Tieto karamelové kocky určite neodmietne nikto, kto je milovníkom sladkého. Už pri pohľade na ne sa vám budú zbiehať slinky a budete ich chcieť vyskúšať. Recept sa na pohľad môže zdať náročnejší, ale s trochou času a odhodlania ho zvládne naozaj každý. Tak smelo do toho.
Potrebujeme:
Korpus:
- 6 vajíčok
- 5 PL polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 50 ml oleja
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 1 PL kakaa
Plnka:
- 1 l vody
- 3 balíčky Zlatý klas
- 130 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 7 bielkov
- 2 PL kakaa
Krém:
- 300 ml mlieka
- 4 PL kryštálového cukru
- 2 balíčky šľahačky v prášku
Postup:
![]() |
Pripravíme si korpus. Vyšľaháme bielky s cukrom na tuhý sneh a postupne pridávame olej, žĺtky a nakoniec zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. |
Mohlo by vás zaujať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy? |
|
![]() |
Plech si poriadne vymastíme, posypeme múkou a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Dáme piecť na 180°C. |
![]() |
Kým sa nám upečie, spravíme si plnku, ktorá sa bude skladať z dvoch častí. Zlaté klasy si pripravíme s 3 dcl vody. |
Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč |
|
![]() |
V hrnci necháme zovrieť 7 deci vody, pridáme 70 g kryštálového cukru a vanilkový cukor. Vriacu vodu odstavíme z plameňa a pridáme do nej pripravené Zlaté klasy. |
![]() |
Pripravíme si sneh zo 7 bielkov a 60 g cukru. Sneh postupne zapracujeme do horúcej kaše. |
Mohlo by vás zaujať: Smotanové zákusky pre pravých labužníkov: Viete si predstaviť niečo chutnejšie? |
|
![]() |
Polovicu plnky natrieme na upečený korpus. |
![]() |
Do zvyšnej polovice vmiešame kakao a spravíme ďalšiu vrstvu koláča. |
Mohlo by vás zaujať: Nechajte sa zvábiť karamelovými koláčmi: Raz za čas je to dovolené |
|
![]() |
Poslednú vrstvu bude tvoriť karamelový krém. Do hrnca si dáme upáliť cukor. Upálený cukor zalejeme mliekom a počkáme, kým sa nám rozvarí. |
![]() |
Krém necháme vychladnúť. Do krému potom pridáme šľahačky, vyšľaháme. |
Mohlo by vás zaujať: Vianočné pečenie bez múky: Tieto delikátne chuťovky nemajú konkurenciu |
|
![]() |
Natrieme na koláč. |
![]() |
Koláč necháme stuhnúť cez noc, posypeme nastrúhanou horkou čokoládou a môžeme podávať. |
Ktoré ďalšie chutné karamelové zákusky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na