Spracujte úrodu malín ako profík: Receptov je mnoho, objavte tie na koláč, likér aj džem

malinový cheesecake

Malinový cheesecake vám určite zachutí (Zdroj: GettyImages)

Maliny obsahujú len veľmi málo kalórií, no popri tom sú plné vlákniny, vitamínov B, C aj E a minerálov. Čím je farba ich plodov tmavšia, tým viac antioxidantov ponúkajú. Osviežujúca chuť malých bobúľ k letu jednoducho patrí, ani nehovoriac o ich účinkoch na zdravie. Čo by ste o nich mali vedieť?

Malý zázrak priamo v záhrade

Plody, šťava a ďalšie výrobky z malín pomáhajú pri zápalových ochoreniach, zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom a spomaľujú prejavy starnutia. A čo ďalšie?

  • Podporujú trávenie, liečia zápchu aj hnačku
  • Majú protizápalové účinky
  • Prečisťujú obličky, močové cesty a pečeň
  • Podporujú krvotvorbu
  • Znižujú hladinu cukru v krvi
  • Ochraňujú bunky pred rakovinou
  • Znižujú vysoký krvný tlak
  • Zmierňujú bolesti hlavy
  • Spomaľujú krvácanie (silná menštruácia, krvácanie ďasien, žalúdočné vredy)
  • Liečia kožné poranenia a ekzémy
  • Zabezpečujú pevné vlasy a nechty

Mohlo by vás zaujať: Maliny chutia aj liečia: Pomôžu pri migréne aj zlepšovaní potencie


Z malín sa dajú pripraviť výborné sirupy, drene, džemy aj nápoje. Okrem toho osviežia a krásne ozdobia každý koláč. Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré si zamiluje každý, kto ich ochutná.

Nepečený malinový cheesecake

Budeme potrebovať:

  • 150 g maslových sušienok
  • 70 g rozpusteného masla
  • 300 g malín
  • 400 g mascarpone
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 70 g práškového cukru
  • 1 KL vanilkového extraktu

Postup:

  1. Sušienky podrvíme na prach, premiešame s roztopeným maslom a utlačíme na dno tortovej formy (26 cm). Vznikne tenký korpus, ktorý uložíme do chladu, kým si pripravíme krém.
  2. Maliny rozpučíme lyžicou a spolu s trochou vody a cukrom a na strednom plameni privedieme do varu. Varíme, kým sa maliny úplne nerozpadnú a nevznikne omáčka.
  3. Malinovú omáčku prepasírujeme cez sitko (zbavíme sa zrniečok) a necháme vychladnúť.
  4. V miske vyšľaháme mascarpone s cukrom, vanilkou a postupne zašľaháme aj vychladnutú malinovú omáčku.
  5. Do krému nakoniec zľahka zapracujeme vyšľahanú smotanu. Zmes navrstvíme na korpus, zarovnáme a uložíme do chladničky na aspoň osem hodín. Stuhnutý cheesecake môžeme dozdobiť strúhanou čokoládou, mätovými lístkami a čerstvými malinami.

Mohlo by vás zaujať: Sladučké a zdravé maliny: Pripravte z nich tieto klasické aj originálne pochúťky


Malinový džem so sviežou medovkou

Budeme potrebovať:

  • 3 stonky medovky
  • 500 g malín
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1/2 balíčka želírovacieho cukru

Postup:

  1. Z umytej a osušenej medovky otrháme lístky. Maliny preberieme a umyjeme.
  2. Medovku, maliny, citrónovú šťavu a cukor asi 10 minút spolu v mixéri mixujeme.
  3. Pridáme želírovací prípravok a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme podľa návodu na obale. Džem ihneď plníme do pohárov.

Mohlo by vás zaujať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty


Rýchly malinový likér

Budeme potrebovať:

  • 800 g malín
  • 40 ml citrónovej šťavy
  • 150 g práškového cukru
  • 400 ml vodky
  • 100 ml vody

Postup:

  1. Maliny umyjeme a dáme do mixéra. Pridáme citrónovú šťavu, práškový cukor, vodku a vodu. Všetko spolu poriadne rozmixujeme.
  2. Rozmixovanú zmes precedíme a nalejeme do čistej sklenenej fľaše. Skladujeme v chladničke.

Náš tip: V lete výborne osvieži aj malinový sorbet. Stačí rozmixovať plody s troškou práškového cukru a vyšľahaným snehom. Zmes nalejeme do plytkej misy a na hodinu vložíme do mrazničky. Potom vyberieme a opäť rozmixujeme mixérom, aby bol sorbet krémový. Po troch hodinách v mrazničke môžeme servírovať.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame