Čokoládové, citrónové, pistáciové: Vyskúšajte muffiny na rôzne spôsoby

Čokoládové muffiny

thinkstockphotos.com

Muffiny patria k obľúbeným receptom moderných cukrárok a okrem skvelej chuti a rôznych variácií je ich prednosťou aj jednoduchá príprava. Možno ste zvyknutí na klasické muffinky z bieleho cesta s kúskami čokolády, no zaručene vám zachutia i tieto trošku menej tradičné variácie a príchute.

Čokoládové muffiny

Potrebujeme:

  • 1 a 1/3 šálky hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku na pečenie
  • ¾ šálky kakaového prášku
  • štipku soli
  • 3 polievkové lyžice zmäknutého masla
  • 1,5 šálky cukru
  • 2 vajcia
  • ¾ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálku mlieka

Postup: Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Na plech si poukladáme košíčky na muffiny. Do väčšej misky preosejeme najskôr múku, prášok na pečenie, kakao a pridáme aj soľ. V inej miske spolu vymiešame maslo s cukrom, kým nevznikne svetlá nadýchaná hmota. Potom pridáme vajcia aj vanilku a všetko spolu vymiešame. Keď vznikne jednoliata hmota, striedavo k nej pridávame múčnu zmes spolu s mliekom. Nakoniec všetko spolu dôkladne premiešane. Muffinovým cestom plníme košíčky asi do 3/4. Po pätnástich minútach pečenia pichneme špáradlom do jedného kúska muffinu a ak ho vytiahneme čistý, môžeme rúru vypnúť, muffiny sú hotové.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Muffiny bez múky a cukru: Blesková dobrota hotová za pár minút


Jahodové muffiny

Potrebujeme:

  • 10 polievkových lyžíc masla izbovej teploty
  • ¾ šálky hnedého cukru
  • 3 vajcia
  • 1 a ¾ šálky múky s prísadou kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • ¼ šálky čerstvých nakrájaných jahôd
  • 1 čajovú lyžičku jahodovej arómy

Postup: Rúru predhrejeme na 165 stupňov. Pripravíme si 12 košíčkov na muffiny, ktoré vymastíme troškou masla. Vo väčšej miske spolu pomocou mixéra vymiešame maslo spolu s cukrom, až kým nevznikne nadýchaná hmota. Postupne pridávame vajcia a nakoniec vmiešame aj jahodovú arómu. V inej miske rozmiešame múku s prídavkom kypriaceho prášku spolu so soľou a sypkú zmes primiešame k „mokrej“ tak, aby sa všetky ingrediencie spojili. Pridáme aj kúsky čerstvých jahôd – zopár si necháme aj na vrch zmesi v košíčkoch. Pomocou lyžice rozdelíme cesto do pripravených košíčkov. Pečieme pri teplote 165 stupňov asi 25 minút a po dopečení môžeme muffiny poliať jahodovou alebo čokoládovou polevou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Dvojčokoládové muffiny: Vydržia šťavnaté a výborné aj niekoľko dní


Citrónové muffiny

Potrebujeme:

  • 3 šálky múky s prísadou kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • 1 šálku masla izbovej teploty
  • 2 šálky cukru
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • citrónovú kôru z dvoch väčších citrónov
  • 1 šálku plnotučného mlieka
  • 2,5 polievkovej lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na citrónovú polevu potrebujeme:

  • 2 šálky smotany na šľahanie
  • ¾ šálky práškového cukru
  • 1,5 polievkovej lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Pripravíme si 30 papierových košíčkov. Do väčšej misky preosejeme múku a pridáme k nej soľ. V inej miske mixérom vymiešame z masla a cukru jemnú nadýchanú hmotu. Postupne pridávame aj vajcia, nakoniec primiešame aj vanilkový extrakt s citrónovou kôrou. Do maslovo-citrónovej hmoty jemne primiešame tretinu múky, potom polovicu pripravenej šálku mlieka a rovnako polovicu citrónovej šťavy a všetko premiešame. Potom znovu primiešame tretinu múky a zvyšné mlieko s citrónovou šťavou. Nakoniec prisypeme zvyšok múky. Zmes jemne zmiešame dokopy a napĺňame košíčky do troch štvrtín a pečieme asi 17 minút. Potom muffiny z rúry vytiahneme a necháme dôkladne vychladnúť.

Polevu pripravíme tak, že v miske mixérom na nízkom stupni šľaháme šľahačku dovtedy, kým nezačne hustnúť. Potom striedavo pridávame práškový cukor a citrónovú šťavu a zároveň miešame. Keď sú všetky ingrediencie v miske, môžeme šľahať na vyššom stupni ďalších 5 minút. Zmesou natrite vychladnuté muffiny a nechajte zachladiť v chladničke.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Čokoládové cookies: Jednoduché koláčiky, ktorým prídete na chuť


Pistáciové muffiny

Potrebujeme:

  • 1 šálku pražených nesolených pistácií
  • 1,5 šálky kryštálového cukru
  • 1,5 šálky hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku na pečenie
  • štipku soli
  • ¾ šálky masla izbovej teploty
  • 4 väčšie vajcia
  • 2/3 šálky mlieka izbovej teploty
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu

Postup: Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Pripravíme si 24 papierových košíčkov na muffiny. Pomocou ponorného mixéra vymiešame pistácie s polovicou pripraveného cukru, až kým sa pistácie nepodrvia na prášok. Do väčšej misky preosejeme hladkú múku, prášok na pečenie a pridáme aj soľ. Všetko zmiešame. V inej miske zmiešame mixérom zvyšok cukru a maslom a keď je zmes dôkladne vymiešaná, postupne pridávame a mixujeme vajcia. V ďalšej miske zmiešame mlieko s vanilkovým extraktom. Následne do maslovej hmoty striedavo jemne primiešavame múčnu i mliečnu zmes v malých dávkach. Keď je cesto spojené, pridáme aj pistáciovú zmes. Pomocou lyžice plníme pripravené košíčky do dvoch tretín. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút.


Aké muffiny si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close