Fialový plod, ktorý tvarom pripomína hrušku, poskytuje mnoho zdravotných benefitov. Navyše je dobrým pomocníkom pri chudnutí. Nebojte sa experimentovať! Pripravte baklažán jednoducho a chutne.
Zdravie ho ocení
Baklažán obsahuje silné prírodné antioxidanty, fenolové flavonoidy a vitamíny B. Okrem toho tiež minerálne látky, železo, draslík, mangán a meď. Má veľa vlákniny a málo kalórií. Reguluje hladinu glukózy v krvi, je vhodný aj pre cukrovkárov. Je skvelou potravinou pre srdce i mozog.
Má protizápalové účinky, pomáha pri problémoch s močením a odbúravaní obličkových kameňov. Niektoré štúdie preukázali priaznivý vplyv proti rakovine, neurologickým ochoreniam a starnutiu. Pozor by si však mali dať ľudia trpiaci ekzémami. Po konzumácii tohto plodu sa môže stav ich pokožky zhoršiť.
Šetrná príprava je najlepšia
Hoci je baklažán blízky príbuzný paradajke a zemiaku, botanicky sa radí medzi ovocie. Horkej chuti, za ktorú môžu obsiahnuté alkaloidy, ho zbavíte ľahko. Plod nakrájajte na kolieska, posoľte z oboch strán a nechajte poriadne „vypotiť“. Osušte papierovou utierkou a môžete veselo pripravovať – grilovať, restovať či inak spracovať. Nesprávna tepelná úprava, privysoká teplota alebo dlhý čas varenia, spôsobuje, že jeho výživová hodnota prudko klesá. Pri vyprážaní nasáva veľa tuku, čím sa z neho stáva vysoko kalorické jedlo. Neodporúča sa ani príprava v pare, absorbuje tak veľa vody. Vhodné je najmä krátke restovanie a pečenie.
Mohlo by vás zaujať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek
Baklažánové mini pizze
Zapečené kolieska v podobe pizze sú ideálnym rýchlym občerstvením pre hostí aj zdravou maškrtou k filmu.
Suroviny (2 porcie):
- 1 veľký baklažán
- 100 g paradajkového pretlaku (pyré)
- 1 strúčik cesnaku
- 150 g šunkovej salámy
- 80 g strúhaného syra
- pizza korenie
- olivy
- soľ
Postup:
Baklažán umyte a pokrájajte na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka osoľte a pečte asi 15 minút pri 210 °C. Potom ich vyberte z rúry. Každé koliesko potrite paradajkovým pretlakom, v ktorom ste rozmiešali pretlačený cesnak. Poukladajte na ne kúsky šunky, syra, olivy alebo iné suroviny podľa chuti a posypte korením na pizzu. Zapečte ešte 5-10 minút pri 250 °C, kým nechytia zlatistú kôrku.
Grilovaný baklažán
Je ideálny ku grilovanému mäsu, syru, pečeným zemiakom, do šalátu, na hrianku s volským okom alebo ako samostatná pochúťka. Baklažán je vynikajúci v kombinácii s cesnakom, ale na marinovanie postačí aj zmes oleja a byliniek.
Suroviny (2 porcie):
- 1 baklažán
- olivový olej
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- soľ
- bylinky podľa chuti: bazalka, oregano, koriander, majorán
Postup:
Do sklenenej misky nalejte olej, pridajte cesnak, soľ a bylinky. Premiešajte a nechajte odstáť aj niekoľko dní. Baklažán nakrájajte asi na 1 cm hrubé kolieska a dobre posoľte. Nechajte odtiecť vodu, a potom vysušte. Natrite po oboch stranách pripravenou bylinkovou zmesou, uložte na papier a nechajte odstáť 15 minút. Potom ich položte na rozpálený gril. Keď začnú mäknúť a chytia zlatistú šupku, sú hotové.
Mohlo by vás zaujať: Zaujímavá chuť, jednoduchá príprava: Skúste baklažán na rôzne spôsoby
Baklažánová nátierka
Suroviny:
- 2 ks baklažánu
- 2 ks červenej papriky
- olivový olej
- 4 strúčiky cesnaku
- citrónová šťava
- soľ, korenie
Postup:
Baklažán prekrojte na polovicu, osoľte a nechajte „vypotiť“. Potom rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, nožom urobte zárezy v podobe mriežky a potrite roztlačeným cesnakom. Osoľte a okoreňte. Papriky prekrojte rovnako a zbavte ich jadierok. Rozložte na plech, všetko pokvapkajte olivovým olejom a pečte pri 200 °C asi 35 minút. Po upečení nechajte mierne vychladnúť. Z papriky stiahnite kožu, baklažány vydlabte a spolu rozmixujte na kašu. Pridajte pár kvapiek citrónu, olivový olej a podľa potreby soľ alebo nakrájanú cibuľku.
Čokoládovo-baklažánové brownies
Suroviny:
- 1 kg baklažánu (2-3 ks)
- 200 g horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
- 80 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 100 g masla
- 150 g mletých mandlí (hladkej múky)
- ¼ ČL soli.
Postup:
Baklažány umyte, osušte utierkou a vidličkou na viacerých miestach popichajte. Uložte ich na papier na pečenie a pečte asi 45 minút pri teplote 200 °C. Povrch baklažánov bude hnedý a scvrknutý. Nechajte chvíľu vychladnúť, potom ich prerežte na polovicu a lyžicou vyberte vnútro. Vložte do cedidla a nechajte aspoň hodinu odkvapkať. Môžete aj mierne vytlačiť tekutinu. Dužinu rozmixujte na kašu.
Čokoládu polámanú na kúsky vložte do hrnca, pridajte pokrájané maslo a rozpustite vo vodnom kúpeli. Po miernom vychladnutí pridajte do čokoládovej hmoty baklažánovú kašu. Vajcia s cukrom vyšľahajte na hustú hmotu. Jemne vmiešajte mandle so soľou a nakoniec čokoládovú zmes, aby zostalo cesto nadýchané.
Vylejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte asi 45 minút pri 160 °C. Správne upečené brownies budú vo vnútri trochu vlhké. Po upečení nechajte mierne vychladnúť. Koláč môžete jesť sám, s džemom alebo s lesným ovocím. Vynikajúci je s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Rovnako chutný je aj z cukety, cvikly alebo mrkvy.
Zdieľať na