Čokoládové, citrónové, pistáciové: Vyskúšajte muffiny na rôzne spôsoby

Čokoládové muffiny

thinkstockphotos.com

Muffiny patria k obľúbeným receptom moderných cukrárok a okrem skvelej chuti a rôznych variácií je ich prednosťou aj jednoduchá príprava. Možno ste zvyknutí na klasické muffinky z bieleho cesta s kúskami čokolády, no zaručene vám zachutia i tieto trošku menej tradičné variácie a príchute.

Čokoládové muffiny

Potrebujeme:

  • 1 a 1/3 šálky hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku na pečenie
  • ¾ šálky kakaového prášku
  • štipku soli
  • 3 polievkové lyžice zmäknutého masla
  • 1,5 šálky cukru
  • 2 vajcia
  • ¾ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálku mlieka

Postup: Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Na plech si poukladáme košíčky na muffiny. Do väčšej misky preosejeme najskôr múku, prášok na pečenie, kakao a pridáme aj soľ. V inej miske spolu vymiešame maslo s cukrom, kým nevznikne svetlá nadýchaná hmota. Potom pridáme vajcia aj vanilku a všetko spolu vymiešame. Keď vznikne jednoliata hmota, striedavo k nej pridávame múčnu zmes spolu s mliekom. Nakoniec všetko spolu dôkladne premiešane. Muffinovým cestom plníme košíčky asi do 3/4. Po pätnástich minútach pečenia pichneme špáradlom do jedného kúska muffinu a ak ho vytiahneme čistý, môžeme rúru vypnúť, muffiny sú hotové.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Muffiny bez múky a cukru: Blesková dobrota hotová za pár minút


Jahodové muffiny

Potrebujeme:

  • 10 polievkových lyžíc masla izbovej teploty
  • ¾ šálky hnedého cukru
  • 3 vajcia
  • 1 a ¾ šálky múky s prísadou kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • ¼ šálky čerstvých nakrájaných jahôd
  • 1 čajovú lyžičku jahodovej arómy

Postup: Rúru predhrejeme na 165 stupňov. Pripravíme si 12 košíčkov na muffiny, ktoré vymastíme troškou masla. Vo väčšej miske spolu pomocou mixéra vymiešame maslo spolu s cukrom, až kým nevznikne nadýchaná hmota. Postupne pridávame vajcia a nakoniec vmiešame aj jahodovú arómu. V inej miske rozmiešame múku s prídavkom kypriaceho prášku spolu so soľou a sypkú zmes primiešame k „mokrej“ tak, aby sa všetky ingrediencie spojili. Pridáme aj kúsky čerstvých jahôd – zopár si necháme aj na vrch zmesi v košíčkoch. Pomocou lyžice rozdelíme cesto do pripravených košíčkov. Pečieme pri teplote 165 stupňov asi 25 minút a po dopečení môžeme muffiny poliať jahodovou alebo čokoládovou polevou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Dvojčokoládové muffiny: Vydržia šťavnaté a výborné aj niekoľko dní


Citrónové muffiny

Potrebujeme:

  • 3 šálky múky s prísadou kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • 1 šálku masla izbovej teploty
  • 2 šálky cukru
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • citrónovú kôru z dvoch väčších citrónov
  • 1 šálku plnotučného mlieka
  • 2,5 polievkovej lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na citrónovú polevu potrebujeme:

  • 2 šálky smotany na šľahanie
  • ¾ šálky práškového cukru
  • 1,5 polievkovej lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Pripravíme si 30 papierových košíčkov. Do väčšej misky preosejeme múku a pridáme k nej soľ. V inej miske mixérom vymiešame z masla a cukru jemnú nadýchanú hmotu. Postupne pridávame aj vajcia, nakoniec primiešame aj vanilkový extrakt s citrónovou kôrou. Do maslovo-citrónovej hmoty jemne primiešame tretinu múky, potom polovicu pripravenej šálku mlieka a rovnako polovicu citrónovej šťavy a všetko premiešame. Potom znovu primiešame tretinu múky a zvyšné mlieko s citrónovou šťavou. Nakoniec prisypeme zvyšok múky. Zmes jemne zmiešame dokopy a napĺňame košíčky do troch štvrtín a pečieme asi 17 minút. Potom muffiny z rúry vytiahneme a necháme dôkladne vychladnúť.

Polevu pripravíme tak, že v miske mixérom na nízkom stupni šľaháme šľahačku dovtedy, kým nezačne hustnúť. Potom striedavo pridávame práškový cukor a citrónovú šťavu a zároveň miešame. Keď sú všetky ingrediencie v miske, môžeme šľahať na vyššom stupni ďalších 5 minút. Zmesou natrite vychladnuté muffiny a nechajte zachladiť v chladničke.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Čokoládové cookies: Jednoduché koláčiky, ktorým prídete na chuť


Pistáciové muffiny

Potrebujeme:

  • 1 šálku pražených nesolených pistácií
  • 1,5 šálky kryštálového cukru
  • 1,5 šálky hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku na pečenie
  • štipku soli
  • ¾ šálky masla izbovej teploty
  • 4 väčšie vajcia
  • 2/3 šálky mlieka izbovej teploty
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu

Postup: Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Pripravíme si 24 papierových košíčkov na muffiny. Pomocou ponorného mixéra vymiešame pistácie s polovicou pripraveného cukru, až kým sa pistácie nepodrvia na prášok. Do väčšej misky preosejeme hladkú múku, prášok na pečenie a pridáme aj soľ. Všetko zmiešame. V inej miske zmiešame mixérom zvyšok cukru a maslom a keď je zmes dôkladne vymiešaná, postupne pridávame a mixujeme vajcia. V ďalšej miske zmiešame mlieko s vanilkovým extraktom. Následne do maslovej hmoty striedavo jemne primiešavame múčnu i mliečnu zmes v malých dávkach. Keď je cesto spojené, pridáme aj pistáciovú zmes. Pomocou lyžice plníme pripravené košíčky do dvoch tretín. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút.


Aké muffiny si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame