Občas sa to stane každému: Ako postupovať, ak zabudnete vytiahnuť mäso z mrazničky včas?

Nesprávnym zaobchádzaním môžete mäso kontaminovať, zničiť mu štruktúru, alebo ho zbaviť dôležitých živín (Zdroj: Freepik/qwartm)

Po náročnom dni v práci prídete domov, a zrazu zistíte, že ste ráno zabudli vytiahnuť mäso z mrazničky, aby povolilo. Potrebujete však pripraviť večeru… Čo robiť, aby sa rýchlo a šetrne rozmrazilo? Napadlo vám ho strčiť do mikrovlnnej rúry alebo pod horúcu vodu? Tieto triky fungujú len pri iných potravinách, a pri mäse sa neodporúčajú. Nesprávnym zaobchádzaním môžete mäso kontaminovať, zničiť mu štruktúru, alebo ho zbaviť dôležitých živín.

Vzduch je nepriateľ

Najviac používate rozmrazenie mäsa v chladničke alebo na kuchynskej linke? Tento spôsob je však dosť riskantný práve kvôli vzduchu okolo. Pomalé rozmrazovanie v mäse spôsobuje rôzne reakcie, kedy môžu na povrchu vznikať živé organizmy, kvôli ktorým sa vytvárajú baktérie.

Vďaka spôsobu pomalého rozmrazovania môžete prísť k nechceným tráviacim problémom. A tiež je známe, že takto rozmrazené mäso zvykne po úprave zostať tuhšie.

(Zdroj: Freepik/timolina)

Rozmrazovanie v mikrovlnke

Mikrovlnná rúra dokáže byť skvelým pomocníkom na rýchlu prípravu alebo ohriatie najrôznejších jedál alebo nápojov. Väčšina mikrovlniek má v sebe zabudovaný program na rozmrazovanie, vďaka ktorému môžete mäso rýchlo povoliť. Mäso po takto rýchlom rozmrznutí však môže zostať veľmi stuhnuté a ani po správnej tepelnej úprave neskrehne. 

Mikrovlnná rúra je preto dobrou voľbou iba v prípade mletého mäsa alebo mäsa, ktoré budete dlho dusiť. Pozor ale na to, že niektoré druhy mäsa môžu v mikrovlnke prejsť varom, čím sa zmení ich povrchová štruktúra, čo môže byť pri niektorých postupoch následnej úpravy nežiaduce.

(Zdroj: Freepik/fabrikasimf)

Pod tečúcou vodou?

Najvyužívanejší spôsob, ak zabudnete mäso vybrať z mrazničky včas. Pomocou tečúcej vody priamo na zmrznutý kus mäsa nič neurýchlite, ba naopak.

Mäso, ktoré je rozmrazené pod tečúcou vodou, natiahne do seba nejaké to percento vody. To v praxi znamená, že bude veľmi tuhé a tvrdé, po úprave vysušené, bez živín, dobrej chuti…

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Základné pravidlá pre správne skladovanie potravín v chladničke: Zabraňujú pokazeniu jedla a šetria energiu
(Zdroj: Freepik/dragonimages)

Ako správne rozmrazovať?

Aby ste zachovali čo najlepšiu formu, šťavnatosť a výbornú chuť, vyberte ten najjednoduchší spôsob rozmrazovania.

Použite misku so studenou vodou a do nej vložte mäso zabalené do nepriepustného vrecka. Mäso oveľa lepšie a prirodzenejšie povolí, voda totiž vedie teplo oveľa lepšie ako vzduch. Skúste tento variant, počas hodiny spoznáte viditeľný rozdiel na mäse.

 

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame