Baklažán na 4 spôsoby: Pečený, grilovaný či na sladko – nasledovné recepty sú iný level!

baklažánová nátierka

Vyskúšajte baklažán 4-krát inak! (Zdroj: GettyImages)

Fialový plod, ktorý tvarom pripomína hrušku, poskytuje mnoho zdravotných benefitov. Navyše je dobrým pomocníkom pri chudnutí. Nebojte sa experimentovať! Pripravte baklažán jednoducho a chutne.

Zdravie ho ocení

Baklažán obsahuje silné prírodné antioxidanty, fenolové flavonoidy a vitamíny B. Okrem toho tiež minerálne látky, železo, draslík, mangán a meď. Má veľa vlákniny a málo kalórií. Reguluje hladinu glukózy v krvi, je vhodný aj pre cukrovkárov. Je skvelou potravinou pre srdce i mozog.

Má protizápalové účinky, pomáha pri problémoch s močením a odbúravaní obličkových kameňov. Niektoré štúdie preukázali priaznivý vplyv proti rakovine, neurologickým ochoreniam a starnutiu. Pozor by si však mali dať ľudia trpiaci ekzémami. Po konzumácii tohto plodu sa môže stav ich pokožky zhoršiť.

Šetrná príprava je najlepšia

Hoci je baklažán blízky príbuzný paradajke a zemiaku, botanicky sa radí medzi ovocie. Horkej chuti, za ktorú môžu obsiahnuté alkaloidy, ho zbavíte ľahko. Plod nakrájajte na kolieska, posoľte z oboch strán a nechajte poriadne „vypotiť“. Osušte papierovou utierkou a môžete veselo pripravovať – grilovať, restovať či inak spracovať. Nesprávna tepelná úprava, privysoká teplota alebo dlhý čas varenia, spôsobuje, že jeho výživová hodnota prudko klesá. Pri vyprážaní nasáva veľa tuku, čím sa z neho stáva vysoko kalorické jedlo. Neodporúča sa ani príprava v pare, absorbuje tak veľa vody. Vhodné je najmä krátke restovanie a pečenie.


Mohlo by vás zaujať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek


Baklažánové mini pizze

Zapečené kolieska v podobe pizze sú ideálnym rýchlym občerstvením pre hostí aj zdravou maškrtou k filmu.

Suroviny (2 porcie):

  • 1 veľký baklažán
  • 100 g paradajkového pretlaku (pyré)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g šunkovej salámy
  • 80 g strúhaného syra
  • pizza korenie
  • olivy
  • soľ

Postup:

Baklažán umyte a pokrájajte na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka osoľte a pečte asi 15 minút pri 210 °C. Potom ich vyberte z rúry. Každé koliesko potrite paradajkovým pretlakom, v ktorom ste rozmiešali pretlačený cesnak. Poukladajte na ne kúsky šunky, syra, olivy alebo iné suroviny podľa chuti a posypte korením na pizzu. Zapečte ešte 5-10 minút pri 250 °C, kým nechytia zlatistú kôrku.


Grilovaný baklažán

Je ideálny ku grilovanému mäsu, syru, pečeným zemiakom, do šalátu, na hrianku s volským okom alebo ako samostatná pochúťka. Baklažán je vynikajúci v kombinácii s cesnakom, ale na marinovanie postačí aj zmes oleja a byliniek.

Suroviny (2 porcie):

  • 1 baklažán
  • olivový olej
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ
  • bylinky podľa chuti: bazalka, oregano, koriander, majorán

Postup:

Do sklenenej misky nalejte olej, pridajte cesnak, soľ a bylinky. Premiešajte a nechajte odstáť aj niekoľko dní. Baklažán nakrájajte asi na 1 cm hrubé kolieska a dobre posoľte. Nechajte odtiecť vodu, a potom vysušte. Natrite po oboch stranách pripravenou bylinkovou zmesou, uložte na papier a nechajte odstáť 15 minút. Potom ich položte na rozpálený gril. Keď začnú mäknúť a chytia zlatistú šupku, sú hotové.


Mohlo by vás zaujať: Zaujímavá chuť, jednoduchá príprava: Skúste baklažán na rôzne spôsoby


Baklažánová nátierka

Suroviny:

  • 2 ks baklažánu
  • 2 ks červenej papriky
  • olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • citrónová šťava
  • soľ, korenie

Postup:

Baklažán prekrojte na polovicu, osoľte a nechajte „vypotiť“. Potom rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, nožom urobte zárezy v podobe mriežky a potrite roztlačeným cesnakom. Osoľte a okoreňte. Papriky prekrojte rovnako a zbavte ich jadierok. Rozložte na plech, všetko pokvapkajte olivovým olejom a pečte pri 200 °C asi 35 minút. Po upečení nechajte mierne vychladnúť. Z papriky stiahnite kožu, baklažány vydlabte a spolu rozmixujte na kašu. Pridajte pár kvapiek citrónu, olivový olej a podľa potreby soľ alebo nakrájanú cibuľku.


Čokoládovo-baklažánové brownies

Suroviny:

  • 1 kg baklažánu (2-3 ks)
  • 200 g horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
  • 80 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 150 g mletých mandlí (hladkej múky)
  • ¼ ČL soli.

Postup:

Baklažány umyte, osušte utierkou a vidličkou na viacerých miestach popichajte. Uložte ich na papier na pečenie a pečte asi 45 minút pri teplote 200 °C. Povrch baklažánov bude hnedý a scvrknutý. Nechajte chvíľu vychladnúť, potom ich prerežte na polovicu a lyžicou vyberte vnútro. Vložte do cedidla a nechajte aspoň hodinu odkvapkať. Môžete aj mierne vytlačiť tekutinu. Dužinu rozmixujte na kašu.

Čokoládu polámanú na kúsky vložte do hrnca, pridajte pokrájané maslo a rozpustite vo vodnom kúpeli. Po miernom vychladnutí pridajte do čokoládovej hmoty baklažánovú kašu. Vajcia s cukrom vyšľahajte na hustú hmotu. Jemne vmiešajte mandle so soľou a nakoniec čokoládovú zmes, aby zostalo cesto nadýchané.

Vylejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte asi 45 minút pri 160 °C. Správne upečené brownies budú vo vnútri trochu vlhké. Po upečení nechajte mierne vychladnúť. Koláč môžete jesť sám, s džemom alebo s lesným ovocím. Vynikajúci je s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Rovnako chutný je aj z cukety, cvikly alebo mrkvy.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close