Netradične tradičná. Aj takto by sme opísali dnešný koláč. Jeho základ tvorí bábovka, ktorá sa však v našej rodine až s takým nadšením nestretáva, pretože je vraj suchá. Keď sa ale v chladničke objavili zvyšný tvaroh a drobné ovocie, bolo rozhodnuté. Ide sa skúšať nová bábovka!
Potrebujeme
- 4 vajíčka
- 2,5 hrnčeka špaldovej múky
- 1 prášok na pečenie
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1 hrnček mlieka
- 3 PL holandského kakaaa
- 3 dcl oleja
- 1 trstinový cukor s citrónom
- 500 g jemného polotučného tvarohu
- maliny (alebo iné drobné ovocie)
Postup
Bielky oddelíme od žĺtkov, použijeme pri tom väčšie misy. Bielky následne vyšľaháme na sneh.
Žĺtky zmiešame s cukrom, za stáleho šľahania pridáme olej, múku a kypriaci prášok.
Aby sme to celé zjemnili, pridáme aj hrnček mlieka. My sme mali polotučné bezlaktózové, ale je na vás, aké použijete.
Na záver primiešame aj sneh z bielkov. Hotovo, cesto máme urobené.
Teraz ideme na plnku, ktorý je v zásade veľmi veľmi jednoduchá. V menšej miske zmiešame tvaroh s trstinovým citrónovým cukrom. Ten nám tvaroh perfektne dochutí a prevonia. Potom môžeme ísť vrstviť do formy.
Formu poriadne vytrieme olejom a vysypeme múkou. Polovicu z cesta teraz vlejeme do formy. Následne do stredu pridáme tvarohovú plnku, avšak nejdeme s ňou úplne ku kraju.
Pridáme umyté maliny, ktoré jemne vtlačíme do cesta. Na záver navrch vylejeme zvyšné cesto, ktoré sme zmiešali s kakaom. Pečieme približne hodinku na 160 stupňoch, avšak riaďte sa tým, ako poznáte svoju rúru. O upečení sa môžete presvedčiť tým, ak pichnete do koláča špajdľu.
Zdieľať na
Zdieľaní