FOTORECEPT Čo na zdravé raňajky? Domáca granola je našou stálicou, malí aj veľkí ju milujú!

Domáca granola

Domáca granola je ideálny spôsob ako maškrtiť zdravo (Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Na domácu granola nedáme dopustiť. Granola je v podstate úplne jednoduchý pokrm zo základných surovín a často sa propaguje ako príklad zdravšieho maškrtenia. No v kupovaných granolách sa často nachádzajú veci, ktoré tam vlastne ani netreba. Alebo aspoň nie v takých množstvách.  

Pri tejto domácej granole vieme úplne presne, čo sme použili. Je ideálna do jogurtu alebo tvarohu, alebo len tak na zobkanie. Ale aj s takouto domácou granolou opatrne, ak si práve strážite líniu.

Potrebujeme

  • 270 g ovsených vločiek
  • 130 g mix orieškov
  • 60 g mix semiačok
  • 20 g strúhaného kokosu
  • 100 až 120 g medu
  • 60 g kokosového oleja
  • 1 PL škorice
  • 2 PL kakaa
  • 1/2 ČL soli
  • horká čokoláda (voliteľné)

Postup

Vhodnejšie sú hrubé, respektíve celé ovsené vločky namiesto jemných, prípadne ich kombinácia. Čo sa týka orechov, tie môžete ponechať celé alebo ich nasekať na menšie kusy.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

V miske zmiešame vločky, orechy, semienka, kokos, škoricu a soľ. 

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

V druhej miske rozmiešame med, roztopený kokosový olej a kakao. 

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Túto zmes následne vylejeme do vločiek a premiešame. Najprv sa môže zdať, že je zmesi málo, len ju treba naozaj pár minút dôkladne vmiešať a chrbtom lyžice poriadne porozotierať po vločkách.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Vločky rozprestrieme na plech a pečieme na 160 °C približne 20 až 25 minút. Vločky treba počas pečenia párkrát premiešať (my sme ich premiešali počas pečenia trikrát). Odporúčame vločky sledovať, pretože sa môžu ľahko prepiecť a pri tmavej kakaovej farbe je to ťažšie vidieť. Tiež odporúčame použiť o niečo väčší plech než je na fotke, aby boli vločky viac rozprestrené a nie na kope. 

(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Po upečení necháme vločky na plechu celkom vychladnúť, aby pekne stvrdli a schrumkaveli. Nedávajte ich do nádoby skôr, pretože zvlhnú. Na záver môžete do vychladnutej granoly primiešať kúsky nasekanej čokolády. Granolu skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe. 

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Výborná a hustá zimná polievka: Zasýti celú rodinu, pozrite na tú farbu!
(Zdroj: Plnielanu.sk/Minako)

Chystáte sa do kúpeľov či wellness? Vyberte si z týchto najlepších

Zdroj: plnielanu.sk, youtube.com/danahavana
Odporúčame