Na domácu granola nedáme dopustiť. Granola je v podstate úplne jednoduchý pokrm zo základných surovín a často sa propaguje ako príklad zdravšieho maškrtenia. No v kupovaných granolách sa často nachádzajú veci, ktoré tam vlastne ani netreba. Alebo aspoň nie v takých množstvách.
Pri tejto domácej granole vieme úplne presne, čo sme použili. Je ideálna do jogurtu alebo tvarohu, alebo len tak na zobkanie. Ale aj s takouto domácou granolou opatrne, ak si práve strážite líniu.
Potrebujeme
- 270 g ovsených vločiek
- 130 g mix orieškov
- 60 g mix semiačok
- 20 g strúhaného kokosu
- 100 až 120 g medu
- 60 g kokosového oleja
- 1 PL škorice
- 2 PL kakaa
- 1/2 ČL soli
- horká čokoláda (voliteľné)
Postup
Vhodnejšie sú hrubé, respektíve celé ovsené vločky namiesto jemných, prípadne ich kombinácia. Čo sa týka orechov, tie môžete ponechať celé alebo ich nasekať na menšie kusy.

V miske zmiešame vločky, orechy, semienka, kokos, škoricu a soľ.

V druhej miske rozmiešame med, roztopený kokosový olej a kakao.

Túto zmes následne vylejeme do vločiek a premiešame. Najprv sa môže zdať, že je zmesi málo, len ju treba naozaj pár minút dôkladne vmiešať a chrbtom lyžice poriadne porozotierať po vločkách.

Vločky rozprestrieme na plech a pečieme na 160 °C približne 20 až 25 minút. Vločky treba počas pečenia párkrát premiešať (my sme ich premiešali počas pečenia trikrát). Odporúčame vločky sledovať, pretože sa môžu ľahko prepiecť a pri tmavej kakaovej farbe je to ťažšie vidieť. Tiež odporúčame použiť o niečo väčší plech než je na fotke, aby boli vločky viac rozprestrené a nie na kope.

Po upečení necháme vločky na plechu celkom vychladnúť, aby pekne stvrdli a schrumkaveli. Nedávajte ich do nádoby skôr, pretože zvlhnú. Na záver môžete do vychladnutej granoly primiešať kúsky nasekanej čokolády. Granolu skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe.

Chystáte sa do kúpeľov či wellness? Vyberte si z týchto najlepších
Zdieľať na