Tekvice, patizóny či cukiny sú na pestovanie mimoriadne nenáročné, rastú rýchlo a v kuchyni sú neobyčajne praktické. Výborne chutia, no sú tiež univerzálne. To si dokážeme aj v nasledujúcej trojici receptov na patizónový paprikáš, plnený patizón a tiež kroketky.
Žlté či biele patizóny sa od tekvíc mierne odlišujú, keďže nemajú okrúhly, ale skôr sploštený tvar disku so zvlnenými okrajmi. Sú plné vitamínov a minerálov. Špecifický je nízky obsah sodíka. To ho predurčuje ako veľmi dobrú zložku potravy pre ľudí trpiacich srdcovo-cievnymi problémami, alebo ochoreniami obličiek. Okrem toho majú patizóny nízky obsah kalórií a sú teda pomocníkom pri rôznych redukčných diétach. Vďaka minimálneho obsahu sacharidov je vhodný aj pre diabetikov.
Paprikáš z patizónov
Potrebujeme:
- 100 g cibule
- 60 g oleja
- mletú červenú papriku
- soľ
- 800 g patizónov
- 2 dl kyslej smotany
- 10 g hladkej múky
Postup: Na oleji zapeníme na jemno pokrájanú cibuľu. Pridáme červenú papriku a následne aj na menšie kocky pokrájané patizóny. Podlejeme vodou a dusíme, kým patizóny nebudú mäkké. So smotanou zmiešame dve lyžice omáčky, pridáme múku a vlejeme ju späť do hrnca, aby sa smotana nezrazila. Vhodnou prílohou sú halušky alebo slané pečivo.
Patizónové krokety
Potrebujeme:
- 1 stredne veľký patizón
- soľ
- 3 vajcia
- 6 PL ovsených vločiek
- 1 PL polohrubej múky
- olej
Postup: Patizón nastrúhame na stredne hrubom strúhadle. Posolíme ho a necháme ho približne desať minút odpočívať. Rukou vytlačíme prebytočnú šťavu, pridáme ovsené vločky, žĺtky, múku. Pripravíme si sneh, ktorý do cesta zľahka vmiešame. Krokety tvarujeme polievkovou lyžicou a vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame s opekanými zemiakmi, tatárskou omáčkou alebo so zeleninovým šalátom.
Plnený patizón
Potrebujeme:
- 2 patizóny
- 700 g mletého bravčového pliecka
- 2 žemle
- 2 dl mlieka
- 2 vajcia
- 150 g tvrdého syra
- olej
- cesnak
- soľ a čierne korenie
Postup: V patizónoch vykrojíme okrúhlu dieru. Vykrojenú časť nakrájame na tenké rezance. V mlieku namočené žemle zmiešame s mletým mäsom, vajcami, pridáme čierne korenie. Dobre premiešame, na záver pridáme nakrájané kúsky patizónu. Zmesou naplníme pripravené patizóny, zakryjeme alobalom a dáme piecť. Pečieme, kým mäso nie je hotové, na koniec ešte patizóny posypeme nastrúhaným syrom.
Module ID attribute is required!
Zdieľať na