Počuli ste už o polievke Pho? Tanier plný chutí a zdravia s minimom kalórií

Polievka Pho

Pho polievka bude exotikou vo vašej kuchyni, jej príprava je celkom jednoduchá (Zdroj: GettyImages)

Aj vy ste už počuli o Pho polievke? Ide o jedno z najtradičnejších jedál, ktoré pochádza z Vietnamu. Domáci ju tam konzumujú takmer neustále. Zaujímavosťou je, že ju podávajú vo veľkých, niekedy až litrových miskách. Niet sa čo čudovať, ak ju vyskúšate, bude obľúbenou exotikou aj vo vašej kuchyni.

Silný vývar je základ

Nazýva sa aj Pho Bo a jej základ tvorí silný vývar, ktorý obsahuje hovädzie mäso a kosti. Povráva sa, že ruku k tvorbe receptu priložili aj Francúzi. Práve oni vraj naučili Vietnamcov konzumovať hovädzie mäso. Vďaka nemu je polievka dostatočne sýta a vhodná aj ako jednochodový obed.

Doplnená býva tradičnými ryžovými rezancami a špecifickú chuť jej dodávajú čerstvé bylinky. Najmä koriander, jarná cibuľka a thajská bazalka. Správny šmrnc získa navyše taktiež vďaka neodmysliteľnej limetke. Na dochutenie sa odporúča použiť vietnamskú mätu a klíčky mungo. Aby ste podporili typickú vôňu, budete potrebovať zázvor, kardamón, škoricu a hviezdičku anízu. Nebojte sa, všetky ingrediencie dnes poľahky zoženiete.

Druhy polievky Pho

Pho polievka prešla dlhoročným vývojom v rôznych oblastiach, no a každá, samozrejme, pridala to svoje. Dnes rozlišujeme niekoľko druhov tejto polievky, ktorú si zamilovali ľudia po celom svete.

  • Pho Thap Cam – Klasická Pho polievka je doplnená o viac druhov mäsa a ich kombináciu. Na prekvapenie mnohých sa však do nej pridáva aj tofu. Na prvý pohľad ide možno o zvláštnu kombináciu, avšak vo výsledku ide o súhrn vyvážených a zaujímavých chutí.
  • Pho Ga – Klasický hovädzí vývar s hovädzím mäsom sa nahradí tým kuracím.
  • Pho Vit – Základ polievky tvorí kačacie mäso.
  • Pho Chay – Vietnamci myslia aj na vegetariánov. Polievku tvorí buď mäsový vývar podávaný bez mäsa, alebo silný koreňový zeleninový vývar. Dopĺňa sa rybacou omáčkou a sýtosť jej zabezpečuje opražené a nadrobno nakrájané tofu.

Zdravá aj chutná

Aj keď sa vám môže zdať, že ide o normálny vývar, nie je to tak. Pho vďaka čerstvým bylinkám prevonia byt. Kvôli limetke bude mať polievka exotický nádych, ktorý vás mysľou prenesie do ďalekého Vietnamu. Tento pokrm má taktiež blahodarné účinky aj na ľudský organizmus. Najmä, ak použijete kvalitné suroviny.

Je známe, že silný mäsový vývar pomáha kostiam, šľachám a je zdrojom kolagénu či radu minerálov ako je horčík, železo aj vápnik. Vývar ako taký podporuje imunitu aj zdravé trávenie. Odporúčame ho preto jesť najmä počas chladnejších dní, kedy príjemne zahreje. Plus vo vietnamskej polievke nájdu aj tí, ktorí si radi dávajú pozor na svoju postavu. Okrem toho, že zasýti na dlhé hodiny, jedna porcia obsahuje len približne 352 kalórií. Pripravte si Pho polievku aj vy doma. Na našej stránke nájdete hneď niekoľko jednoduchých receptov.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame