctyhodných 9 200 metrov štvorcových. Základným prvkom je gigantická kupola Nouvel pozostávajúca z 7 850 hviezd, cez ktorú v priebehu dňa svetlo preniká vždy inak. Tým vytvára magickú atmosféru, ktorá sa nazýva „svetelný dážď“. Múzeum sa skladá z 12 tematických galérií, ktoré vystavujú historické, kultúrne a sociologické diela od čias antiky až po súčasnosť. Medzi exponátmi určite nájdete portrét od Leonarda da Vinciho „La Belle Ferronniere“ či obrazy od autorov ako sú Vincent van Gogh, Monet alebo Pablo Picasso.

Vláda Abú Zabí zaplatila za značku "Louvre" takmer pol miliárdy eur
V múzeu Louvre Abu Dhabi sa aktuálne náchadza priblížne 620 artefaktov a exponátov (Zdroj: Instagram/louvreabudhabi)

3. Závodný okruh Yas Marina Circuit

Yas Marina Circuit je jeden z automobilových závodných okruhov, ktorý sa nachádza na ostrove Yas neďaleko od mesta Abú Dhabí. Samotný okruh bol navrhnutý architektom Hermannom Tilke. Od roku 2009 je domovom pre Veľkú cenu Abú Dhabí, čo pre fanúšikov Formuly 1 nie je žiadnou novinkou.

Dokončený bol v priebehu roka 2009 a stal sa jednou zo súčastí veľkého zábavného komplexu, ktorého súčasťou je aj Ferrari World. Závodný okruh Yas Marina Circuit má 21 zákrut a podobne ako v Brazílii či Turecku sa na ňom jazdí proti smeru hodinových ručičiek. Jeho dĺžka ja 5,5 kilometra. Zaujímavosťou okruhu je výjazd z boxovej uličky, ktorý vedie tunelom pod traťou.

Závodný okruh Yas Marina Circuit bol dokončený v priebehu roka 2009
Na závodnej dráhe sa nachádzajú štyri hlavné rovinky, z ktorých jedna meria 1,2 kilometra (Zdroj: Instagram/picktures_by_claire)

4. Ferrari World Abú Dhabí

Medzi najnavštevovanejšie atrakcie v Abú Dhabí patrí multizážitkový Ferrari World, ktorý sa radí medzi najväčšie kryté zábavné parky na svete. Ako jediný sa môže pýšiť obrovskou montovanou konštrukciou, na ktorej sa nachádza logo Ferrari či najrýchlejšou horskou dráhou – Formula Rossa.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Zrúcanina Topoľčianskeho hradu našimi očami: Nenáročná prechádzka vás na vrchole prekvapí

Ak ste milovníkmi rýchlosti a adrenalínu, určite vyskúšajte túto horskú dráhu, ktorá sa dokáže rozbehnúť až na 240 km/h. Naopak, ak uprednostňujete pokojnejšie programy, tak neváhajte a využite možnosť prehliadok starých modelov Ferrari alebo sa zúčastnite rôznych kvízov. Okrem toho zábavný park ponúka aj ďalšie atrakcie podľa vlastného výberu.

Zábavný park Ferrari World s najrýchlejšou dráhou na svete
Zábavný park Ferrari World je možné vidieť aj z vesmíru (Zdroj: Instagram/ferrariworldyasisland)

5. Aquapark Yas Waterworld

Určite si nenechajte ujsť perfektnú zábavu nielen pre najmenších, ktorú predstavuje vodný svet Yas Waterworld s množstvom atrakcií. Vedeli ste, že patrí medzi najlepšie a najvyhľadávanejšie aquaparky na celom svete? Je súčasťou vyššie spomínaného Ferrari World, ktorý sa nachádza hneď vedľa na ostrove Yas.

Nájdete ho na okraji metropoly Spojených arabských emirátov. Okrem toho, centrum s bulvárom Corniche a Veľká mešita šejka Zayeda je dostupná približne do 39 kilometrov. V Yas Waterworld si môžete užiť desiatky vodných atrakcií, toboganov a rozmanitých prekvapení. Za návštevníkmi najviac oceňovanú sa považuje vlna Rush Rider, šmýkačka Liwa Loop a Jebel Drop alebo tobogan Bandit Bomber, ktorý meria 550 metrov. Celý areál zábavného komplexu Yas Waterworld je vybavený reštauráciami, šatňami, parkoviskom a ďalšími službami.

V Yas Waterworld si prídu na chuť dospeláci aj malé deti
Yas Waterworld patrí medzi jeden z najlepších aquaparkov na svete (Zdroj: Instagram/yaswaterworldyasisland)

6. Zábavný park Warner Bros

Chceli by vaše deti stretnúť skutočného Batmana či Supermana alebo skôr pozdraviť svoje obľúbené kreslené postavičky? Žiadny problém, stačí si vziať pohodlnú obuv a vypraviť sa do Warner Bros. World, najväčšieho krytého zábavného parku na svete. Zaberá neuveriteľnú plochu 153 tisíc metrov štvorcových, čo znamená, že vám na obehnutie celého areálu nebude stačiť ani jedno poobede.

Tento park sa delí na šesť tematických častí, v ktorých sa rozhodne nebudete nudiť. Pre milovníkov Batmana ponúka pavilón v štýle Gotham City, určite tu ale nájdete aj Supermana. Z kreslených postavičiek stoja za pozornosť Tom a Jerry, Scooby-Doo či dokonca Flinstonovci. Rovnako ako Yas Waterworld, tak aj závabný park Warner Bros. World môžete nájsť na ostrove Yas na okraji hlavného mesta Spojených arabských emirátov.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Našimi očami: Pri návšteve Rajeckých Teplíc si pribaľte turistické topánky a nenechajte si ujsť tieto výhľady!
Vo Warner Bros. World môžete vidieť vaše obľúbené postavičky z detstva
V zábavnom parku si na svoje príde každá veková kategória (Zdroj: Instagram/wbworldyasisland)

7. Promenáda Corniche

Osem kilometrov dlhá promenáda Corniche je zaradená medzi najzaujímavejšie turistické destinácie, ktoré môžete v Spojených arabských emirátoch vidieť. Zároveň patrí medzi najkrajšie časti pobrežia, často vyhľadávané pre šport ako pešia turistika, jogging, jazda na bicykli alebo kolieskových korčuliach. Promenáda Corniche tiež ponúka možnosti širokej rady kvalitných reštaurácií. Dlhý úsek piesočnatej pláže sa tiahne pozdĺž Corniche Road blízko hotela Hilton. Samotné prostredie dotvárajú palmy, neďaleké historické pamiatky či typické výškové budovy.

Promenáda Corniche počas víkendu zvykne byť plná ľudí
Promenáda Corniche s plážou medzi turistami najviac vyhľadávaná (Zdroj: Istagram/jovana_kvrzic)

8. Šikmá veža Capital Gate

Dlhé roky sa hovorilo o talianskej veži v Pise ako o najšikmejšej veži na svete. Ale vedeli ste, že od roku 2008 ju prekonala iná veža? Konkrétne mrakodrap v Abú Dhabí. Na rozdiel od talianskej veže, ktorá sa skláňa kvôli nestabilnému podložiu, sklenená 35-poschodová budova Capital Gate sa nakláňa 18 stupňov na západ, čím získala pomenovanie ako Šikmá veža z Abú Dhabí. Vďaka svojmu vzhľadu a jedinečnosti získala aj niekoľko ocenení či zápis do Guinessovej knihy rekordov ako „najšikmejšia veža sveta“.

Capital Gate má väčší sklon ako veža v Pise
Capital Gate je zároveň aj jednou z najvyšších budov v Abu Dhabi (Zdroj:Instagram/andazabudhabi)

9. Heritage Village

Ak ste milovníkmi histórie a zaujíma vás ako sa žilo v Spojených arabských emirátoch ešte predtým, ako sa obyvatelia dostali k rope, určite neváhajte a navštívte dedinku arabských nomádov. Nachádza na ostrove Marina Mall neďaleko centra mesta a ponúka pohľad do minulosti Abú Dhabí. Na vlastnej koži si môžete vyskúšať rôznorodé remeselnícke práce ako fúkanie skla, tkanie látok na krosnách či rôzne techniky pri výrobe keramiky.

Zároveň môžete sledovať miestnych remeselníkov, ktorí predvádzajú tradičné zručnosti ako je spracovanie kovov či hrnčiarstvo. Určite nezabudnite navštíviť dedinský obchodík s korením. Ten zase ponúka široký sortiment sušených byliniek, ručne vyrábaných mydiel či suvenírov, medzi ktorými si nájdete niečo pekné.

Vstup do skanzenu dediny arabských nomádov
Verejné dielne v Heritage Village predstavujú tradičné remeslá regiónu (Zdroj/ Instagram: ivetapaula)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plníelánu.sk
Odporúčame