Maliny obsahujú len veľmi málo kalórií, no popri tom sú plné vlákniny, vitamínov B, C aj E a minerálov. Čím je farba ich plodov tmavšia, tým viac antioxidantov ponúkajú. Osviežujúca chuť malých bobúľ k letu jednoducho patrí, ani nehovoriac o ich účinkoch na zdravie. Čo by ste o nich mali vedieť?
Malý zázrak priamo v záhrade
Plody, šťava a ďalšie výrobky z malín pomáhajú pri zápalových ochoreniach, zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom a spomaľujú prejavy starnutia. A čo ďalšie?
- Podporujú trávenie, liečia zápchu aj hnačku
- Majú protizápalové účinky
- Prečisťujú obličky, močové cesty a pečeň
- Podporujú krvotvorbu
- Znižujú hladinu cukru v krvi
- Ochraňujú bunky pred rakovinou
- Znižujú vysoký krvný tlak
- Zmierňujú bolesti hlavy
- Spomaľujú krvácanie (silná menštruácia, krvácanie ďasien, žalúdočné vredy)
- Liečia kožné poranenia a ekzémy
- Zabezpečujú pevné vlasy a nechty
Mohlo by vás zaujať: Maliny chutia aj liečia: Pomôžu pri migréne aj zlepšovaní potencie
Z malín sa dajú pripraviť výborné sirupy, drene, džemy aj nápoje. Okrem toho osviežia a krásne ozdobia každý koláč. Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré si zamiluje každý, kto ich ochutná.
Nepečený malinový cheesecake
Budeme potrebovať:
- 150 g maslových sušienok
- 70 g rozpusteného masla
- 300 g malín
- 400 g mascarpone
- 180 ml smotany na šľahanie
- 70 g práškového cukru
- 1 KL vanilkového extraktu
Postup:
- Sušienky podrvíme na prach, premiešame s roztopeným maslom a utlačíme na dno tortovej formy (26 cm). Vznikne tenký korpus, ktorý uložíme do chladu, kým si pripravíme krém.
- Maliny rozpučíme lyžicou a spolu s trochou vody a cukrom a na strednom plameni privedieme do varu. Varíme, kým sa maliny úplne nerozpadnú a nevznikne omáčka.
- Malinovú omáčku prepasírujeme cez sitko (zbavíme sa zrniečok) a necháme vychladnúť.
- V miske vyšľaháme mascarpone s cukrom, vanilkou a postupne zašľaháme aj vychladnutú malinovú omáčku.
- Do krému nakoniec zľahka zapracujeme vyšľahanú smotanu. Zmes navrstvíme na korpus, zarovnáme a uložíme do chladničky na aspoň osem hodín. Stuhnutý cheesecake môžeme dozdobiť strúhanou čokoládou, mätovými lístkami a čerstvými malinami.
Mohlo by vás zaujať: Sladučké a zdravé maliny: Pripravte z nich tieto klasické aj originálne pochúťky
Malinový džem so sviežou medovkou
Budeme potrebovať:
- 3 stonky medovky
- 500 g malín
- 2 PL citrónovej šťavy
- 150 g kryštálového cukru
- 1/2 balíčka želírovacieho cukru
Postup:
- Z umytej a osušenej medovky otrháme lístky. Maliny preberieme a umyjeme.
- Medovku, maliny, citrónovú šťavu a cukor asi 10 minút spolu v mixéri mixujeme.
- Pridáme želírovací prípravok a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme podľa návodu na obale. Džem ihneď plníme do pohárov.
Mohlo by vás zaujať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty
Rýchly malinový likér
Budeme potrebovať:
- 800 g malín
- 40 ml citrónovej šťavy
- 150 g práškového cukru
- 400 ml vodky
- 100 ml vody
Postup:
- Maliny umyjeme a dáme do mixéra. Pridáme citrónovú šťavu, práškový cukor, vodku a vodu. Všetko spolu poriadne rozmixujeme.
- Rozmixovanú zmes precedíme a nalejeme do čistej sklenenej fľaše. Skladujeme v chladničke.
Náš tip: V lete výborne osvieži aj malinový sorbet. Stačí rozmixovať plody s troškou práškového cukru a vyšľahaným snehom. Zmes nalejeme do plytkej misy a na hodinu vložíme do mrazničky. Potom vyberieme a opäť rozmixujeme mixérom, aby bol sorbet krémový. Po troch hodinách v mrazničke môžeme servírovať.
Zdieľať na