Po náročnom dni v práci prídete domov, a zrazu zistíte, že ste ráno zabudli vytiahnuť mäso z mrazničky, aby povolilo. Potrebujete však pripraviť večeru… Čo robiť, aby sa rýchlo a šetrne rozmrazilo? Napadlo vám ho strčiť do mikrovlnnej rúry alebo pod horúcu vodu? Tieto triky fungujú len pri iných potravinách, a pri mäse sa neodporúčajú. Nesprávnym zaobchádzaním môžete mäso kontaminovať, zničiť mu štruktúru, alebo ho zbaviť dôležitých živín.
Vzduch je nepriateľ
Najviac používate rozmrazenie mäsa v chladničke alebo na kuchynskej linke? Tento spôsob je však dosť riskantný práve kvôli vzduchu okolo. Pomalé rozmrazovanie v mäse spôsobuje rôzne reakcie, kedy môžu na povrchu vznikať živé organizmy, kvôli ktorým sa vytvárajú baktérie.
Vďaka spôsobu pomalého rozmrazovania môžete prísť k nechceným tráviacim problémom. A tiež je známe, že takto rozmrazené mäso zvykne po úprave zostať tuhšie.
Rozmrazovanie v mikrovlnke
Mikrovlnná rúra dokáže byť skvelým pomocníkom na rýchlu prípravu alebo ohriatie najrôznejších jedál alebo nápojov. Väčšina mikrovlniek má v sebe zabudovaný program na rozmrazovanie, vďaka ktorému môžete mäso rýchlo povoliť. Mäso po takto rýchlom rozmrznutí však môže zostať veľmi stuhnuté a ani po správnej tepelnej úprave neskrehne.
Mikrovlnná rúra je preto dobrou voľbou iba v prípade mletého mäsa alebo mäsa, ktoré budete dlho dusiť. Pozor ale na to, že niektoré druhy mäsa môžu v mikrovlnke prejsť varom, čím sa zmení ich povrchová štruktúra, čo môže byť pri niektorých postupoch následnej úpravy nežiaduce.
Pod tečúcou vodou?
Najvyužívanejší spôsob, ak zabudnete mäso vybrať z mrazničky včas. Pomocou tečúcej vody priamo na zmrznutý kus mäsa nič neurýchlite, ba naopak.
Mäso, ktoré je rozmrazené pod tečúcou vodou, natiahne do seba nejaké to percento vody. To v praxi znamená, že bude veľmi tuhé a tvrdé, po úprave vysušené, bez živín, dobrej chuti…
Ako správne rozmrazovať?
Aby ste zachovali čo najlepšiu formu, šťavnatosť a výbornú chuť, vyberte ten najjednoduchší spôsob rozmrazovania.
Použite misku so studenou vodou a do nej vložte mäso zabalené do nepriepustného vrecka. Mäso oveľa lepšie a prirodzenejšie povolí, voda totiž vedie teplo oveľa lepšie ako vzduch. Skúste tento variant, počas hodiny spoznáte viditeľný rozdiel na mäse.
Zdieľať na