Praktický návod, ako a kedy strihať figu: Nepremeškajte správne obdobie a úroda bude bohatá

ako kedy strihať figu

Viete kedy a ako je správne strihať figu? (Zdroj: GettyImages)

Pustili ste sa do pestovania figovníka a už sa neviete dočkať bohatej úrody? V našich zemepisných podmienkach, ktoré sú čoraz podobnejšie Stredomoriu, sa figám darí. Dostatok teplých slnečných dní môže prispieť k tomu, že aj u vás doma ročne dozrejú desiatky sladkých plodov. Niektoré odrody dokonca dávajú úrodu dvakrát ročne, ktorá sa počíta v desiatkach kilogramov! O tento priestorovo výrazný ker sa však treba vedieť postarať. Ako a kedy strihať figu? Zvládne slovenské zimy aj vonku?

Zoznámte sa

Domovom figovníka je oblasť Stredozemného mora. Vyhovuje mu slnečné miesto, kde je chránený pred prudkými nárazmi vetra. Na priamom slnku netrpí úpalom, no počas horúcich letných dní vyžaduje aj dostatok vlahy. Predovšetkým, ak ho máte zatiaľ vysadený v kvetináči, kde sa zemina nadmerne vysušuje aj prehrieva. Má nízky mierne stočený kmeň, z ktorého neskôr vyrastá široko rozložitá koruna. Prvýkrát môže zarodiť už približne po 2- 3 rokoch. Na čerstvých zelených výhonoch však nerodí. Sladkými figami obhadzuje až niekoľkoročné vyzreté vetvy.

Do pôdy až silný ker

Prvé dva roky je ker slabý a náchylný na mráz. Zvykne sa preto pestovať v kvetináči, v ktorom figovník ľahko premiestnite podľa potreby na bezpečné miesto, chránené pred mrazom. Neskôr, po zosilnení už zvládne aj vysadenie do pôdy. Dobrým zvykom je vkladať figovník aj spolu s kvetináčom do zeme. Koreňovému balu sa tak dostane tienenie a lepšie si udrží vlahu. Ak sa obávate tuhých mrazov, na zimu mladý figovník zo zeme vyberiete aj s kvetináčom.

Ročné prírastky až 2 metre!

Prečo figovník strihať? Podobne ako pri jabloniach a hruškách, ide predovšetkým o zvýšenie rodivosti a skvalitnenie plodov. Ročné prírastky na korune môžu pri ideálnych podmienkach dosahovať 1,5 – 2 metre. To, čo sa na prvý pohľad zdá ako pestovateľský úspech, však môže zapríčiniť zhoršenú rodivosť. Mladé výhony korunu nadmerne zatemňujú. Figovník s hustou, neprestrihanou korunou síce bude na starších vetvách rodiť, no plody budú menšie a pre nedostatok svetla aj menej sladké alebo náchylné na predčasné zahnívanie.

Náš tip: Hnojenie dusíkom netreba preháňať. Figovník by potom vyhnal veľa nových zelených vetiev, ktoré do zimy aj tak nestihnú všetky vyzrieť.


Mohlo by vás zaujať: Exotické ovocie si dopestujete aj doma: Niektorým druhom sa darí aj na balkóne!


Kde ho prezimovať

Akonáhle figovník vysadíte do voľnej pôdy, už onedlho mu bude akýkoľvek priestor malý a bude ťažké vrátiť ho naspäť do kvetináča. Rastlina je mrazuvzdorná do teplôt -15 °C, preto ak bývate v teplejšej časti Slovenska, neprekáža jej ani zimovanie vonku. Musí sa však jednať už o starší, dostatočne zosilnený a zdrevnatený ker.

Aj z toho dôvodu sa mladšie, iba niekoľkoročné figovníky odporúča zimovať v skleníkoch alebo vo svetlých miestnostiach s teplotou okolo 10 – 15 °C. Na zimu listy zhadzujú a odpočívajú. Zálievku vyžadujú iba striedmu, s povrchovým zmáčaním pôdy v črepníku.

Kedy je správny čas?

Strih figovníka sa môže udiať vo viacerých termínoch. Skúsení záhradkári režú ker v jeho pokojovej fáze, teda na jeseň a následne aj pred zahájením novej jarnej sezóny.

  • Jesenným rezom odstránite nevyhovujúce tohtoročné výhony a napadnuté časti figovníka. Zároveň si môžete odobrať kvalitné drevité odrezky pre ďalšie množenie. Ak je to prvá zima figovníka strávená vonku, nezabudnite ker zabaliť do netkanej textílie, utiahnuť a pôdu okolo koreňov prikryť slamou.
  • Jarný rez sa odporúča vykonať v druhej polovici februára alebo začiatkom marca, teda tesne pred rašením. Rezom určíte tvar koruny a zároveň sa zbavíte namrznutých, vyschnutých alebo inak poškodených vetiev, ktoré nezvládli zimu.
  • Netreba sa báť ani drobnejších korekcií v hlavnom vegetačnom období. Ak totiž odstránite nadbytočné zelené výhony, dostane sa k budúcej úrode viac svetla.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close