Spracujte úrodu malín ako profík: Receptov je mnoho, objavte tie na koláč, likér aj džem

malinový cheesecake

Malinový cheesecake vám určite zachutí (Zdroj: GettyImages)

Maliny obsahujú len veľmi málo kalórií, no popri tom sú plné vlákniny, vitamínov B, C aj E a minerálov. Čím je farba ich plodov tmavšia, tým viac antioxidantov ponúkajú. Osviežujúca chuť malých bobúľ k letu jednoducho patrí, ani nehovoriac o ich účinkoch na zdravie. Čo by ste o nich mali vedieť?

Malý zázrak priamo v záhrade

Plody, šťava a ďalšie výrobky z malín pomáhajú pri zápalových ochoreniach, zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom a spomaľujú prejavy starnutia. A čo ďalšie?

  • Podporujú trávenie, liečia zápchu aj hnačku
  • Majú protizápalové účinky
  • Prečisťujú obličky, močové cesty a pečeň
  • Podporujú krvotvorbu
  • Znižujú hladinu cukru v krvi
  • Ochraňujú bunky pred rakovinou
  • Znižujú vysoký krvný tlak
  • Zmierňujú bolesti hlavy
  • Spomaľujú krvácanie (silná menštruácia, krvácanie ďasien, žalúdočné vredy)
  • Liečia kožné poranenia a ekzémy
  • Zabezpečujú pevné vlasy a nechty

Mohlo by vás zaujať: Maliny chutia aj liečia: Pomôžu pri migréne aj zlepšovaní potencie


Z malín sa dajú pripraviť výborné sirupy, drene, džemy aj nápoje. Okrem toho osviežia a krásne ozdobia každý koláč. Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré si zamiluje každý, kto ich ochutná.

Nepečený malinový cheesecake

Budeme potrebovať:

  • 150 g maslových sušienok
  • 70 g rozpusteného masla
  • 300 g malín
  • 400 g mascarpone
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 70 g práškového cukru
  • 1 KL vanilkového extraktu

Postup:

  1. Sušienky podrvíme na prach, premiešame s roztopeným maslom a utlačíme na dno tortovej formy (26 cm). Vznikne tenký korpus, ktorý uložíme do chladu, kým si pripravíme krém.
  2. Maliny rozpučíme lyžicou a spolu s trochou vody a cukrom a na strednom plameni privedieme do varu. Varíme, kým sa maliny úplne nerozpadnú a nevznikne omáčka.
  3. Malinovú omáčku prepasírujeme cez sitko (zbavíme sa zrniečok) a necháme vychladnúť.
  4. V miske vyšľaháme mascarpone s cukrom, vanilkou a postupne zašľaháme aj vychladnutú malinovú omáčku.
  5. Do krému nakoniec zľahka zapracujeme vyšľahanú smotanu. Zmes navrstvíme na korpus, zarovnáme a uložíme do chladničky na aspoň osem hodín. Stuhnutý cheesecake môžeme dozdobiť strúhanou čokoládou, mätovými lístkami a čerstvými malinami.

Mohlo by vás zaujať: Sladučké a zdravé maliny: Pripravte z nich tieto klasické aj originálne pochúťky


Malinový džem so sviežou medovkou

Budeme potrebovať:

  • 3 stonky medovky
  • 500 g malín
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1/2 balíčka želírovacieho cukru

Postup:

  1. Z umytej a osušenej medovky otrháme lístky. Maliny preberieme a umyjeme.
  2. Medovku, maliny, citrónovú šťavu a cukor asi 10 minút spolu v mixéri mixujeme.
  3. Pridáme želírovací prípravok a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme podľa návodu na obale. Džem ihneď plníme do pohárov.

Mohlo by vás zaujať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty


Rýchly malinový likér

Budeme potrebovať:

  • 800 g malín
  • 40 ml citrónovej šťavy
  • 150 g práškového cukru
  • 400 ml vodky
  • 100 ml vody

Postup:

  1. Maliny umyjeme a dáme do mixéra. Pridáme citrónovú šťavu, práškový cukor, vodku a vodu. Všetko spolu poriadne rozmixujeme.
  2. Rozmixovanú zmes precedíme a nalejeme do čistej sklenenej fľaše. Skladujeme v chladničke.

Náš tip: V lete výborne osvieži aj malinový sorbet. Stačí rozmixovať plody s troškou práškového cukru a vyšľahaným snehom. Zmes nalejeme do plytkej misy a na hodinu vložíme do mrazničky. Potom vyberieme a opäť rozmixujeme mixérom, aby bol sorbet krémový. Po troch hodinách v mrazničke môžeme servírovať.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close