Nepríjemné ochorenie zvyšuje riziku vzniku cukrovky: Hrozí aj vám?

staršia pani

Komu hrozí toto ochorenie? (Zdroj: GettyImages)

Prediabetes, nepríjemná choroba, ktorou v súčasnosti trpia mnohí ľudia. Je to stav, ktorý znamená zvýšené riziko vzniku cukrovky. V súčasnosti je na Slovensku evidovaných viac ako 350 000 pacientov s diabetom, no viac ako 100 000 ľudí nie je diagnostikovaných.

Za pojmom prediabet sa skrýva stav pacientov, u ktorých sú hladiny krvného cukru príliš vysoké na to, aby sa považovali za normálne. Avšak nespĺňajú kritériá pre zjavnú cukrovku, ale vyšším vekom sa pravdepodobnosť jej nástupu zvyšuje. Medzi rizikové faktory prediabetu patria vysoký krvný tlak, obezita, nadváha či syndróm polycystických vaječníkov. Taktiež aj pozitívna rodinná anamnéza výskytu diabetu mellitu druhého typu alebo metabolického syndrómu. Ochorenie väčšinou diagnostikujú pacientovi náhodne, keďže je bezpríznakové.

Príčiny vzniku cukrovky

Medzi príčiny, ktoré zvyšujú riziko vzniku, patria dedičnosť, obezita, nedostatok fyzickej aktivity aj stres. Najčastejšie však ide o kombináciu všetkých príčin. Pacienti s prediabetom majú relatívne vysoké riziko rozvoja cukrovky v budúcnosti, ale aj vysoké riziko pre kardiovaskulárne ochorenie, teda predpoklad na srdcový infarkt či mozgovú mŕtvicu. Diabetes mellitus je chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín alebo sa ho netvorí dostatok, prípadne ho organizmus nedokáže správne využiť. Inzulín pomáha vstrebávať glukózu z krvi do tkanív, ktoré ho využívajú na svoju činnosť.

Spotrebovanie glukózy je dôležité

Ak sa glukóza správne nespotrebuje, začne sa hromadiť a jej hladina v krvi sa s každým jedlom zvyšuje. Jej nadmerné množstvo v krvi postupne ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá. Práve toto je príčinou neskorších komplikácií, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, poškodenie obličiek, nervov a ďalšie ochorenia, ktoré so sebou diabetes prináša.

Diabetologička Viera Doničová vysvetlila, že technológia liečby samotnej cukrovky postupuje rýchlym krokom, a to vďaka novým technológiám. Život pacienta s diabetom je podľa jej slov neustálym procesom manažovania toho, čo zje a ako jedlo vplýva na stav jeho glykémie. „Neinvazívny spôsob pravidelného merania glykémie (CGM) je taký, ktorý nevyžaduje vpich senzoru pod kožu, ale je schopný získať informáciu o hladine krvného cukru bez zásahu do tela diabetika,“ priblížila jednu z technológií, ktorá sa pri liečbe využíva. CGM tak poskytuje štatistiku meraní, ktoré zjednodušujú nastavenie a časovanie inzulínu, ako aj vhodné dávkovanie.

Syndróm diabetickej nohy

Jednou z nepríjemností, ktoré ochorenie prináša, je diabetická noha. Tá je zároveň jedným z hlavných dôvodov hospitalizácie pacientov s diabetom. Podieľa sa na zvyšovaní morbidity a mortality a v Európe a je najčastejšou netraumatickou príčinou amputácie končatiny.

Odhaduje sa, že asi len u desiatich percent diabetikov je pri návšteve lekára skontrolovaný aj stav dolných končatín. Potrebné je každodenné vyšetrenie chodidiel samotným pacientom alebo príbuzným. Pre syndróm diabetickej nohy ju na Slovensku každoročne amputujú viac ako 450 pacientom s diabetom. Pozrite si náučné video o tom, ako ošetrovať takto postihnutú končatinu.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: TASR

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close