Chutné a rýchle recepty na patizón: Ktorý si pripravíte vy?

patizón recept

Patizón viete pripraviť na rôzne spôsoby (Zdroj: GettyImages)

Tekvice, patizóny či cukiny sú na pestovanie mimoriadne nenáročné, rastú rýchlo a v kuchyni sú neobyčajne praktické. Výborne chutia, no sú tiež univerzálne. To si dokážeme aj v nasledujúcej trojici receptov na patizónový paprikáš, plnený patizón a tiež kroketky.

Žlté či biele patizóny sa od tekvíc mierne odlišujú, keďže nemajú okrúhly, ale skôr sploštený tvar disku so zvlnenými okrajmi. Sú plné vitamínov a minerálov. Špecifický je nízky obsah sodíka. To ho predurčuje ako veľmi dobrú zložku potravy pre ľudí trpiacich srdcovo-cievnymi problémami, alebo ochoreniami obličiek. Okrem toho majú patizóny nízky obsah kalórií a sú teda pomocníkom pri rôznych redukčných diétach. Vďaka minimálneho obsahu sacharidov je vhodný aj pre diabetikov.

Paprikáš z patizónov

Potrebujeme:

  • 100 g cibule
  • 60 g oleja
  • mletú červenú papriku
  • soľ
  • 800 g patizónov
  • 2 dl kyslej smotany
  • 10 g hladkej múky

Postup: Na oleji zapeníme na jemno pokrájanú cibuľu. Pridáme červenú papriku a následne aj na menšie kocky pokrájané patizóny. Podlejeme vodou a dusíme, kým patizóny nebudú mäkké. So smotanou zmiešame dve lyžice omáčky, pridáme múku a vlejeme ju späť do hrnca, aby sa smotana nezrazila. Vhodnou prílohou sú halušky alebo slané pečivo.

Patizónové krokety

Potrebujeme:

  • 1 stredne veľký patizón
  • soľ
  • 3 vajcia
  • 6 PL ovsených vločiek
  • 1 PL polohrubej múky
  • olej

Postup: Patizón nastrúhame na stredne hrubom strúhadle. Posolíme ho a necháme ho približne desať minút odpočívať. Rukou vytlačíme prebytočnú šťavu, pridáme ovsené vločky, žĺtky, múku. Pripravíme si sneh, ktorý do cesta zľahka vmiešame. Krokety tvarujeme polievkovou lyžicou a vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame s opekanými zemiakmi, tatárskou omáčkou alebo so zeleninovým šalátom.

Plnený patizón

Potrebujeme:

  • 2 patizóny
  • 700 g mletého bravčového pliecka
  • 2 žemle
  • 2 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • 150 g tvrdého syra
  • olej
  • cesnak
  • soľ a čierne korenie

Postup: V patizónoch vykrojíme okrúhlu dieru. Vykrojenú časť nakrájame na tenké rezance. V mlieku namočené žemle zmiešame s mletým mäsom, vajcami, pridáme čierne korenie. Dobre premiešame, na záver pridáme nakrájané kúsky patizónu. Zmesou naplníme pripravené patizóny, zakryjeme alobalom a dáme piecť. Pečieme, kým mäso nie je hotové, na koniec ešte patizóny posypeme nastrúhaným syrom.

 ledujte náš Facebook  

Zdroj: plnielanu.sk, gettyimages, Milan
Odporúčame