Celiakia ako strašiak modernej doby: Viete, aké sú jej príznaky a ako by mal vyzerať jedálniček pacienta?

V prípade, že vám toto ochorenie diagnostikujú, nevešajte hlavu! (Zdroj: Freepik/master1305)

Celiakia je, bohužiaľ, čoraz rozšírenejšou chorobou na svete. Podľa štatistík až traja zo štyroch ľudí môžu trpieť týmto ochorením bez toho, aby o tom vedeli. Nemusí ísť o extrémne formy, prejaviť sa môže napríklad aj únavou, úbytkom na váhe, depresiou či radom iných zdravotných problémov. Ak na sebe spozorujete diskomfort, majte sa na pozore!

O čo ide?

Celiakia je chronické ochorenie imunitného systému tráviaceho traktu. Veľkým problémom je lepok, ktorý v tomto prípade telu prekáža. Nachádza sa v niektorých potravinách a surovinách, ako sú najmä obilniny – pšenica, jačmeň, ovos alebo raž. Pokiaľ človek trpí touto chorobou a ďalej konzumuje potraviny obsahujúce lepok, nedochádza k správnej absorpcii živín.

Príznaky

Môže sa prejaviť u kohokoľvek. Najčastejšie postihuje deti, u ktorých to môžete odpozorovať na základe hnačiek, silne zapáchajúcej stolice či úbytku váhy. Medzi typické príznaky patria aj črevné problémy – bolesť brucha, kŕče, plynatosť, hnačky, občasná zápcha, únava, depresia, anémia, strata váhy, osteoporóza…

Čo má celiatik konzumovať?

Vďakabohu, ponuka jedál, ktoré neobsahujú lepok je celkom pestrá. Celiatik môže úplne bez problému zaradiť do jedálnička tieto potraviny:

  • Plodiny a výrobky z nich: pohánka, pšeno, ryža, kukurica, zemiaky, strukoviny, quinoa, tapioka
  • Bezlepkové múky: pohánková, ryžová, pšenová, kukuričná, sójová…
  • Škroby z kukurice a zemiakov (Solamyl, Maizena…)
  • Mäso, údeniny, ryby, vajcia, tofu, plody mora…
  • Mlieko a mliečne výrobky (čerstvé mlieko, prírodné jogurty, syry, tvarohy, smotana, cmar…)
  • Zelenina a ovocie
  • Tuky: rastlinné oleje, maslo, masť, margarín, slanina
  • Sladkosti: med, cukor, hroznový cukor, fruktóza, glukózový sirup, čokoláda
  • Korenie: jednodruhové korenie (vyvarujte sa mixom), čisté nefarebné octy.

Čomu sa vyvarovať?

  • Pšenici, raži, jačmeňu, ovsu (chlieb a pečivo, cestoviny, knedle, kaše, múka, vločky, cesto, polotovary, hotové omáčky, strukovinové nátierky, instantné omáčky a polievky)
  • Mäsovým produktom obaľovaným v strúhanke, múkou zahusťovaným omáčkam, konzervám, polotovarom, paštétam, jaterniciam, tlačenkám…
  • Obaľovanej zelenine a syru
  • Obilnej káve, sladovým nápojom, pivu
  • Sladkostiam (piškóty, sušienky, sladové cukríky, oblátky, sladké drievko, pečivo)
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Najedzte sa do mladosti: Tipy ako si udržať kondíciu a výzor vďaka jedlu!

Ako by mala vyzerať strava celiatika?

Keď sa človek dozvie, že trpí celiakiou, musí sa začať okamžite držať špeciálnej stravy. Spočiatku ide o šetriacu diétu, ktorá je aj protihnačková – zo stravy sa vylúčia potraviny, ktoré nadúvajú, mlieko, tučné a vyprážané jedlá, korenené potraviny… Keď sa vám črevo uzdraví, môžete prejsť na pôvodnú stravu, avšak s výnimkou potravín obsahujúcich lepok.

Celiatik by sa mal stravovať pestro, plnohodnotne a prijímať veľa živín a vitamínov. Ideálne je, ak jete 5-6x denne, aby sa telo stíhalo vyrovnať s novou stravou.

V prípade, že vám toto ochorenie diagnostikujú, nevešajte hlavu! Moderná doba ponúka možnosti stravovania, pri ktorých ani nepocítite, že ste „iný“, než bežní ľudia.

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame