Čaká vás dovolenka v Grécku? Toto všetko musíte ochutnať!

Syr

flickr.com/Chef Dimi

Jedálniček niektorých krajín sa odzrkadľuje aj na životnom štýle ich obyvateľov. A ktorý národ je jeden z najpohodovejších, najuvoľnenejších a najbezstarostnejších? Grécko. Napriek ekonomickej kríze majú domáci v sebe lásku k pokojnému a nenáhliacemu sa životnému štýlu. A možno to je aj vďaka ich strave – je zdravá, ľahká a navyše chutná.

Šalát, syr, alebo oboje?

V Grécku sú mimoriadne obľúbené najrôznejšie šaláty, olivy, olej, paradajky, cesnak, cukety a syr. Všetko, čo sa dokonale hodí do šalátov. Aj u nás sa v jedálničkoch slovenských reštaurácií stretnete s gréckym šalátom. Tu je všetko zo spomenutej zeleniny, navyše hlávkový šalát a azda najznámejší grécky syr, feta. Je to jemný biely ovčí syr, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Ak si ho k tomu pokvapkáte kvalitným olivovým olejom, no skrátka nebíčko v papuľke.

Obľúbené sagnaky a tzatziky

Ďalším obľúbeným predjedlom je aj saganaki – vysmážaný syr bez príloh. No nečakajte mäsitý vysmážaný syr, z ktorého ešte kvapká olej. Tento je vysmažený len jemne, aby strúhanka nepotlačila jeho prirodzenú chuť.

A tým najznámejším a aj najjednoduchším predjedlom sú tzatziky. Je to postrúhaná nasolená šalátová uhorka, ktorá je zmiešaná v gréckom jogurte ochutená kôprom alebo cesnakom. Jedlo, ktoré by u nás konzumovali ľudia držiaci diétu  konzumujú Gréci už po stáročia.


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Miesto si nájde aj mäso

Možno by sa zdalo, že Gréci sú takmer výlučne vegetariáni. To však nie je pravda, no obvykle si doprajú chutné a hlavne kvalitné mäso. Ním je napríklad hovädzie alebo teľacie mäso. A nájdete ho v jednom z dvoch typických gréckych jedál.

Najznámejším gréckym jedlom je pravdepodobne gyros. Pomenovanie jedla nie je celkom presné, keďže gyros pôvodne označoval zmes gréckych korenín. Je to orezávané mäso opekané na ražni s prílohou. Kým v našich končinách dostanete gyros pravdepodobne v arabskom chlebe, pravý gyros v Grécku môže byť servírovaný s hranolkami a šalátom tzatziky.

Moussaka je typické grécke jedlo, asi druhé najznámejšíe. Sú to nakrájané zemiaky, ktoré sú prekryté mletým mäsom, obvykle hovädzím. Neodmysliteľné sú koreniny, paradajky a baklažány, ktoré dodávajú pokrmu charakteristickú príchuť. No a napokon obligátny bešamel, všetko zapiecť a pochúťka je na svete.

A s čím si pripiť?

Grécke vína sú svojou kvalitou známe po celom svete. Národným alkoholom je ale čosi iné ako víno. Typickým aperitívom je ouzo. Je to anýzová pálenka pre Slováka typickej 40% sily. Sú v nej aj stopy po fenykle, mäte, koriandri. Mnohým ľuďom však „nesadne“ a často krát je prvá ochutnávka aj tou poslednou. Preto je možno lepšie dopriať si ju v podobe jednoduchého drinku – stačí ľad, jeden panák ouza a 2-3 dcl citrónovej sýtenej malinovky (napríklad Sprite, 7up) .

Miernejšou a pre našinca bližšou je určite rakja. Táto hroznová pálenka je síce ostrá, no pripomína chuťou klasické slovenská pálenky zo slivky, marhule alebo inej plodiny. Najznámejšou je bezpochyby Metaxa. Chuťovo je podobná s brandy, líši sa dobou zrenia. A samozrejme aj použitými vínami na jej prípravu. Ak ste skutočný fajnšmeker a potrpíte si na kvalitu, siahnite po 7 hviezdičkovej fľaši.


Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?


Čo domov?

Ideálnym suvenírom je pravý grécky olivový olej, ak sa dá, vyskúšajte nejakú menšiu domácu značku. Hľadajte Extra Virgin s kyslosťou pod 0,8 percenta. Nenechajte sa zlákať lacnejším olivovým „pomace“ olejom, nižšia cena sa odráža na jeho kvalite. Vhodným darom je napríklad aj grécky med s orechami alebo sladká halva vyrábaná z tahini – teda pasty zo sézamových semiačok.

Gyros s tzatziky

Na cca 4 porcie potrebujeme:

  • 500 g kuracích pŕs
  • korenie gyros
  • olivový olej
  • soľ
  • zemiaky

Na tzatziky:

  • 400 g gréckeho jogurtu (alebo smotany)
  • 5-10 strúčikov cesnaku
  • 3 šalátové uhorky
  • koreniny tzatziky

Kuracie prsia nakrájame na malá pásiky, okoreníme ich a posolíme. Dáme na nejakú hodinku do chladničky. Kým budú v chladničke, nakrájame zemiaky na hranolčeky a o chvíľu ich dáme smažiť. Potom si urobíme tzatziky. Stačí očistiť uhorky, vybrať jadro a nastrúhať ich. Nastrúhanú uhorku stláčame, aby sme z nej odstránili všetku šťavu. Pridáme jogurt, rozpučený cesnak, soľ a koreniny tzatziky a dôkladne zamiešame. Vyberieme mäso z chladničky a približne 10 – 15 minút ho grilujeme. A môžeme podávať spolu s hranolkami a tzatziky. Podľa chuti s olivami, syrom, zeleninou.

Grécko je krásna krajina, ktorá sa nikam neponáhľa a jej obyvatelia žijú naozaj zdravo. Oveľa zdravšie ako my. Možno sa na dovolenke v Grécku ich kuchyňou inšpirujete a niečo z nej si odnesiete aj do našich, suchozemských podmienok. Grécka kuchyňa za to rozhodne stojí.


Ktoré grécke špeciality ste už vyskúšali? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: flickr.com/Chef Dimi, flickr.com/Chef Dimi
Odporúčame