Chutné a rýchle recepty na patizón: Pripravte si ho na množstvo spôsobov

Patizón

gettyimages

Tekvice, patizóny či cukiny sú na pestovanie mimoriadne nenáročné, rastú rýchlo a v kuchyni sú neobyčajne praktické. Výborne chutia, no sú tiež univerzálne. To si dokážeme aj v nasledujúcej trojici receptov na patizónový paprikáš, plnený patizón a tiež kroketky.

Žlté či biele patizóny sa od tekvíc mierne odlišujú, keďže nemajú okrúhly, ale skôr sploštený tvar disku so zvlnenými okrajmi. Sú plné vitamínov a minerálov. Špecifický je nízky obsah sodíka. To ho predurčuje ako veľmi dobrú zložku potravy pre ľudí trpiacich srdcovo-cievnymi problémami, alebo ochoreniami obličiek. Okrem toho majú patizóny nízky obsah kalórií a sú teda pomocníkom pri rôznych redukčných diétach. Odporúčajú sa tiež pre diabetikov, vďaka minimálnemu obsahu sacharidov.

Paprikáš z patizónov

Potrebujeme:

  • 100 g cibule
  • 60 g oleja
  • mletú červenú papriku
  • soľ
  • 800 g patizónov
  • 2 dl kyslej smotany
  • 10 g hladkej múky

Postup: Na oleji zapeníme na jemno pokrájanú cibuľu. Pridáme červenú papriku a následne aj na menšie kocky pokrájané patizóny. Podlejeme vodou a dusíme, kým patizóny nebudú mäkké. So smotanou zmiešame dve lyžice omáčky, pridáme múku a vlejeme ju späť do hrnca, aby sa smotana nezrazila. Vhodnou prílohou sú halušky alebo slané pečivo.

Patizónové krokety

Potrebujeme:

  • 1 stredne veľký patizón
  • soľ
  • 3 vajcia
  • 6 PL ovsených vločiek
  • 1 PL polohrubej múky
  • olej

Postup: Patizón nastrúhame na stredne hrubom strúhadle. Posolíme ho a necháme ho približne desať minút odpočívať. Rukou vytlačíme prebytočnú šťavu, pridáme ovsené vločky, žĺtky, múku. Pripravíme si sneh, ktorý do cesta zľahka vmiešame. Krokety tvarujeme polievkovou lyžicou a vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame s opekanými zemiakmi, tatárskou omáčkou alebo so zeleninovým šalátom.

Plnený patizón

Potrebujeme:

  • 2 patizóny
  • 700 g mletého bravčového pliecka
  • 2 žemle
  • 2 dl mlieka
  • 2 vajcia
  • 150 g tvrdého syra
  • olej
  • cesnak
  • soľ a čierne korenie

Postup: V patizónoch vykrojíme okrúhlu dieru. Vykrojenú časť nakrájame na tenké rezance. V mlieku namočené žemle zmiešame s mletým mäsom, vajcami, pridáme čierne korenie. Dobre premiešame, na záver pridáme nakrájané kúsky patizónu. Zmesou naplníme pripravené patizóny, zakryjeme alobalom a dáme piecť. Pečieme, kým mäso nie je hotové, na koniec ešte patizóny posypeme nastrúhaným syrom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, gettyimages, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close