Nigella sativa, ľudovo známa ako černucha, je nenáročná letnička, ktorá sa v blízkovýchodných domácnostiach používa už po stáročia. Pochádza totiž z z juhozápadnej Ázie, no veľmi dobre sa jej darí aj v našich končinách. Semená černuchy majú horkú až mierne štipľavú chuť a vôňou pripomínajú oregano. Černucha sa však pri varení nevyužíva len ako dochucovadlo.
V indickej kultúre sa semená černuchy spracovávali na výrobu oleja, ktorý sa ďalej používal pri liečbe rôznych ochorení. Jeho využitie bolo prakticky bez vedľajších nežiaducich účinkov, a tak bolo jeho využitie v minulosti veľmi obľúbené. Väčšina pozitívnych účinkov sa pripisuje trom základným prírodným zložkám, no semená obsahujú aj vápnik, vlákninu, železo, draslík, bielkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Vďaka tomu má černucha analgetické, protiplesňové, protikŕčové, antibakteriálne, protizápalové účinky a pôsobí ako skvelý antioxidant.
Znižuje krvný tlak
Antihypertenzný účinok čiernych semien černuchy ocenia ľudia trpiaci hypertenziou, teda vysokým krvným tlakom. Každodenné dlhodobé užívanie extraktu z čiernych semien má pozitívny účinok na zníženie krvného tlaku u pacientov s miernejšou formou hypertenzie. Okrem toho majú semená schopnosť znížiť zlý cholesterol v krvi, a tak všeobecne pozitívne vplývajú na celkovú kondíciu srdca.
Mohlo by vás zaujať: Silná dvojka proti nadúvaniu: Dochuťte jedlá rascou alebo anízom
Upravuje cukrovku typu 2
Indickí vedci skúmali vplyv černuchy u pacientov trpiacich cukrovkou typu 2 a podľa ich štúdie z roku 2010 môžu už 2 g čiernych semien pri pravidelnom užívaní znížiť hladinu cukru v krvi diabetikov. Navyše pôsobia aj na správnu funkciu beta-buniek pankreasu, a tak sú užitočné aj pri prevencii vzniku cukrovky.
Podporuje funkciu pečene
Pečeň, ako dobre vieme, plní funkciu akejsi továrne. Má za úlohu odstrániť z tela toxíny, a preto jej správna funkcia je pre život nevyhnutná. O jej podporu sa významnou mieru môže postarať olej z černuchy siatej. V štúdii publikovanej v Európskej revue pre lekárske a farmakologické vedy v roku 2013 sa píše o konkrétnych výsledkoch a účinkoch černuchy na pečeň a obličky. Ukázalo sa, že olej zlepšuje obranný mechanizmus pečene a obličiek a zároveň redukuje komplikácie pri ochoreniach spojených s týmito orgánmi.
Mohlo by vás zaujať: Vynikajúci oreganový olej: Zbaví vaše telo plesní aj baktérií
Posilňuje pamäť
Schopnosť zapamätať sa vám môže výrazne zlepšiť pri konzumácii černuchy, pretože ako antioxidant má táto rastlina schopnosť chrániť neuróny v mozgu. Podľa štúdie z roku 2013 uverejnenej v časopise Etnofarmakológia došlo u ľudí, ktorí pravidelne užívali 500 mg čiernych semien černuchy, k výraznému zlepšeniu pamäte a pozornosti.
Chráni pleť a zlepšuje jej kvalitu
Pravidelné používanie čierneho oleja zo semien černuchy výdatne napomáha k zlepšeniu kvality pleti. Jeho antioxidačné, protizápalové a hydratačné vlastnosti pomáhajú pri regenerácii pokožky a po jeho aplikácii priamo na pokožku bude vaša pleť žiarivejšia, prirodzene zdravá a vitálna.
Mohlo by vás zaujať: Päť korení pre zdravie: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?
Spomaľuje stratu vlasov
Olej zo semien černuchy pomáha znižovať aj vypadávanie vlasov. Spomínané silné antioxidačané a najmä antimikrobiálne vlastnosti posilňujú vlasové folikuly, čo vedie k spomaleniu procesu vypadávania vlasov. Okrem toho olej bráni rôznym infekciám, ktoré môžu byť príčinou vypadávania vlasov. Navyše má vlasy hydratuje, chráni pred poškodením a urýchľuje ich rast. Ak ich teda chcete použiť na vlasy, stačí zmiešať rovnaké množstvo olivového a černuchového oleja, zahriať a natrieť priamo na pokožku hlavy. Olej nechajte pôsobiť 30 minút, potom dôkladne zmyte vodou a šampónom.
Ak sa však rozhodnete černuchu pridávať priamo do vašich jedál, prípadne konzumovať priamo, neprekračujte množstvo 3 čajových lyžičiek denne. Pokiaľ chcete použiť olej na priamu aplikáciu, odborníci odporúčajú ho riediť s olivovým či sezamovým olejom.
Na čo všetko používate černuchu vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na