Ako urobiť karamel? Držte sa nasledovných krokov a podarí sa vždy na výbornú

Ako vyrobiť karamel

Ako vyrobiť karamel? (Zdroj: GettyImages)

Karamelové lízanky, cukríky, krovky. Karamelová poleva, plnka aj toping. Máme pokračovať? Magnetizujúcej chuti a vôni karamelu sa nedá odolať. V lete je dokonalý na zmrzline, kedykoľvek v roku spestrí cheesecake a cez vianočné sviatky je nenahraditeľnou súčasťou grilážok. Ako ho urobiť doma aj bez veľkých skúseností? Máme pre vás niekoľko fantasticky jednoduchých postupov, vždy s trošku iným výsledkom.

Pochúťka z cukru so širokým využitím

Na prípravu domáceho karamelu potrebujeme predovšetkým cukor – kryštálový alebo krupicový. Pri pozvoľnom zohrievaní cukru až na teplotu 170 °C sa začnú molekuly cukru štiepiť a vznikajúci karamel tak získava bohatú chuť a zaujímavú zlatohnedú farbu.

Karamel bez pridania vody (iba z cukru) rýchlo tuhne, dajú sa však z neho pripraviť atraktívne ozdoby. Pridaním vody, mlieka, masla či šľahačky do topiaceho sa cukru získava aj výsledný karamel krémovejšiu štruktúru. Pracuje sa s ním omnoho ľahšie a v závislosti od samotnej receptúry je vhodný do lízaniek, cukríkov, do plniek, na polevy, do zmrzlín a dokonca aj do likéru. Hoci samotná príprava nie je náročná, vyžaduje trpezlivosť a prítomnosť. Už pri krátkej nepozornosti sa totiž zmení na horkú hrudku, v najhoršom prípade sa spáli a zničí dokonca celý hrniec.

Ako vyrobiť karamel trikrát s iným výsledkom?

Karamel nemá iba jednu podobu. Základný je jantárovo hnedý a mierne priehľadný. Na jeho prípravu sa totiž používa iba cukor a malé množstvo vody, ktoré uľahčuje jeho spracovanie. Mliečny a maslový má nepriehľadnú konzistenciu. Ich farba je o niečo svetlejšia a chuť krémovejšia.

S karamelom pracujeme po celý čas opatrne. Je totiž veľmi horúci a po pridaní inej prísady pení až prská. Pripravme si hrniec s vyšším okrajom, drevenú varešku s dlhšou rúčkou a ide sa na to!

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru (kryštálový alebo krupicový)
  • 3 lyžice vlažnej vody (na základný karamel) alebo 3 lyžice mlieka (na mliečny karamel) alebo 3 lyžice zmäknutého masla (na maslový karamel)

Postup:

Cukor nasypeme do hrnca s nepriľnavým dnom a pomalým zohrievaním ho rozpustíme. Akonáhle sa zo sypkého cukru stáva svetlá tekutá hmota, opatrne pridáme lyžice vody. Rozpustený cukor začne peniť, intenzívnym miešaním ho však dokážeme dostať pod kontrolu. Zmes začne postupne hnednúť. Najlepšie chutí stredne hnedej farby. V príliš tmavom už prevláda horká chuť.

Ak vodu nahradíme mliekom, získame mliečny karamel, ktorý je pre svoju jemnosť obľúbenejší. Ak použijeme maslo, karamel bude zase mäkší a jednoduchšie sa s ním pri príprave dezertov pracuje.

Náš tip – Ako očistiť hrniec od karamelu? Karamel bol ešte pred pár minútami cukrom a ako dobre vieme, cukor sa ľahko roztopí v teplej vode či v mlieku. Ak zostal na stenách, dolejeme do hrnca vodu a karamel sa vo vode pozvoľna rozpustí. Steny hrnca budú čisté bez zdĺhavého drhnutia.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Karamelové kocky: Ochutnajte zákusok, ktorý má šmrnc


Delikátna omáčka

V podaní cukrárov je karamelová omáčka prezentovaná ako skvost, ktorý v obyčajnej kuchyni nemôže vzniknúť. Je výborná ako poleva na palacinky, spestrenie raňajkovej kaše či zmrzlinového pohára. V chladničke vydrží v uzatvorenej nádobe aj dva týždne, ak, samozrejme, odolá lyžičkovým nájazdom. Ako si poradiť jej prípravou?

Potrebujeme:

Na 2 diely cukru ide 1 diel masla a 1 diel šľahačkovej smotany. Teda napríklad 200 g cukru, 100 g masla a 100 g šľahačkovej smotany.

Postup:

Najskôr necháme v hrnci skaramelizovať samotný cukor. Vo chvíli, ako získa stredne hnedú farbu, odstavíme hrniec zo sporáka bokom. Po malých množstvách a za intenzívneho miešania pridáme zmäknuté maslo. Akonáhle je maslo s karamelom prepojené, primiešame po malých množstvách aj šľahačkovú smotanu izbovej teploty a dôkladne ju zapracovávame, až kým nevznikne krémová karamelová omáčka. Ak sa objavili hrudky, opatrne ju precedíme cez sito. Pre získanie ešte jemnejšej a nadýchanejšej konzistencie môžeme použiť aj mixér.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame