Grilovacia sezóna je už za rohom: Pozrite si tipy ako správne pripraviť gril aj aké prípravky používať

čistenie grilu

Pripravte svoj gril na prichádzajúcu sezónu (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Keďže váš gril bol pravdepodobne nejaký čas nečinný alebo sa používal menej často, je načase, aby ste svoje vybavenie dôkladne vyčistili a pripravili ho na sezónu. Aj keď gril udržiavate v prevádzke po celý rok, jar je skvelý čas na dôkladné čistenie pred začiatkom hlavnej sezóny. Tu je niekoľko tipov a trikov, ktoré vám snáď všetko uľahčia.

Čo najviac ho rozoberte

Dobrým pravidlom, pokiaľ ide o čistenie čohokoľvek, čo ste už nejaký čas nepoužívali, je rozobrať to tak, ako sa vám len dá a jednotlivé časti dôkladne vyumývať. Pre grily to znamená odstránenie mriežok a akýchkoľvek tyčí alebo krytov horákov – v podstate všetko, čo môžete vybrať, čo nie je vykurovacie teleso.


Revolúcia v rodinných oslavách: Vyskúšajte inteligentné grilovanie celoročne, v pohodlí domova!


Po druhé, v prípade grilov na pelety môže byť nesprávne odstránenie mastnoty a prachu nebezpečné. Požiar mastnoty môže ľahko vypuknúť pri vyšších teplotách a ak je na dne grilu veľa prachu z peliet, môže sa skutočne vznietiť alebo explodovať. Preto je viac než užitočne, aby ste ho po niekoľkých niekoľkých hodinách používania povysávali.

Čo môžete použiť na čistenie?

Na čistenie môžete použiť utierky z obchodu, ak chcete recyklovať, alebo papierové utierky, ak nie, ale vedzte, že čokoľvek si vyberiete, bude pokryté škaredou čiernou špinou, takže ich po dokončení nebudete chcieť len tak hodiť do práčky. Preplákajte ich vo vedre alebo dreze ešte pred praním, aby ste sa uistili, že neprenesiete nečistoty z grilu na svoje prádlo.


Overené tipy pre zdravšie grilovanie: Číslo štyri si zamilujete!


Špeciálne na rošty ​​je dobré mať drôtenú kefu. Na tejto časti by ste si mali dať extra záležať. Koniec koncov, toto sa bude dotýkať ak vášho jedla. Na čistenie horákov na plynovom grile sa odporúča iná, menšia drôtenka s mäkšími štetinami, ktoré pripomínajú zubné kefky. Na všetky ostatné materiály môžete použiť plastovú škrabku. Budete mať pri nej istotu, že svoj gril nepoškriabete.

Nezabudnite na pravidelnú údržbu

Aj na konci sezóny by ste mali svoj gril poriadne vyčistiť. Z niekoľkých dôvodov budete chcieť z grilu dostať čo najviac zvyškov jedla. Po prvé, tieto veci sú staré a veľa nánosov v priebehu času môže brániť výkonu varenia a môže ovplyvniť chuť. Posledná vec, ktorú chcete, je staré jedlo alebo mastnota horiaca priamo pod drahým rebrincom.

Nahromadená mastnota je nielen vysoko horľavá, ale po vychladnutí a stuhnutí sa oveľa ťažšie čistí. To isté pre prilepenú omáčku alebo syr, ktorý vám zostane na rošte. Najlepšie je zaútočiť na tieto veci, kým je gril ešte teplý a očistiť ich utierkami prípadne spomínanými kefkami.



Zdroj: plnielanu.sk, engadget.sk
Odporúčame